Rust en pure natuur in Vorarlberg

Anne Bonthuis

19 May 2017

Foto: Dietmar Denger / Vorarlberg Tourismus

Foto: Dietmar Denger / Vorarlberg Tourismus

Nog op zoek naar een mooie vakantiebestemming in de natuur? De meest westelijke punt van Oostenrijk – de deelstaat Vorarlberg – is een walhalla voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Je kunt er heerlijk wandelen met aansluitend een bergontbijt of genieten van een fenomenaal uitzicht op de hoogste top van het Rätikon. Het mag dan een wat minder bekend deel van Oostenrijk zijn, de kleine deelstaat Vorarlberg heeft verrassend veel te bieden. Zo is de natuur hier enorm afwisselend. Het landschap rond de Bodensee, in het beschermde natuurgebied Rheindelta, is uitgestrekt en vlak. In de hoger gelegen regio’s gaat het juist weer bergop en bergaf, via weiden en bossen, rivieren en beekjes. En hoog in de bergen, tot drieduizend meter, is het genieten van adembenemende uitzichten, soms bereikbaar per kabelbaan of te bewandelen via speciale routes, soms met bijzondere arrangementen zoals een wandeling tijdens zonsopgang met aansluitend een bergontbijt. Regionaal handwerk en heerlijke wandelingen De dorpen in het Bregenzerwald zijn heel herkenbaar door hun prachtige, spannende combinatie van oude en nieuwe (hout)architectuur. De inwoners hebben altijd veel aandacht besteed aan de vormgeving van hun streek. In het Werkraumhaus in Andelsbuch is het innovatieve handwerk te zien, dat deze omgeving zo typeert. Niet minder dan twaalf dorpsrondwandelingen onder de naam ‘Umgang Bregenzerwald’ voeren langs de mooiste voorbeelden. Het Bregenzerwald heeft daarnaast nog vele kilometers aan wandelpaden en een uitgebreide selectie aan themaroutes.

Foto: Adolf Bereuter / Bregenzerwald Tourismus

Boerenmarkten en wandelroutes In de stad Bludenz komen twee bergdalen samen: het Brandnertal en Großes Walsertal. Het laatste dal is een door de UNESCO aangewezen biosferenpark. In deze ongerepte omgeving kun je te voet, te paard of per mountainbike de omringende bergen en de Seewaldsee verkennen. Elke week zijn hier boerenmarkten, waar onder andere de beroemde Walserstolz, een lokale kaas, kan worden geproefd. In het Brandnertal zijn (interactieve) wandelroutes aangelegd, zoals de ‘Natursprünge en de dierenwereldenweg’. Ook heel mooi: de Lünersee aan de voet van de Schesaplana.

Foto: Bernhard Huber / Alpenregion Bludenz Tourismus

Kabelbanen en bergspecialiteiten Niet minder dan 36 bergtoppen omringen het idyllische Kleinwalsertal, dat je over de weg alleen vanuit Duitsland kunt bereiken. De geïsoleerde ligging heeft ervoor gezorgd dat de natuur hier grotendeels ongerept is gebleven. Als je rust zoekt, kun je hier kiezen uit wandel- en mountainbiketochten door het op duizend meter hoogte gelegen dal, of door de tweeduizend meter hoge bergen. Een aantal toppen en uitzichtpunten kun je ook per kabelbaan bereiken. Voor de avonturiers: het Gottesackerplateau staat bekend om z’n bijzondere rotsformaties en wandelroutes waarbij over rotsspleten moet worden gesprongen.

Foto: Dominik Berchtold / Kleinwalsertal Tourismus

Orchideeën en verstilde meren Waar ’s winters skiërs door het grootste skigebied van Oostenrijk van de bergen roetsjen, wandel je in de zomer door bloeiende alpenweiden, langs verstilde bergmeren en prachtige uitzichtpunten. Rond het op 1450 meter hoogte gelegen dorp Lech Zürs am Arlberg, in het oosten van Vorarlberg, bloeien in het voorjaar twintig verschillende soorten orchideeën. Het gebied grossiert in versteende koralen, schelpen en andere fossielen, allemaal overblijfselen van het oermeer dat hier tweehonderd miljoen jaar geleden lag. Ook in dit deel vind je schitterende wandelroutes, zoals de ‘Grüne Ring’ en ‘Lechweg’.

Foto: Christoph Schoech / Lech Zürs Tourismus

Klimroutes en culinaire berghutten Verschillende bergketens omringen het Montafon in het zuiden van Vorarlberg, waar vroeger handelaars en smokkelaars op pad waren. Een gebied met authentieke hutten, waar je heerlijke streekgerechten kunt eten. Rond de elf plaatsjes in het Montafon kun je fantastisch wandelen en mountainbiken. Voor de echte klimmers: er zijn hier ook ‘Klettersteige’-routes uitgezet. De themaroute ‘Gauertaler AlpkulTour’ vertelt meer over de lokale boerenbedrijven en de streekproducten die zij maken. De Montafoner- keuken bestaat uit oorspronkelijke streekgerechten, zoals de Sura Kees, een mild-aromatische magere kaas.

Foto: Andreas Haller / Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Meer info
  • Bregenzerwald: wie hier drie of meer nachten doorbrengt ontvangt de Bregenzerwald Gäste-Card gratis. Deze geeft toegang tot bussen, kabel- banen en openluchtzwembaden. Lees meer op: bregenzerwald.at.
  • Montafon: van 3 augustus tot 9 september wordt muziekfestival Montafoner Resonanzen georganiseerd. Lees meer op: montafon.at/nl.
  • Großes Walsertal en Brandnertal: in het architectonisch Biosphärenparkhaus ligt de focus op het Großes Walsertal en de indrukwekkende natuur. Het romantische bergdorp Brand ligt in het Brandnertal, op 1000 meter hoogte aan de voet van de Schesaplana (2965 meter). Hier zijn ontspanning, plezier en afwisseling gegarandeerd. Lees meer op: vorarlberg-alpenregion.at/nl.
  • Kleinwalsertal: wie in een ‘Grenzeloos wandelen’-hotel overnacht, reist gratis met de lokale kabelbanen en de Walserbus. Lees meer op: kleinwalsertal.com.
  • Lech Zürs am Arlberg: wie voor €24 een Lech Card aanschaft, reist gratis met de kabelbanen en bussen in het gebied. Lees meer op: lech-zuers.at.

Meer algemene informatie over Vorarlberg: vorarlberg.travel (Uitgelichte foto: Dietmar Denger / Vorarlberg Tourismus)


Gratis voor jouMeer Reizen