DIY: zo kweek je eenvoudig zelf microgroenten op kokosvezel

Marloes Blom

10 July 2021

Ook als je geen enorme keuken, tuin of balkon hebt kun je prima moestuinieren. Dat bewijst de Britse Lucy Hutchings in haar inspirerende boek ‘Get up and grow’. Seasons mocht een voorproefje geven: deze DIY microgroenten kweken op kokosvezel. Eenvoudig én boordevol vitaminen – win-win dus. microgroenten Lucy over het zelf kweken van microgroenten: “Oké, ik geef het toe, ik ben niet altijd even geduldig! Ik kan heel ongeduldig worden als zaailingen, naar mijn idee, niet snel genoeg groeien, groot worden, bloeien en uiteindelijk vrucht dragen; al die tijd snak ik naar het onvermijdelijke moment dat ik de vruchten van mijn arbeid kan plukken. Maar bij sommige van mijn projecten kan dat jaren duren en dus is het fijn om iets snel klaar te hebben voor het moment waarop het wachten me echt te veel wordt. Microgroenten zijn daar perfect voor, want je hebt al een flinke oogst in minder dan een week na het zaaien. En ze schijnen ook nog eens supergezond te zijn! Omdat microgroente doorgaans een hoger gehalte aan vitaminen bevat dan hetzelfde gewicht aan volwassen groente, is dit een geweldige manier om je maaltijd extra voedingswaarde te geven. “

Zelf microgroenten kweken op kokosvezel – zo doe je dat

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Dit heb je nodig

 • Potten/bakken zonder afvoergat
 • Kokosvezel
 • Ondiepe bak
 • Geschikte planten
 • Zaad van een plant met eetbare bladeren – hier zie je Lucy’s 14 favoriete microgroenten
 • Gereedschap
 • Nevelspuit of plantensproeier
 • Zelfklevend raamschap

microgroenten kweken

Zo kweek je de microgroenten

 1. Kokosvezel wordt doorgaans verkocht in gecomprimeerde droge blokken. Leg een blok in een diepe schaal of kom en voeg geleidelijk water toe tot de kokosvezel gehydrateerd en uitgezet is.
 2. Microgroente kun je overal in zaaien, van zaaibak tot jampot of yoghurtbeker, onder voorbehoud dat er geen afvoergaten in de bodem zitten. Neem de pot van je keuze, vul die voor twee derde met gewelde kokosvezel en druk die licht aan.
 3. Tijd om te zaaien. De mogelijk­ heden zijn legio: je kunt het zaad gebruiken van welke plant met eetbaar blad dan ook. Dat betekent alle kruiden, bladgroenten, wortelgroenten, erwten, pompoen, tarwegras en zelfs zonnebloemen (mijn persoonlijke favoriet). Mosterd­ blad en tuinkers zijn de snelste en gemakkelijkste microgroenten en je kunt je er nooit een buil aan vallen. Je oogst ze binnen een week en ze zijn een geweldige keus om mee te beginnen. Strooi het zaad van je keuze gelijkmatig uit over de kokosvezel; wees niet te zuinig en strooi het royaal uit.
 4. Zaad van microgroente kun je vaak gewoon op het oppervlak zaaien, maar bedek zaden van grotere planten, zoals erwten, pompoenen en zonnebloemen, met een dun laagje kokosvezel zodat de zaden net bedekt zijn.
 5. Zet de microgroente op een warme, lichte plek. Dicht bij een raam is perfect, maar die plekjes zijn schaars, dus hoe lossen we dat op? We gaan de hoogte in! Ik kweek mijn microgroenten gewoon tegen het raam (zie bijvoorbeeld moestuinland.nl, ekonoom.nl, en dille-kamille.nl voor benodigheden). Mocht dat je niet zo aanspreken, kijk dan eens rond bij de badkamer­benodigdheden: je kunt zelfklevende doucherekjes een nieuwe bestemming geven als fantastisch venster­ tuintje. Maak het vensterglas en de zuignappen goed schoon met alcohol(doekjes) om elk spoortje vet en vuil te verwijderen en ervoor te zorgen dat de nappen goed blijven plakken: je wilt niet dat je plantjes naar beneden duikelen! Wordt je collectie microgroente groter, dan plak je simpelweg meer schappen op je raam.
 6. En nu maar wachten – wanneer het zaad precies kiemt, hangt af van het zaad dat je hebt gekozen. Vergeet niet om je zaaisel dagelijks te benevelen om het vochtgehalte op peil te houden, en voor je het weet, verandert die warmbruine mat in een weelderig woud van heerlijke miniplantjes vol vitaminen.

Verzorging

Je oogst de microgroente wanneer de plantjes zo’n 5 cm hoog zijn, of in het geval van erwten­, zonnebloem­ of pompoenscheuten zo’n 10 cm. Knip de microgroente met een schaartje circa 1 cm boven de wortels af. Verwerk ze meteen in warm of koud eten. Zodra je de hele bak leeg hebt geknipt, zaai je opnieuw; dat geldt niet voor erwtenscheuten, want daar kun je twee keer van oogsten voor je ze opnieuw moet zaaien. microgroenten

Meer Get up and grow

microgroenten Je hóeft niet te beschikken over een enorm huis, balkon of tuin om je eigen kruiden, fruit en groenten te verbouwen. Dat is de boodschap van de Britse Lucy Hutchings – bekend van haar populaire Instagram account @shegrowsveg – met ruim 123.000 volgers. Haar praktische tips & tricks bundelde ze in het pas verschenen boek ‘Get up and grow’. Dankzij de tips in dit boek heb je volop inspiratie om je huis en/of tuin stijlvol en groen in te richten – en dat op een praktische, ruimtebesparende manier. Met projecten voor kruiden, fruit en groenten. Van een saladetrolley en een specerijentuintje tot een eetbare muurtuin en kruidenplankjes voor het raam. Je kunt aan de slag met 19 projecten (dankzij handige illustraties weet je precies hoe) en vindt in ‘Get up and grow’ ook 55 beschrijvingen van plantsoorten, nuttige basiskennis en oplossingen voor diverse problemen. Lucy Hutchings | Get up and grow: 19 kruiden-, groente- en fruitprojecten voor binnen en buiten | Terra | € 23,99 | Meer info via terralannoo.nl & je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST LUCY HUTCHINGS | BEELDEN PHILIPPA LANGLEY | ILLUSTRATIE AMBER DAY

Meer microgroenten & moestuinieren


Gratis voor jouMeer Kamerplanten