Alles wat je wilt weten over het Zeeuws knoopje (Astrantia major)

Marjolein ter Braak

7 June 2024

Zeeuws knoopje

Het Zeeuws knoopje (Astrantia major) is een perfecte plant voor in een border. In dit artikel lees je alles wat er te weten valt over de plant, zoals waar hij vandaan komt, hoe hij aan zijn naam komt en hoe je ‘m verzorgt.

Waar komt Zeeuws knoopje vandaan?

Het is een sierlijke plant, het Zeeuws knoopje. De naam suggereert dat de plant zijn oorsprong vindt in Zeeland, maar dat is niet zo. De roots liggen in het Midden-Oosten. Hij dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat de bloem lijkt op het knoopje (sieraad) dat al eeuwenlang onderdeel uitmaakt van de Zeeuwse klederdracht. De plant wordt ook wel Groot sterrenscherm genoemd; de Latijnse naam is Astrantia major. 

Zeeuws knoopje in de border

De plant wordt ongeveer tot een meter hoog. Net als ijzerhard (of Verbena officinalis) heeft de stengel weinig bladeren. Daarom zijn beide bloemen prachtig in een border. Helemaal aan het uiteinde van de stengel vertakt hij zich en vind je de bloemen. Als je de bloemen die uitgebloeid zijn afknipt, geef je ruimte aan nieuwe bloemen om te ontluiken. De bloem van een Zeeuws knopje zijn wit, of crèmekleurig en vaak met wat roze of groen gemengd. Ook bestaan er volledig roze, en zelfs wijnrode varianten. De plant bloeit van mei tot september. 

Lees ook: Schermbloemen: weet wat je (niet) kan plukken

Kan Zeeuws knoopje in de schaduw?

De plant wordt het blijste van een plekje in de zon. Een bodem die goed zijn vocht behoudt, zoals een kleigrond, is aantrekkelijk voor het Zeeuws knoopje. Geef tijdens het groeiseizoen de plant ook voldoende water en zorg ervoor dat de aarde nooit helemaal droog is. Als je het leuk vindt om bloemen uit eigen tuin in je woonkamer neer te zetten is de Astrantia Major een goede keuze om in je tuin te zetten om dat hij heel leuk staat in een veldboeket. 

Is het Zeeuws knoopje winterhard?

Het liefst willen we zo lang mogelijk genieten van de planten en bloemen in onze tuin. Het Zeeuws knoopje sterft in de winter helemaal af, maar begint in de vroege lentemaanden snel weer uit te lopen met fris groen blad. De plant is dus winterhard, maar niet wintergroen.

Meer lezen:

Deze 5 planten kunnen tegen slakken (waaronder ook Zeeuws knoopje)
3x prachtige borderboeketten
Oost-Indische kers: een mooie én lekkere aanwinst voor je tuin

BEELD: INSTAGRAM, PEXELS


Gratis voor jou



Meer Kamerplanten