Vijgenboom: zo houd je ‘m mooi + fijne recepten

Marjolein ter Braak

30 juli 2019

vijgenboom

Met vijgen kun je een heerlijke cheesecake maken, of een pizza beleggen. Hier vind je lekkere recepten, maar vertellen we je ook hoe je een vijgenboom goed verzorgt.

De vijgenboom is voor iedereen

Voor iedereen met een kleine tuin, balkon of niet zulke groene vingers: een vijgenboom is je beste vriend. Het is in het voorjaar en de zomer een heerlijke groene boom, met grote bladeren van zo’n 30 cm lang en 25 cm breed. Omdat de vijgenboom de neiging heeft tot wildgroei, kan het slim zijn om ‘m in een pot te plaatsen. Dus op een betegeld terras of een balkon doet deze boom het (ook) goed. Waar je in dat geval wel rekening mee moet houden is dat de pot ’s winters binnen moet staan tegen de vrieskou, want in een pot bevriest de plant sneller. De vijgenboom heeft de naam lastig te zijn: het zou een moeilijk te onderhouden boom zijn. Maar dat valt reuze mee. Het enige wat je moet doen is de juiste keuzes maken.

Kies de juiste soort

Er zijn vele soorten vijgenbomen. Het is belangrijk om een vijgenboom te kiezen die koude winters goed overleeft. In deze lijst kun je vinden welke vijgenbomen winterhard zijn. Het loont om naar een vijgenteler te gaan, omdat zij goed kunnen adviseren welke rassen het ook ’s winters goed doen, maar ook welke de lekkerste vijgen geven.  vijgenboom

De juiste plek & snoeien

Denk ook goed na over een goede plek. Een vijgenboom houdt namelijk wel van een beetje beschutting. De beste plek is tegen een muur op het zuiden. Zo staat de vijg beschermd tegen koude wind uit het noorden, en krijgt-ie nog wat ‘nagloei-warmte’ als de zon op de muur heeft gestaan. Het belangrijkste is in ieder geval dat de boom zo beschut mogelijk staat, dan zal hij het snelste groeien. Het beste moment om een vijgenboom te planten is in het voorjaar. Vind je ‘m te snel groeien? Je kunt in de zomer de plant wat terug snoeien. Het échte snoeiwerk kun je het beste bewaren voor november.  vijgenboom

Lekkere recepten

In augustus en september worden de vruchten rijp en kun je ze oogsten. Een vijg blijft niet lang goed, maar dat is niet zo’n probleem. Je kunt er namelijk heel veel lekkere dingen van maken. Probeer bijvoorbeeld eens deze cheesecake, dit stapeltaartje, of beleg je pizza ermee. Ook kun je de vijg decoratief op tafel gebruiken, of als chique ‘houder’ van een bolletje ijs. Een klein stukje vijg staat verder beeldig in een glas water en is heerlijk bij een mooi kaasplankje. Heb je toch nog vijgen over? Je kunt ze ook prima invriezen. vijgenboom   BRON: VIJG.NL | BEELD: UNSPLASH, PIXABAY

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht