Knappe wildbloeier die je ook kunt eten: kaasjeskruid

Marloes Blom

11-07-2020 08:00:34

kaasjeskruid

Kaasjeskruid is familie van de stokroos en bloeit ook met knappe bloemen. Hij groeit hier ook in het wild, en je kunt ‘m eten. Tenzij je ‘m natuurlijk liever op de vaas zet om daar van ‘m te genieten.

De knappe kaasjeskruidfamilie

Kaasjeskruid (Malva) is een kruidachtige plant die stamt uit de omvangrijke kaasjeskruidfamilie. Net zoals dus stokroos en hibiscus, maar ook katoen en cacao. Er zijn zo’n 30 soorten kaasjeskruid, sommigen daarvan groeien ook in het wild in Nederland, zoals

Liefhebbers van roze komen aan hun trekken met de Malva alcea fastigiata.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Olga Brinkhorst (@olgabrinkhorst) op

Malva sylvestris Marina

iVerde

vijfdelig kaasjeskruid

Hoe zit het met die naam?

Een plant heet natuurlijk niet zomaar kaasjeskruid. Die naam verwijst naar de vorm van die vrucht: die doet denken aan een plat rond Edammer kaasje. Hij heeft trouwens enorm veel andere namen, zoals broodjesplant, mommel, meeuw en koekjeskruid.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Margriet Pen (@margrietpen) op

Verzorging

Kaasjeskruid houdt van de zon, en heeft verder niet zo’n eisenpakket. Een dankbare bloeier is hij, met bloemen van juni tot in de herfst. Hoe en wanneer je ‘m zaait lees je op Zaaisite.nl. De zaden van groot kaasjeskruid koop je bijvoorbeeld bij Happyseeds.nl en 123zaden.nl. De plant zelf kun je kopen bij onder meer kwekerij de Heliant en de mooie kwekerij de Hessenhof.

Ook op de vaas doet hij het goed

Kaasjeskruid doet het ook prima als snijbloem, kijk maar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dorien van den Biggelaar (@dorienbiggelaar) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Martine (@omstebeurt) op

Net als kaas kun je ‘m eten

Je kunt de jonge bladeren van groot kaasjeskruid eten – rauw door de salade, of gekookt. De smaak? Een beetje nootachtig. Ook de bloemetjes kun je eten, die hebben een milde smaak en fleuren gegarandeerd je salade of zoete lekkernij op. Online zijn er niet veel recepten te vinden, de meest bekende toepassing in de keuken is kaasjeskruidsoep. Maar volgens Smulweb.nl kun je er ook een lekker dipsausje van maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Homemade with Green (@homemade_with_green) op

Heilzaam kruid

In de kruidengeneeskunde gaat dit kruid al eeuwen mee. De heilzame werking zit ‘m in de slijmstoffen in de bloemblaadjes, die werken verzachtend op de slijmvliezen van de luchtwegen. Een kaasjeskruidtheetje is dus een goed idee bij keelpijn. Het zou ook helpen tegen zonneallergie. Meer over de geneeskrachtige werking lees je op Mens-en-gezondheid.info.nl

Geliefd bij insecten

Bijen en hommels zijn dol op kaasjeskruid, en ook vlinders zien ‘m graag. Hij is waardplant voor de distelvlinder. En het zal je niet verrassen dat ook het kaasjeskruiddikkopje graag van ‘m smult.

Meer over enkele knappe familieleden

BEELDEN: PIXABAY | iVERDE

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer planten & tuin