Binnenkijken in een industriële hoeve in België

Marloes Blom

13-11-2022 10:00:00

industriële hoeve

Oude fabriekswerkbanken krijgen een tweede leven als stoer keukenmeubel, en verweerde raamkozijnen zien opnieuw het licht als balustrade. Nele Daems en Ivan Willems draaien hun hand niet om voor het maken van robuuste interieurstukken van vintage vondsten.

Het zoeken naar een landelijk gelegen boerderijtje viel niet mee voor Nele Daems en Ivan Willems. In 2009 gaven ze zichzelf nog een jaar de tijd om hun droomplek te vinden in de omgeving van het Belgische Aarschot. Lukte dat niet, dan zouden ze uitwijken naar nieuwbouw. “We hebben gelukkig toch nog ietsje langer doorgezocht”, zegt Ivan lachend. “Want ineens stond deze hoeve te koop in het buitengebied van Loksbergen. Nieuwbouw is vast ook een leuk proces, makkelijker ook, waarschijnlijk. Maar een oud huis heeft al karakter. Voor ons was het een uitdaging om daarbinnen een plek te creëren die helemaal bij ons past.”

Hoewel de vierkantshoeve anno 1942 uitgewoond en gedateerd was, zag het stel direct allerlei mogelijkheden. Ze sloopten diverse kleine stallen en gaven het bakstenen woonhuis en de voormalige koeienstal een volledige metamorfose. Alleen de buitenkant al verklapt hun creatieve en originele aanpak; de gevel van de oude stal, waar zich de woonkamer en keuken bevinden, is volledig bekleed met platen cortenstaal. Het metaal is mooi roestkleurig verweerd, waardoor het pand warm oplicht in het landschap. Als koel contrast is het oude woonhuis, evenwijdig aan de stal, grijs gekaleid – waarbij dunne kalkpleister met een blokkwast op het metselwerk wordt uitgestreken.


De vierkantshoeve uit 1942 was uitgewoond en gedateerd, maar dat hield het stel niet tegen. De buitenkant van de oude stal bekleedden
ze met platen cortenstaal. De gevels kunnen, zowel aan de zuidzijde als aan deze kant, helemaal worden geopend; aan deze zijde dankzij twee stalen deuren. Aan de zuidzijde door de glazen pui die gekanteld kan worden.

Maximaal uitzicht

Behalve de stalen gevel, springen direct de glazen puien in de oude stal in het oog. De bewoners kozen ervoor om de tegenoverliggende oude houten poorten te vervangen door twee draaibare elementen van glas. Een brede taatsdeur opent het huis vanaf de keuken richting een beschut binnenplaatsje, de cour. Aan de overkant kan de indrukwekkende stalen pui tot boven toe geopend worden, zoals een garagedeur. “Ons idee was om een open verbinding te maken tussen huis en tuin”, vertelt Ivan, die samen met Nele een tuinontwerpbureau runt aan huis.

“Als beide deuren openstaan, zitten we aan de eettafel voor ons gevoel buiten te picknicken in de zon. Ook hebben we zo maximaal uitzicht op de tuin en het landschap daarachter. En als het buiten 35 graden is, waait hierbinnen een verkoelend briesje.” Nele vond het idee voor deze ‘horizontaal pivoterende’ deur op Pinterest. Ivan dacht de constructie zelf uit. “Dat heeft me wel een half jaartje beziggehouden. En toen moest ik nog iemand vinden die het kon uitvoeren. Maar nog altijd is het een van de projecten waar ik het meest trots op ben.”

Stalstenen en steigerhout

De mobiele glazen pui in de stal mag dan Ivans masterpiece zijn, in het interieur bevinden zich nog veel meer originele constructies. De gemene deler? Ze hebben allemaal een robuust karakter. Kasten, tafels en wanden zijn nergens gladgepolijst, maar laten hun ‘eerlijke’, verweerde patina zien. Bovendien zijn ze bijna altijd samengesteld uit oude bouwmaterialen en bijzondere vintage vondsten. “Een grote inspiratiebron hiervoor was Pinterest”, vertelt Nele. “Als we daar een leuk idee zagen, zochten we de juiste materialen en maakten er vervolgens ons eigen ding van. Ons geluk is dat Ivan zelf heel veel kan maken. Dat scheelt natuurlijk in de kosten. Bovendien is het vaak lastig om anderen uit te leggen wat we precies bedoelen.”

Nele had altijd al een voorliefde voor oude spullen. In haar studententijd sprokkelde ze al vintagemeubels bij elkaar. Die vonk sloeg over op Ivan. “Ik weet nog dat we op een dag bij Neef Louis in Amsterdam kwamen, een grote winkel vol vintagedesign. Daar heb ik Ivan echt kunnen overtuigen van deze robuuste, industriële stijl.” Ook de bouwmaterialen van de oude stal dragen bij aan dat stoere karakter. Zo bestaan de muren uit de rauwe stalstenen en zijn de daken betimmerd met verweerd steigerhout. “Soms dacht ik wel: wordt het niet té robuust en oubollig”, bekent Nele. “Maar de egale, grijze betonvloer zorgt voor voldoende rust. En onze lange boomstamtafel heeft ook een moderne, strakke look. Daardoor ontstaat er evenwicht.”

Zelf vintage shoppen? Check deze unieke 6 adresjes vol vintage.

Balans in kleur en vorm

Nele en Ivan braken de tussenmuur uit de stal om één grote leefruimte te maken. Onder de oude hooizolder, op de plek waar de koeien vroeger water dronken, kwam de keuken. Het 3,70 meter lange aanrecht bestaat uit twee vintage, stalen fabriekswerkbanken met een werkblad van hout. Ivan zette ze op hogere poten en maakte in één ervan een spoelbak van staal. “Sommige mensen vinden dat ze er vies uitzien met hun verfspatten”, zegt Nele. “Wij vielen daar juist voor. Ze vertellen iets over de geschiedenis van zo’n meubel. Natuurlijk hebben we het blad in de tweecomponentenlak gezet om hem waterdicht te maken.”

In de hoek van de keuken staat een gepimpte Ikea-kast. Ivan timmerde het hout af met oude vloerdelen. Hij viel als een blok voor de sleetse patronen. “Het liefst had ik daar de hele vloer in huis mee gelegd, maar dat ging niet in combinatie met vloerverwarming.” Nele, van huis uit grafisch ontwerper, is vaak degene die de lijnen uitzet voor een nieuw idee. Zoals voor het koelhuis in de keuken. Deze aparte koelruimte is bekleed met de platen van platgewalste drumvaten. Nele zocht de juiste kleuren en patronen bij elkaar, Ivan monteerde ze op de wanden. “Vaak puzzel ik net zo lang met de materialen tot er voor mijn gevoel balans is in kleur en vorm. In dit geval heb ik eerst een ontwerp op de computer gemaakt omdat de platen zo zwaar waren.” De ruimte is te bereiken via een oude scheepsdeur, gevonden bij een ‘salvage hunter’. “Op dat moment wisten we nog niet waarvoor hij zou dienen, maar dit pakte prachtig uit.” Er is ook een kortere route voor de dagelijkse boodschappen; die liggen verstopt achter de deur van een vintage koelkast die het stel zelf demonteerde.


Achter in de keuken is de koel- ruimte, met rechts een oude scheepsdeur en links de deur van een nostalgische koelkast. Op de vloer liggen oude cementtegels van Het oude huis in Bergen op Zoom.

Nieuw jasje voor oude fauteuils

Boven de keuken is de oude hooizolder extra gefundeerd met ijzeren balken. Hier is een loungeplek gemaakt waar de kinderen films kunnen kijken op een groot scherm. Nele en Ivan stelden een originele balustrade samen van oude ijzeren raamkozijnen en shutters. Zonder glas, om hinderlijke weerspiegelingen te voorkomen. Zo ontstond het effect van een huisje-in-een-huis. Op de begane grond zorgt een lange boomstamtafel voor een optische scheiding tussen keuken- en zitkamer. Ivan zag in het stalen chassis van een oude vrachtwagen de perfecte, robuuste tafelpoten. “Je ziet nu veel boomstamtafels, maar die zijn in mijn ogen te clean. Hier is te zien hoe de boom is gegroeid – een beetje krom – en er zitten wat gaten in. Dat heeft enorm veel karakter. Met die oude poten wordt het een uniek stuk.”

