De papaver (klaproos): een ‘must’ voor wie van pastelkleuren houdt

Marloes Blom

26 maart 2024

De Papaver rhoeas kent iedereen wel. Dat is de knalrode frêle klaproos die je steeds meer ziet in weides en bermen. Maar er zijn veel meer soorten. De bladeren en stelen zijn altijd grijsgroen, de bloemen zijn lang niet allemaal rood. Papavers komen in de meest prachtige pasteltinten.

De papaverfamilie

De Papaverfamilie bestaat uit verschillende soorten. Deze drie soorten komen in prachtige (pastel)kleuren.

Papaver somniferum staat bekend als bolpapaver en slaapbol. Sommigen soorten vormen zaadbollen ter grootte van een appel! Je hebt variëteiten met grote dunne kroonbladeren, net zoals de rode klaproos. Anderen hebben dubbele of rafelige kroonbladeren. Het is in principe een eenjarige plant die je als zaadje plant – maar vaak komt hij het jaar erop gewoon terug.

Papaver oriëntale of Oosterse papaver heb je als eenjarige of als vaste plant. De bloembladeren zijn groot en prachtig, ze ogen als crêpepapier. Wel goed om te weten als je deze knapperd in de tuin zet: in de zomer is het gedaan met de bloemenweelde. Zet er dus andere planten omheen die dat gat wat opvullen.

Papaver nudicaule of IJslandse papaver komt uit (sub)arctische gebieden in Europa, Azië en Noord-Amerika. Hij is oorspronkelijk geel maar komt inmiddels ook in witte, oranje en rozige tinten. Hij leeft twee jaar maar zaait zichzelf uit, dus heb je er vast langer plezier van.

Lees ook: Zo houd je klaprozen en papaver langer goed op vaas

oosterse papaver

witte papaver

Verschillende kleuren papaver

De pasteltinten zijn te mooi om te gaan voor maar één kleur. Dus wij zouden zeggen, maak je eigen mooie kleurencombinatie. Bloeien ze tegelijkertijd dan heb je zo je eigen pastelpalet, bloeien ze na elkaar dan geniet je langer van de kleurenpracht. Hierbij een aantal mooie tinten:

Papaver somniferum

Papaver orientale

dubbele papaver

Papaver zaaien

Je kunt bolpapaver zaden zaaien in de lente (maart-april) of in de nazomer. Zaai je ze in de lente, dan geniet je in juli-augustus van de bloemen. Kies voor een zonnig plekje, waar het water goed weg kan lopen. Houdt de aarde vochtig zodat de zaadjes kunnen ontkiemen. Zijn ze eenmaal ontkiemd dan zijn ze minder dorstig.

Papaver oogsten

Wanneer de zaadbollen rijp zijn – ze zijn dan bruin in plaats van zilvergrijs – kun je de zaden oogsten. Een zaadbol bevat wel honderden zaden. Hoor je de zaden rammelen als je hem schudt dan zijn ze nog niet rijp voor de oogst. Pas als er gaatjes onder de bovenrand van de zaadbol zitten zijn ze raap, en kun je ze er makkelijk uitstrooien. Bewaar ze op een donker en koel plekje totdat je ze kan zaaien. Bij de Oosterse papaver is het goed om te weten dat hij, net zoals voorjaarsbollen doen, boven de grond afsterft. Geen zorgen, ondergronds leeft hij door in standje rust, en het jaar erop fleurt hij je tuin weer op. Met wat geluk toont hij zich ook in het najaar nog een keer.

zaadbollen papaver

Wel of niet op de vaas?

Iedereen weet dat het geen zin heeft om de bekende rode klaproos te plukken. Hij verwelkt waar je bij staat. Sommige (vaste) papaversoorten kun je wél op de vaas zetten, zo ook de IJslandse papaver. Er wordt getipt om de onderste één tot drie centimeter van de stelen na het (schuin) afsnijden in heet water te dompelen, en erna meteen in koud water te zetten. Ook de (gedroogde) zaadbollen staan decoratief, los of verwerkt in een boeket.

Papaver plant of zaden kopen

Zaden van de bolpapaver zijn bij alle tuincentra wel te koop – met enorme hoeveelheden per zakje. Ze zitten ook in veel (wilde) zadenmixen. Wil je een specifieke kleur papaver, check dan vooral Vreeken’s zaden. Bij HappySeeds koop je een mengsel van wit, rood, lila en roze met dubbelbloemige bloemen, bij Venema zaden koop je een mix van enkel- en dubbelbloemige in de kleuren roze, wit, rood en lila. Bij De Bolster koop je biologische zaden, ze verkopen enkele mooie kleuren – zoals deze in purper-zwart.

De Oosterse papaver is lang niet overal verkrijgbaar. Bij Kwaliteitsplanten bestel je online verschillende mooie vaste soorten. Ook bij Bakker verkopen ze een paar prachtige soorten – je koopt ze per twee, als planten met kale wortels. Nu kopen is in de late lente genieten!

Meer lezen

BEELDEN: PIXABAY | PEXELS | UNSPLASH


Gratis voor jou



Meer planten & tuin