Blaassilene: schattige bellen van bloemen

Marloes Blom

13-06-2021 06:00:07

blaassilene

Wil je jezelf de zomer lang verzekeren van bijzondere bloemenpracht? Overweeg dan de blaassilene. Deze inheemse bloeier bloeit van mei tot ver in september, met witte tot grijs-roze belletjes van bloemen. Een prachtig gezicht. En óók heel fijn: insecten smullen ervan.

Familie

Blaassilene (Silene vulgaris) behoort tot de Anjerfamilie (Caryophyllaceae). Hij groeit in Nederland en België verspreid in het wild, vooral in bosranden, duinen en bermen. Waar precies zie je hier op de Verspreidingsatlas van floravannederland.nl. Leuk weetje – in het Engels heet deze knappe bloeier ‘Maiden’s tears’.

Bellen van blommen

Kenmerkend aan de blaassilene zijn de bijzondere bloemen die bloeien aan de 50 cm hoge stengels. Die zijn helder wit tot grijs-roze, en hebben de vorm van opgeblazen bolletjes. Vandaar ook de naam blaassilene. Die ‘belletjes’ bloeien vanaf de lente, zo rond mei, en houden dat de hele zomer lang vol – tot en met september. Je kunt dus gerust wat exemplaren plukken om er ook binnen van te genieten. blaassilene

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Auf dem Garten (@aufdemgarten)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gleebooks kids (@louise_pfanner)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Free & Foraged (@freeandforaged)

Insectenlokker

’s Avonds verspreiden de bloemen van blaassilene een lekkere klaverachtige geur. Daarmee lokken ze insecten zoals nachtvlinders, bijen en hommels. Vanwege hun vorm moeten hommels behoorlijk wat moeite doen om bij de nectar te komen, maar daar hebben ze wat op gevonden; ze knagen gewoon een gaatje van buitenaf, net zoals ze bijvoorbeeld bij vingerhoedskruid kunnen doen. Een gevalletje ‘diefstal na inbraak’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @leelanau_wanderer

Verzorging

De blaassilene staat het liefst op een zonnige plek, op een vochtige, kalkhoudende grond. Hij behoorlijk is winterhard. De specifieke zaaiinstructies lees je op cruydthoeck.nl.

Op je bord

Voordat er bloemen zijn – in april/mei – kun je de jonge scheuten van blaassilene eten; ze smaken naar witlof. Laat ‘m later in het seizoen links liggen, dan smaakt hij te bitter, aldus natuur-keuken.nl. Al verdwijnt die bittere smaak wel, afhankelijk van hoe je ‘m bereidt. Op natuur-keuken.nl vind dit lekkere recept voor roerei met blaassilene. In de Italiaanse keuken staat blaassilene bekend als lekkernij, het heet in het Italiaans ‘stridoli’. Ze maken er bijvoorbeeld pesto van – op onderstaande video zie je hoe (de video is in het Italiaans maar het recept is simpel en de ingrediënten en hoeveelheden staan duidelijk vermeld).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kopen

De zaden van blaassilene kun je op verschillende plekken kopen, bijvoorbeeld bij De Bolderik (bestellen doe je via het bestelformulier waarbij je ‘silene vulgaris’ selecteert) en Cruydthoeck. De plant kun je bijvoorbeeld kopen bij wilde plantenkwekerij De Heliant in Nijeberkoop.

Meer (wilde) bloemenpracht

Deze knappe inheemse bloeiers kun je prachtig combineren met de blaassilene: de korenbloem en de echte koekoeksbloem BEELDEN: PIXABAY

Nu in de winkel!

Meer planten & tuin