Spinazie-zalmrollade met artisjok, pistache en basilicum

Anne Bonthuis

23-03-2017 16:28:10

Deze zalmrollade heeft een heerlijke vulling van mediterrane smaken als artisjok, pistache en basilicum. Een snel gerecht, waar je nog lang van nageniet! Hoofdgerecht voor 4-6 personen Bereidingstijd: ± 20 min. + oventijd: ± 25 min. De zalmrollade kan ook een dag van tevoren worden voorbereid. Op de dag zelf hoeft de vis dan alleen nog in de oven.

Ingrediënten:
  • 700 g zalmfilet (aan één stuk, met huid)
  • 100 g artisjokharten op olie (potje)
  • 2 tenen knoflook
  • 45 g pistachenoten +1 el voor garneren
  • 8-9 el olijfolie extra vierge
  • 1 flinke bos basilicum + extra om te garneren
  • 2 el kappertjes
  • 3 el geraspte oude kaas
  • ± 250 g spinazie

Bereiding:
  1. Leg de filet met de huid naar beneden.
  2. Snijd vanuit het midden het dikke deel van de zalmfilet horizontaal in (maar niet door) en klap de filet als een boek open.
  3. Pureer de artisjokharten met de knoflook, pistachenoten en 1-2 el olijfolie en de helft van de basilicum tot een pasta.
  4. Roer de kappertjes en kaas erdoor en breng op smaak met peper.
  5. Verdeel eerst de spinazie en dan het pistachemengsel over de gehele opengeklapte zalmfilet.
  6. Rol de filet op tot een rollade, bind hem op met keukentouw.
  7. Leg de zalmrollade met de naad naar beneden in een ovenschaal bekleed met bakpapier.
  8. Besprenkel met 2 el olijfolie en bestrooi met de extra pistachenoten en versgemalen peper.
  9. Verwarm de oven voor op 220ºC.
  10. Bak de zalmrollade in de voorverwarmde oven in 20-25 min. net gaar van binnen.
  11. Draai de rest van de basilicum met de rest van de olie in de kleine kom van de keukenmachine glad en breng op smaak met zout en peper.
  12. Snijd de zalmrollade in plakken en serveer hem met wat pistachenoten en basilicumolie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Hoofdgerecht