Prachtige border-, vlinder- en bijenplant: duizendblad (Achillea)

Marloes Blom

23 March 2022

duizendblad

Zijn bladeren doen denken aan varens, de bloemhoofden bestaan uit talloze kleine bloemetjes. En dan komt duizendblad ook nog eens in verschillende kleuren – zoals hagelwit, goudgeel, warm oranje, zachtroze en felrood. Hij bloeit de hele zomer lang, soms wel tot en met december. Ook fijn, je doet er niet jezelf maar zeker ook vlinders, bijen en hommels een plezier mee. Wij zijn fan van deze knappe borderplant.

Naam en herkomst

Zijn looks doen wellicht anders vermoeden, maar duizendblad (Achillea millefolium) behoort niet tot de schermbloemenfamilie, zoals die andere mooie bloeier, sierpeen. Hij behoort tot de Composietenfamilie (Compositae of Asteraceae), net zoals de paardenbloem (lees hier: 10 wonderlijke weetjes over de paardenbloem) en zonnebloem – dus ook van deze prachtige roomwitte tot zachtgele Helianthus white nite. Het is een inheemse plant, dus van oorsprong kwam hij hier al voor. Zijn Nederlandse naam verwijst naar de bladvorm: die doen denken aan varens – alsof hij duizend blaadjes heeft.

Zaaien/planten & verzorgen

Je kunt duizendblad in april en mei buiten zaaien, onder glas kan het al vanaf februari. Je hoeft de zaden alleen wat aan te drukken, bedekken met aarde is niet nodig. Deze bloeier is verre van veeleisend. Geef ‘m een plekje in de zon of eventueel halfschaduw, in goed doorlaatbare grond. De bloeitijd hangt natuurlijk af van wanneer je hem gezaaid hebt, en kan verschillen per soort. Vaak vanaf juni tot en met november, met wat geluk zelfs december – de bloemgeur lijkt op die van kamille. Knip uitgebloeide bloemen af, zodat de energie weer kan gaan naar nieuwe bloemen. Enorm dorstig is deze plant niet, uiteraard verlangt hij op hete dagen wel meer water. Duizendblad is winterhard, en ook daarom perfect als borderplant. Al sterft hij ’s winters bovengronds wel af. Houd er rekening mee dat hij, afhankelijk van welke soort je hebt, best hoog kan worden, zo’n 120 cm. Koop je duizendblad als vaste plant? Op hovenier.nl lees je waar en hoe je ‘m het best kan planten. Daar lees je ook hoe en wanneer je ‘m vermeerdert, door te zaaien of te scheuren.

Kies je kleur

Duizendblad is het meest bekend als witte of gele variant, die je ook in het wild veel ziet. Maar hij komt ook in prachtige pastelkleuren.

duizendblad

duizendblad duizendblad duizendblad

duizendblad

Ideale snij- en droogbloem

Ook voor een pluktuin is duizendblad een ideale plant. Omdat hij zo lang bloeit, en ook lang op de vaas staat. Wij deelden eerder al deze tips voor boeketten met roze duizendblad. Bovendien leent deze bloem, vooral de gele soort, zich uitstekend om te drogen.

Op je bord & in je theemok

De jonge bladeren van duizendblad kun je eten, ze smaken ietwat bitter en peper-achtig. Je kunt ze gebruiken zoals spinazie – je kunt er dus ook soep van maken, maar ze worden ook gebruikt in salades en verwerkt in (kaas)dips. Op natuur-keuken.nl vind je een recept voor voorjaarssoep, met o.a. het blad van duizendblad. Van de bloemtopjes kun je thee trekken. Je moet dan wel van een beetje bitter houden. Versvancees.nl tipt om van de bloemen van duizendblad ‘Summer Pastels’ een kleurrijke kruidenboter te maken.

Duizendblad-weetjes

  • Het blad van deze plant werkt bloedstelpend, dankzij de looistoffen. Vandaar ook de naam Achillea – dat komt van Achilles, die het blad naar zeggen meenam om snijwonden te (laten) behandelen bij soldaten.
  • Vroeger werd duizendblad gebruikt zoals hop, om bier mee te brouwen.
  • Duizendblad kent talloze bijnamen, je vindt ze op waarneming.nl. Een greep: soldatenkruid, wondkruid, velddragon, hazengras, rijstepapbloem.
  • Duizendblad helpt bij het verteren van compost, hier lees je het precieze hoe & wat.

Kopen

De (bio)zaden van duizendblad kun je onder andere hier kopen:

Meer mooie zomerbloeiers

  • Lieflijke bloemenpluimen tot diep in de herfst, in zachtgeel, -roze, -lila, paars of wit. Ook geschikt voor plekjes in zilte zeewind. Zeelavendel, daar móet je bijna wel van houden.
  • Grijsgroene bladeren en volop kleine bloemetjes gevuld met nectar, de hele zomer lang. Wij zijn dol op kattenkruid, net als – what’s in a name – praktisch elke kat….

BEELDEN: PIXABAY | iSTOCK (HEADER)


Gratis voor jouMeer planten & tuin