Een ruwe platte bol met lieflijke bloemetjes: de Cyclamen hederifolium

Marloes Blom

14-10-2019 08:00:07

cyclamen

Een ruwe, platte bol in de vorm van een grote kiezel – waaruit lieflijke kleine bloemetjes ontspruiten. De Cyclamen hederifolium is een aanwinst, binnen én buiten. cyclamen

Oorsprong

De naam ‘cyclamen’ komt van het Griekse woord ‘kuklos’: cirkel of schietschijf. Toepasselijk voor deze platte, ronde bol én voor de wijze waarop de bloemetjes groeien: cirkelvormig. Er zijn zo’n 23 soorten, waarvan de meeste groeien in het Middellandse zeegebied – in bossen, op droge grond.

Alter ego’s

Deze cyclaam staat ook wel bekend als alpenviooltje, Napolitaanse cyclaam, en herfstcyclaam.

Bol & Bloemetjes

De bol is aards en grauw, de bloemetjes zelf hebben ranke steeltjes met daaraan hartvormige roze bloemblaadjes. De blaadjes zijn groen met zilver….

Verzorging

Het fijne van zo’n droogbloeier is dat ie verder weinig zorg behoeft. Af en toe besproeien met wat water is alles. Wèl fijn: zorg voor een mooi schoteltje of schaal om de cyclamen op te leggen, zodat de bloemetjes goed tot hun recht komen.

Binnen en buiten

Je kan de bollen natuurlijk ook buiten planten, in potten of in de border. Dat kan in het najaar en zelfs in de winter nog. Doe dat zo’n 5 centimeter diep, op een plekje in de (halfschaduw) ergens vooraan: het is een laag, klein plantje. De bloemetjes bloeien in het najaar, van september tot december.

Bestellen

Bestellen kan bijvoorbeeld bij bollenspecialist Peter Nijssen – die meteen tipt met welke andere bollen de cyclaam goed matcht.

Andere droogbloeiende bollen

Wil je meer droogbloeiers in huis? Denk dan eens aan de amarylis, of de herfststijloos. BEELDEN: PIXABAY | MARLOES BLOM (HEADER)

Nu in de winkel!

Meer Kamerplanten