Het aspergeseizoen is weer begonnen en daar worden wij heel blij van. Of je nu groene asperges of de witte variant in huis hebt gehaald: je kunt heerlijk variëren met de lange rakkers. Asperges uit de oven zijn om te smullen, je kunt ze bakken of grillen, kortom voor ieder wat wils. Hier vind je onze favoriete recepten, ook met groene asperges!
1. Sappige asperges van de grill met amandelsaus
Klassieke asperges met boter, ham en ei zijn heerlijk. Maar voor wie eens iets anders wil proberen, is dit recept met gegrilde asperges en amandelsaus een echte aanrader!
Voorgerecht of bijgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 min. Ingrediënten:
- 125 g blanke amandelen
- 2 teentjes knoflook
- ½ bosje peterselie, grof gehakt + extra om te garneren
- ½ beschuitje
- 75 ml koolzaadolie + 1 el voor de asperges
- versgemalen peper
- zout
- sap en zeste van ½ goed schoongeboende citroen
- 500 g witte asperges
Bekijk hier het recept.
2. Salade van aardbei en asperge
Een heerlijk recept van de Vlaamse Leentje Speybroeck uit haar boek ‘Kook het seizoen’. Deze salade van aardbeien en asperges is een echt voorproefje van de lente. De frisse aardbeien in combinatie met de eerste groene lenteblaadjes en natuurlijk de asperges. Wij zijn fan! Bekijk hier het recept.
3. Nagelhout met Drentse asperge
Harro Coster is chef-kok van Cuisinerie Mensinge in Roden. Hij kwam op het idee voor een gerecht met Drents ‘nagelhout’, oftewel gedroogd rundvlees. Het werd een lentegerecht van nagelhout op puree van gepofte Drentse Borger-aardappels, met asperges van Drentse zandgronden, frisse zuring en een romige Hollandaise. Lekker! Wij delen hier het recept.
4. Quiche met ei, kaas en asperges
Serveer als voorgerecht, lunch of maaltijd; een quiche is altijd een goed idee! Zo ook deze heerlijke variant met asperges. Wij zijn fan en delen hier het recept met jullie. Smakelijk!
5. Aspergesoep met tijmbloemen
Meestal wordt tijm gebruikt in hartige gerechten, maar de bloemen en de blaadjes zijn ook heel lekker in zoete gerechten. Hier wordt de bouillon al een beetje op smaak gebracht met tijmblaadjes. De bloemen en blaadjes die op het laatst door de soep worden geroerd zorgen voor een extra frisse, kruidige smaak. Wij delen hier het recept.
Lees ook:
Asperge met warme druiven, spek en rozemarijn Recept Leentje Speybroeck: Toast met erwtenspread en -scheuten Runderstoof en crôute: recept van bakker Efraïm Bolado