Het is een van onze vroegste aardappels: de vastkokende Opperdoezer Ronde. Deze stevige, ovalen aardappel heeft wit-geel vruchtvlees, een romige, volle smaak en mag alleen worden gekweekt op de velden rond het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Hij smaakt heerlijk in deze romige, feestelijke piepersalade. Perfect voor bij de barbecue! Maar ook als voorgerecht of lunch. Lunch-, voor- of bijgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 min. Ingrediënten:
- 750 g Opperdoezer Ronde
- 1 venkelknol
- ½ theelepel venkelzaadjes
- zout
- ½ citroen
- 125 g crème fraîche
- 2 bosjes waterkers
- 50 ml koolzaadolie
- peper en zout
- 100 g radijsjes, doormidden gesneden
- 200 g rosbief in plakjes
- (eventueel viooltjes om te garneren)
- Boen de aardappels goed schoon en snijd ze in grove stukken.
- Snijd de stengels van de venkel.
- Houd het venkelgroen apart.
- Doe de aardappels met de venkelstelen, de venkelzaadjes en wat zout in een pan en vul tot de helft met water.
- Kook de aardappels in 10-15 min. beetgaar.
- Giet af, verwijder de venkelstelen en laat afkoelen.
- Snijd de venkelknol in heel dunne plakjes.
- Rasp de schil van de goed schoongeboende citroen en pers het sap eruit.
- Pureer de crème fraîche met het sap en de rasp, ¼ van de waterkers, de koolzaadolie en breng op smaak met peper en zout.
- Meng de aardappels, de venkel en dressing in een ruime kom.
- Schep er de rest van de waterkers en de radijsjes doorheen en serveer met de rosbief op een grote schaal.
- Garneer eventueel met viooltjes.
Aardappels in houten kratje € 1 (kringloopwinkel). Maatbeker met kruiden € 7,50 bord € 14,50 (Bosrand). Emaillen bakje € 5, tuinmes € 10 en bestek à € 1 (Noordermarkt). Overige is privébezit. Recepten en tekst Dosia Brewer | Fotografie Erik van Lokven | Styling Jet Krings | Bereiding Yvonne Jimmink