Zo brouw je zelf gier (waarvan je planten zullen smullen)

Marloes Blom

10 oktober 2021

gier

Je kunt natuurlijk meststoffen kopen bij de tuinzaak. Maar ze zelf brouwen is wel zo leuk, en lekker duurzaam. Hoe je dat doet vertelt journalist en Katja Staring je in haar nieuwste boek ‘Plantchemie: maak van je tuin een laboratorium’. Wij mogen het ‘recept’ delen voor gier – reken maar dat je planten ervan zullen smullen!

Zelf je meststoffen brouwen: daarom

Als je zelf meststoffen brouwt, kun je daarmee je planten en de bodem een oppepper geven en ook op lange termijn de omstandigheden verbeteren. Je kunt zelf je planten fermenteren tot gier (mest) vol stikstof, kalium en andere groeibevorderaars.

Ingrediënten voor gier

Je kunt talloze wilde planten gebruiken voor het brouwen van gier. In ‘Plantchemie’ vind je een enorme lijst – met onder andere deze acht:

  • Akkerwinde (Convolvulus arvensis) Ca, K, P
  • Brandnetel (Urtica dioica) Ca, Cu, Fe, K, Mg, N
  • Knoflook (Allium sativum) Ca, Fe, Mg, Se
  • Komkommerkruid (Borago officinalis) K
  • Lupine (Lupinus) N, P
  • Paardenbloem (Taraxacum officinale) Ca, Cu, Fe, K, Mn, P, Si
  • Rabarber (Rheum rhabarbarum) Ca, Fe, K, Mg, Mn
  • Smeerwortel (Symphytum officinale) Ca, Fe, K, Si, Mg, Mn, N

Ook van goudsbloem, klaversoorten en toorts kun je heilzame plantgier maken. Meer tips & trucs over gier, en over hoe je zelf eenvoudig smeerwortelpesto maakt, lees je in ‘Plantchemie’. NB: Ca = calcium | Cu = koper | Fe = ijzer | K = kalium | Mg = magnesium | Mn = mangaan | N = stikstof | P = fosfor | Si = silicium | Se = selenium

grondsoort

Basisrecept voor plantaardige gier

  1. Voeg een flinke hoeveelheid verse of gedroogde plantendelen toe aan een emmer regenwater en laat dit één tot drie weken staan tot de plantendelen zijn gaan rotten. Het water stinkt dan flink. Hoe hoger de temperatuur buiten, hoe sneller het fermenteren gaat.
  2. Zeef de gier door een vergiet of grove doek en giet hem in bijvoorbeeld een oude wasmiddelfles. Label de fles en bewaar ’m op een donkere plek.
  3. Verdun de gier voordat je hem gebruikt, want een gier is heel sterk. Gemiddeld is de verhouding 1:10.
  4. Giet de verdunde gier rond je planten als de grond daar al vochtig is, dus na een regenbui of als je water gegeven hebt. Gebruik de gier niet als bladspray, in verband met de scherpe samenstelling.

Lokale gier in vijf stappen

Maak gier met lokale planten en bodemschimmels. Het beste resultaat bereik je met materiaal uit je directe omgeving.

  1. Vul een emmer (met een deksel) met allerlei planten uit je tuin en lokaal onkruid.
  2. Giet tot onder aan de rand regenwater erbij.
  3. Strooi een laag bosgrond uit de buurt erop, daarin zitten allerlei micro-organismen.
  4. Druk het deksel op de ton.
  5. Laat zeven tot tien dagen staan.

Plantchemie: maak van je tuin een laboratorium

gierDe doorgewinterde tuinier weet het natuurlijk al lang: een groene tuin is een schatkamer vol natuurlijke ingrediënten. En met het boek ‘Plantchemie’ van Katja Staring kun je die volop benutten. ‘Plantchemie’ is het derde deel in de serie ‘Avontuurlijk Tuinieren’ en gaat over duurzaam tuinieren. Het is voor de doe-het-zelf-tuinier die houdt van experimenteren en graag gebruikmaakt van de natuurlijke kringloop in de tuin. Meng bijvoorbeeld je eigen compost en potgrond, brouw gier, knoflookspray en anti-jeukzalf. Voed zo op een natuurlijke manier je planten met je eigen plantaardige mest, en bestrijd slakken met je zelfgemaakte antislakkenspray. Of gebruik de kracht van je planten binnenshuis, en maak biologische kleurstof, allesreiniger of aftersun. Meer tips van Katja? Volg haar inspirerende Instagram account @DailyGreenspiration. Katja Staring | Plantchemie: maak van je tuin een laboratorium | KNNV Uitgeverij | € 19,95 | Meer lezen via KNNV Uitgeverij – bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST KATJA STARING | ILLUSTRATIES PETRA BAAN


Meer planten & tuin