Wandelen over duinen en door dalen bij Bergen (Noord-Holland)

Marloes Blom

5 februari 2022

Bergen

In Nederland valt nog zo veel moois te ontdekken, en te voet zie je altijd meer. Daarom in Seasons elke maand een wandeling, met routebeschrijving, door een van de mooiste natuurgebieden die ons land telt. Deze keer langs landgoederen en door bos en duin bij Bergen, in Noord-Holland. Het weer zit mee vandaag; ik had geen betere dag kunnen uitkiezen. Het lijkt wel voorjaar, hoewel we nog midden in de winter zitten. Terwijl ik de eerste stappen zet, moet ik al even inhouden. Overal zingende vogels, die de uitbundig schijnende zon van harte verwelkomen. Ik noteer: boomklever, boomkruiper, heggenmus, zanglijster, kool- en pimpelmees. En passant vliegt er een grote bonte specht over, je herkent deze vogel aan zijn diep golvende vlucht. Ik volg hem met de kijker tot hij in een van de nog kale boomtoppen landt. En dan moet ik nog aan de wandeling beginnen!

Historische slangenmuur

Het is eerst even zoeken in het centrum van Bergen naar de pijlen die je de groene route wijzen. Het informatiebord van het wandelnetwerk is goed verstopt onder een betonnen trap. Eenmaal op weg richting de eerste buitenplaatsen, wijst de route zich gelukkig vanzelf. Het traject voert langs Het Oude Hof uit 1643, een idyllisch landgoed met bouwkundig waardevolle elementen zoals bruggen over grachten, een boenstoepje en een slangenmuur waar vroeger leifruit tegenaan groeide. Het Hof staat uiteraard op de monumentenlijst. Overal op de humusrijke bosgrond schieten de krokussen en sneeuw- en lenteklokjes uit de grond. Op een overhangende tak zit een ijsvogel. Langs de oever slapen paartjes wilde eenden dicht bij elkaar. Hun verenkleed is nu op zijn mooist: het is baltstijd. Ze knikken constant met hun kop op en neer, een komisch gezicht. Het gesnater is niet van de lucht. Bergen

Bergen

Lenteklokjes schieten de grond uit

Bergen

Het oudste weggetje in Bergen

Even later verbaas ik me over het prachtige uitzicht over de polder en duinen ten zuiden van het oudste weggetje in Bergen: het Wiertdijkje. Sommige huizen die hier ook op uitkijken hebben extra ramen aan de voorkant om hier optimaal van te kunnen genieten. Je zult er maar wonen… Een buizerd flapt luid miauwend over de toppen van de bomen. Ik passeer een informatiebord met uitzicht over het voormalige ‘Gat van Bergen’. Op deze plek spoelde enkele duizenden jaren terug nog de zee aan je voeten. Ik sta hier op de rand van de haakwal van Bergen, de enige west-oost gerichte strandwal van Nederland. Het landschap werd gevormd door water, wind en ijs. Achter mijn rug rees 120.000 jaar geleden in het saalien een 25 meter hoge muur van ijs op. Het smeltwater zorgde voor een diep dal, waarin lange tijd de Rijn haar meest noordelijke monding had: het Gat van Bergen.

Bergen

Het Wiertdijkje

Duizenden hulstbomen

Aan de overkant van de Eeuwige laan voert de route mij deels door het Noordhollands Duinreservaat. Doordat ze nog kaal zijn, is het genieten van de duizenden grillig kronkelende takken van eeuwenoude beuken en eiken, met een ondergroei van groenblijvende eikvarens. Op verrotte boomstronken tiert het geweizwammetje welig. Ik passeer een fraai open stukje heide, waar je vanaf februari weer wordt getrakteerd op het vrolijke zanggeluid van de boomleeuwerik. In het Bergerbos wordt het paadje smaller en smaller. Het is even oppassen voor het geprik van de bladeren van een van de honderden, misschien wel duizenden hulstbomen boordevol bessen. Hier wandel je over bergen en door dalen. Om uiteindelijk weer in Bergen uit te komen. What’s in a name.

Ommetje Bergen

Ligging De groene route van het wandelnetwerk voert je via wandelknooppunten langs de oostkant van Bergen. Het startpunt van dit ommetje is in het centrum/Plein. Wandel rechts langs de winkel Vanilia en volg vanaf daar de groene pijlen naar links. Voorbij de terrassen tegenover de Ruïnekerk moet je direct scherp rechtsaf het Kerkepad in. Daarna wijzen de pijlen je vanzelf de weg. Bereikbaarheid OV: Met buslijn 166 vanaf station Alkmaar kom je in het centrum van Bergen (Plein). Auto: N9 vanuit Alkmaar volgen, afslag Bergen nemen (Kogendijk), rechtdoor volgen. Later in Bergen rotonde rechtdoor (Dreef), in centrum rechtsaf Breelaan (betaald parkeren meteen al achter de Albert Heijn), rechtdoor rijden tot Duinvermaak, daar links (gratis) parkeren. Horeca In het centrum van Bergen en achter de Ruïnekerk zijn tal van mogelijkheden. Aanraders: Duinvermaak, Breelaan 132, Bergen, duinvermaak.nl (dagelijks open van 9.00-22.00 uur, behalve op maandag). Loetje, Breelaan 2, Bergen, loetje.nl (dagelijks open van 10.00-22.30 uur). Honden Toegestaan, vanaf 15 maart tot 15 juni geldt een aanlijnplicht. Check voor je op pad gaat of de genoemde adressen open zijn en of activiteiten doorgaan. Bergen CREDITS: TEKST EN FOTOGRAFIE PAUL BÖHRE ROUTEKAARTJE CÉCILE VRINTEN Dit artikel verscheen in aangepaste vorm ook in Roots.

Langer wandelen bij Bergen

Liever een langere wandeling in het gebied bij Bergen? Het trekvogelpad van Bergen aan Zee naar Alkmaar is een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW). Lees hier de wandelervaringen van wandelaars Eva Spigt en Nicola Dow, uit hun boek ‘Back to nature’


Gratis voor jou



Meer Natuur