5x populaire kerstrecepten en kerstdesserts

Marene Hendriksen

1 December 2023

kerstrecepten

Met deze populaire kerstrecepten worden de feestdagen nog fijner. Heerlijk genieten aan een gevulde kersttafel met gezellige gasten. Meer is er niet nodig voor een geslaagde kerst. Wel wordt het nóg gezelliger met heerlijke gerechten of een lekker kerstdessert.

Onze vijf populairste kerstrecepten en kerst desserts

December staat voor de deur, en daarmee ook de betoverende sfeer van Kerstmis. Daarbij draait het niet alleen om een mooie kerstboom of mooie kerstversiering, maar ook om lekker eten. Daarom hebben we speciaal voor jou een lijst samengesteld met de 5 lekkerste kerstrecepten die je dit feestseizoen niet mag missen. Van verrukkelijke (Vega)gerechten tot onweerstaanbare desserts, deze recepten beloven een culinaire reis vol smaak en gezelligheid. Ben je op zoek naar andere kerstinspiratie? Op deze pagina vind je al onze artikelen over kerst, van binnenkijken in kersthuizen en DIY kerstartikelen, tot kerstinspiratie en kerstwandelingen, maar ook vind je er andere heerlijke kerstrecepten.

1. Verrassend (vega) kerstrecepten: notengebraad met pastinaak

We beginnen met een recept zonder tierelantijnen en vlees, maar vol rijke, eerlijke smaken. Zo simpel en sober als de ingrediënten lijken, zo verrassend is dit feestelijke notengebraad met pastinaak. De bereiding van deze heerlijke notengebraad vind je hier. Ingrediënten:

  • 1 rol bladerdeeg
  • 3 gekleurde bieten
  • 1 rode ui, in ringen
  • 3 el tapenade
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 g geroosterde hazelnoten, grof gehakt
  • 2 takjes rozemarijn
  • peper en zout
  • olijfolie

kerstrecepten

2. Kerstrecept: Wildzwijnbout met sinaasappel

Dit heerlijke kerstrecept met wildzwijnbout en sinaasappel is net zo lekker als dat hij eruitziet. Het malse vlees smelt op je tong en de sinaasappel geeft een bijzondere twist. Een echte smaaksensatie die zeker bij onze favoriete kerstrecepten past. De bereiding van dit heerlijke hoofdgerecht vind je hier. Ingrediënten:

  • 1 wild zwijn bout van ca. 2,5 kilo met bot
  • zout & versgemalen peper
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 10 kruidnagels
  • 4 rode uien
  • 4 takjes rozemarijn
  • zeste van 1 sinaasappel
  • zeste van 1 citroen
  • 250 milliliter witte wijn

Kerstrecepten

3. Kerstrecept: Reerack met een kruidenkorstje

Vlees dat met bot en al wordt bereid, is veel malser, sappiger en zachter van structuur dan zonder. En smaakt uiteindelijk dus beter. Door op het laatst nog wat verse kruiden en geraspte citroen toe te voegen in je kerstrecepten, krijgt het vlees een extra frisse, kruidige smaak. Bekijk hier hoe je dit kerstrecept kunt bereiden. Ingrediënten:

  • 1 reerug (2 racks van 9 à 10), schoongemaakt door de poelier
  • 3 eetlepels rozemarijnnaaldjes, fijngehakt + extra om te garneren
  • 3 eetlepels tijmblaadjes + extra om te garneren
  • 8 teentjes knoflook
  • 2 theelepels Dijon mosterd
  • 3 eetlepels zachte boter
  • Rasp van 1,5 citroen
  • Zeezout
  • Versgemalen peper
  • 380 milliliter wildfond
  • Extra nodig: aluminiumfolie

kerstrecepten

4. Kerst dessert: geroosterde kaneelpeertjes

In Amerika en Canada wordt ahornsiroop meestal gebruikt bij pannenkoeken, maar er wordt ook steeds meer mee gekookt. De bijzondere smaak past heel goed bij hartige kerstgerechten en geeft ze een verrassend zoet accent. Deze heerlijke geroosterde kaneelpeertjes met ahornsiroop zijn heerlijk om tijdens de feestdagen te serveren. Bekijk hier hoe je dit recept kunt bereiden. Ingrediënten:

  • 4 rijpe handperen
  • 1 vanillestokje, doormidden gesneden
  • 250 milliliter ahornsiroop
  • 2 stukjes sinaasappelschil
  • 2 kaneelstokjes
  • Slagroom of ijs om mee te serveren

Kerstrecepten

5. Kerst dessert: kardemomcake met cranberry-peertjes en vanillesaus

Als ze ergens weten hoe je kerst viert is het wel in Scandinavië. Met heel veel koekjes, taart en cakes – warm en kruidig. Zoals deze kardemomcake met cranberry-peertjes en zelfgemaakte vanillesaus. Dat wordt smullen met kerst… Bekijk hier hoe je dit recept kunt bereiden. Ingrediënten:

Voor de stoofpeertjes (voor 6-8 personen)

  • 1 kg stoofpeertjes, geschild maar met steel
  • 1 kaneelstokje
  • 2-3 kardemompeulen (heel)
  • 2-3 kruidnagels
  • 500 ml cranberrysap (of rode wijn)
  • 50 g suiker

Voor de kardemomcake (voor 8-10 personen)

  • 100 g zachte roomboter
  • 175 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 el grof gehakte kardemomzaadjes, zonder de groene peul
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml melk
  • poedersuiker om te serveren

kerst dessert

OMSLAGFOTO: PEXELS

Lees ook:

DIY: decoraties met kerstlichtjes
Perenchutney met mango, rode peper en limoen


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Hoofdgerecht