Feestelijke piepersalade

Anne Bonthuis

27 July 2016

Het is een van onze vroegste aardappels: de vastkokende Opperdoezer Ronde. Deze stevige, ovalen aardappel heeft wit-geel vruchtvlees, een romige, volle smaak en mag alleen worden gekweekt op de velden rond het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Hij smaakt heerlijk in deze romige, feestelijke piepersalade. Perfect voor bij de barbecue! Maar ook als voorgerecht of lunch. 

pieperssite

Feestelijke piepersalade

Lunch-, voor- of bijgerecht voor 4 personen | Bereidingstijd: ± 30 min.

Ingrediënten

  • 750 g Opperdoezer Ronde
  • 1 venkelknol
  • ½ theelepel venkelzaadjes
  • zout
  • ½ citroen
  • 125 g crème fraîche
  • 2 bosjes waterkers
  • 50 ml koolzaadolie
  • peper en zout
  • 100 g radijsjes, doormidden gesneden
  • 200 g rosbief in plakjes
  • (eventueel viooltjes om te garneren)

piepersaladesitegroot

Bereiding

  1. Boen de aardappels goed schoon en snijd ze in grove stukken.
  2. Snijd de stengels van de venkel.
  3. Houd het venkelgroen apart.
  4.  Doe de aardappels met de venkelstelen, de venkelzaadjes en wat zout in een pan en vul tot de helft met water.
  5. Kook de aardappels in 10-15 min. beetgaar.
  6. Giet af, verwijder de venkelstelen en laat afkoelen.
  7. Snijd de venkelknol in heel dunne plakjes.
  8. Rasp de schil van de goed schoongeboende citroen en pers het sap eruit.
  9. Pureer de crème fraîche met het sap en de rasp, ¼ van de waterkers, de koolzaadolie en breng op smaak met peper en zout.
  10. Meng de aardappels, de venkel en dressing in een ruime kom.
  11. Schep er de rest van de waterkers en de radijsjes doorheen en serveer met de rosbief op een grote schaal.
  12. Garneer eventueel met viooltjes.

Credits: Recepten en tekst Dosia Brewer | Fotografie Erik van Lokven | Styling Jet Krings | Bereiding Yvonne Jimmink

Meer met aardappels


Gratis voor jou



Meer Bijgerecht