Dit schattige eekhoorntje leeft ook hier: de Siberische grondeekhoorn

Marloes Blom

11-01-2022 09:00:24

eekhoorn

Hij is kleiner dan ‘onze’ eekhoorn en is prachtig gestreept. Van oorsprong leeft de Siberische grondeekhoorn hier niet, maar inmiddels voelt hij zich hier prima thuis. En daar zijn we maar wat blij om, want zeg nou zelf, hoe schattig oogt hij…?

De grote ontsnapping

Van oorsprong leeft de Siberische grondeekhoorn (Tamias sibiricus) in o.a. Siberië, China en Mongolië: de Aziatische taigazone. In de jaren zestig ontsnapten zo’n 250 van deze eekhoorns tijdens een verhuizing van het voormalige Burgers Dierenpark in Tilburg. Sindsdien leven ze ook in onze contreien.

Lief van buiten én van binnen

Dit eekhoorntje is allerschattigst om te zien. Hij meet zo’n twaalf tot zeventien centimeter, van kop tot romp, en weegt slechts zo’n 50 tot 120 gram. Daarmee is hij een stuk kleiner dan de bekende rode eekhoorn. De vacht van dit eekhoorntje is bruingrijs tot okerkleurig, en aan de bovenkant heeft hij vijf zwartbruine lengtestrepen. Die strepen zitten ook op zijn mooie pluimstaart. In zijn grote wangzakken kan hij heel goed voedsel verzamelen. Maar genoeg over die looks, minstens zo belangrijk is dat hij ook schattig is van binnen. Waar andere exoten vaak inheemse soorten verdringen, leeft de Siberische grondeekhoorn in harmonie samen met andere soorten. Oók met zijn grote rode broertje.  

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ondergrondse winterslaap – met tussentijds snacken

In tegenstelling tot de rode eekhoorn bouwt de Siberische grondeekhoorn geen nesten in bomen. Zijn naam zegt het al: hij leeft vooral op de grond (ook al kan hij prima klimmen). Daar graaft hij – vaak tussen de boomwortels – burchten met gangen, die uitkomen in een nestkamer en een voorraadkamer. In die voorraadkamer verzamelt hij tot wel 2 kilo aan zaden: zijn wintervoorraad. De winter brengt hij slapend door in zijn holletje, maar tussentijds wordt hij een paar keer wakker om wat zaden te snacken. Zo rond maart-april wordt hij weer actief.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zelf zien

Wil je deze schatjes zelf zien? Ga dan naar Weert of Tilburg – daar leven ze in het Wandelbos en de Warande. eekhoorn BEELD: ISTOCK

Meer lezen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Dieren