Op het hoger gelegen gedeelte van de stal maakten de bewoners een soort ‘opkamer’; de perfecte plek voor een zitkamer. Opvallend hier is de verzameling oude fauteuils. Het zijn allemaal erfstukken van grootouders, die Nele zelf opnieuw stoffeerde. “Het design van deze stoelen spreekt me erg aan. Ze zijn ontzettend degelijk gemaakt. Als je vroeger een stoel kocht, dan was die voor het leven. Ik heb echt moeite met de wegwerpmaatschappij waarin we nu leven. Vandaar dat ik wilde leren stofferen, zodat ik meubels zelf een tweede leven kan geven.”

Meer lezen & zien:
Bekijk ook deze hoeve, die werd gerenoveerd met tweedehands materialen


Het onderstel van de boomstamtafel is van een vrachtwagenchassis. De industriële houten stoelen komen uit een fabriek in Rusland.
De vide is een loungeplek voor de kinderen. Ivan maakte de balustrade van louvreluiken en oude, ijzeren kozijnen zonder glas.

Douchewand van leisteen
Via een nieuw gemaakte verbinding bij de keuken bereiken Nele en Ivan het oude woonhuis, waar zich beneden het tuinontwerpbureau bevindt en boven de slaapkamers en badkamer. Anders dan de stal, is dit deel van de boerderij vanbinnen volledig gestript. “Eigenlijk hebben we een heel nieuw huis gebouwd binnen de oude muren,” aldus Ivan. De badkamer is hier, net als de keuken, zelf ontworpen en opgebouwd. Een oude bakkerstafel doet dienst als wastafel, met een uitgeslepen steen als wasbak. De douchewand is betegeld met leitjes. Het zwart steekt mooi af tegen een imposant ligbad van koper, opnieuw het resultaat van een geslaagde zoektocht naar verborgen parels.
Het plezier in het schatgraven en creatief gebruik van vondsten was zo groot, dat Ivan en Nele besloten naast hun tuinontwerpbureau een nieuw bedrijf te starten: Robust Vintage.

In een loods verderop in het dorp staat een wisselende collectie industriële meubels en objecten klaar voor liefhebbers. Ook namen ze dit voorjaar de Nederlandse winkel Industrieel & Zo over. “Wij hebben voor ons eigen huis heel wat kilometers gereden, vooral door Nederland, op zoek naar mooie spullen”, vertelt Ivan. “De kennis en ervaring die we opdeden, kunnen we nu inzetten om anderen te helpen. Het is erg leuk om onze passie op deze manier te kunnen delen.” Voor hun bedrijven zien Nele en Ivan de mooiste meubels voorbijkomen. Toch komen ze niet snel in de verleiding om ze in huis te halen. “We zijn gehecht aan onze erfstukken”, aldus Nele. “Die zou ik niet willen missen. Maar we zijn overall heel tevreden met het interieur zoals het nu is.” Ivan is het daarmee eens. “Er zitten zó veel gave elementen in; ik ben er nog altijd niet op uitgekeken.”

Wonen zoals Nele en Ivan?

Vanuit een loods in Halen (België) maar ook online verkopen ze hun robuuste, industriële meubelen via robustvintage.be en industrieelenzo.nl. Desgewenst maken ze unieke vondsten als werkbanken, tafels en kasten op maat. Wil je een tuin die matcht met je interieur? Kijk dan ook eens op hortari.be, het tuinontwerpbureau van het stel.

CREDITS: PRODUCTIE COCOFEATURES | TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE JOYCE VLOET

Seasons Wonen en/of Seasons Kerst

Seasons Wonen

Heerlijk vanaf je bank binnengluren in inspirerende huizen. Én natuurlijk ideeën opdoen voor je eigen huis. Dat lukt zeker met Seasons Wonen. Naast deze industriële hoeve kijken we ook binnen bij deze huizen:

Plus: stoffen bedrukken met blockprints, duurzame bakstenen, shoppingtips & DIY met Vichy-ruit. Pak ‘m dus mee uit het schap of bestel ‘m eenvoudig online via de webshop

Seasons Kerst

Vanaf 16 november ligt Seasons kerst in de winkels – je kunt ‘m nu al bestellen via onze webshop!

Nu in de winkel!

Meer Wonen