In de herfst kun je hem overal kopen – de bol van de Hippeastrum. De bloemen zijn prachtig, en staan langer dan bloemen op een vaas.
Amaryllis versus Hippeastrum
Wat de meeste mensen een Amaryllis noemen, is eigenlijk de Hippeastrum. De naam komt van ‘hippeus’ (ridder) en ‘astrum’ (ster). Het is een bolgewas behorend tot de narcisfamilie, en afkomstig uit Amerika. De Amaryllis is de naam van een ander bolgewas uit dezelfde familie, maar de Amaryllis komt uit Afrika.
De bol: los of in wat potgrond
De bol van de Hippeastrum kan een diameter hebben van wel elf centimeter. Je kan hem los op of in een vaasje of potje leggen. Hij komt vanzelf tot bloei wanneer het zijn tijd is. Water geven is niet nodig! Je kan de bol ook planten in wat potgrond. Geef dan wel af en toe water, maar vooral niet teveel. Het beste plaats je de bol op een lichte, warme plek. Het kan zomaar een paar weken duren voordat de bol begint uit te komen.
Langdurige bloei, royale bloemen
De Hippeastrum schiet als hij eenmaal begint te groeien rap de lucht in. Bovenaan zit de bloemknop, waarin 2 tot wel 15 bloemknoppen zitten. De bloemen zijn royaal te noemen, met een breedte van zo’n 10 tot 20 cm. Elk hebben ze zes bloembladeren: drie buitenste kelkbladeren en drie binnenste kroonbladeren met hetzelfde uiterlijk. Hier zie je een timelapse van de bloei. Je hebt verschillende soorten van de Hippeastrum, bijvoorbeeld met enkelvoudige of tweevoudige bloemen. In het laatste geval heb je dus dubbel zoveel bloemenpracht. De bloemkleur varieert van wit tot groen, (zalm)roze en rood. Sommige varianten bloeien in twee kleurschakeringen – met een gestreept patroon. Tip: de stengel van deze bloem is lang en hol. Met het openen van de bloemknoppen verandert ook het zwaartepunt. Voorkom dat hij juist op het moment suprême omvalt en draai de bol regelmatig om scheefgroei te voorkomen. Ondersteun ook de stengel met bijvoorbeeld een bamboestokje.
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Uitgebloeid, en dan?
Gooi de bol vooral niet weg als hij is uitgebloeid, zonde! Knip de steel af tot twee tot drie centimeter boven de bol. Leg hem dan op een plekje waar hij niet in de weg ligt, bijvoorbeeld in een pot in de tuin of op het balkon. Hem ergens binnen bewaren kan ook prima. Aan het begin van de herfst haal je hem weer tevoorschijn. Als de bol er klaar voor is begint er weer een nieuwe bloem te groeien.
Kopen
De bloembollen van de Hippeastrum kan je kopen in bloemwinkels, of online bij bijvoorbeeld Queen Flowerbulbs en Bloembollenkopen.nl. Ook grote ketens zoals de Lidl en Kruidvat hebben ze vaak in de aanbieding. Vaak ook varianten waarbij de bol is voorzien van een gekleurde waxlaag. Online kan je ze ook kopen met een print, bijvoorbeeld deze met een cheeta print, of een XL bol met een zwart-wit gemarmerde print. Een mooi feestelijk accent, bijvoorbeeld bij een tafelschikking. Bloembollen voorzien van zo’n waxlaag kan je overigens níet bewaren na de bloei. MEER LEZEN: WIKIPEDIA | TELER FLUWEL BEELDEN: PIXABAY | INSTAGRAM