Reistip: Zuid-Tirol in de herfst en de Kastanjewandelroute

Marene Hendriksen

19 October 2018

Zuid-Tirol

Geroosterde kastanjes, planken vol gerookt spek en heldere wijn uit stenen kruiken. Het komt allemaal op tafel tijdens het ‘tröggelen’, een herfsttraditie in Zuid-Tirol waarbij na de oogst bij de buren wordt gegeten. Elk jaar van half september tot het begin van de advenstijd zetten tientallen Zuid-Tiroolse boeren hun deuren open voor gasten. Wij geven wat handige reistips. 

Waar & Wanneer

Elk jaar van half september tot het begin van de adventstijd zetten tienallen Zuid-Tiroolse boeren hun deuren open voor gasten. Ze serveren in hun authentieke boerencafés uitgebreide maaltijden, waarbij ze jonge wijn uit eigen kelder schenken. Denk aan gerstsoep, knoedels, slachtschotel en natuurlijk geroosterde kastanjes. Reserveren is gewenst, zeker in het weekend. Aanraders zijn Johannser Hof in Villanders en Oberpartegger in Villanders. Meer boerderijadressen staan op www.rodehaan.it/nl. Het leukste is natuurlijk eten bij de boeren thuis, dat is tröggelen zoals het bedoeld is, maar restaurants in Zuid-Tirol serveren in deze periode ook speciale törggelmenu’s.

De Kastanjeroute

Het törggelen is mooi te combineren met de Kastanjeweken die ook in deze periode vallen. Er is een speciale Kastanjewandelroute (officieel de Eisacktaler Keschtnweg) die langs verschillende gastvrije boerderijen voert. De route is herkenbaar aan de kastanje op de wandelpaaltjes. Uiteraard kun je de wandeling het hele jaar door doen, maar deze is het mooist in de herfst. De zestig kilometer lange route is opgesplitst in zeven wandelingen. De route begint bij het historische klooster van Neustift en gaat daarna zuidwaarts richting Bozen, langs schilderachtige dorpen als Feldthurns en Pardell. Onderweg valt er voldoende te beleven. De paden leiden langs wijngoederen, fruittelers, restaurants, brouwerijen en bakkers. Van half oktober tot begin november zijn er in de Kastanjeweken diverse activiteiten, en restaurants langs de route bieden speciale kastanjemenu’s. Een wandelboekje (‘The Kompass Hiking Map, German/ Italian’) is verkrijgbaar bij de toerismebureaus in de dopren Klausen, Barbian, Feldthurns en Villanders (kosten €12).   

Logeren

Seasons logeerde in het heerlijke familiehotel Taubers Unterwirt in het mooie en centraal gelegen dorp Feldthurns. Vanuit dit hotel zijn diverse wandelingen te maken. De vader van de eigenaar loopt graag mee om alle mooie plekken te laten zien. Ga voor meer informatie over deze accommodatie naar: www.unterwirt.com  Met medewerking van suedtirol.info/nl TEKST MARGRIET DE GROOT | FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN

Lees ook:

Bijzonder overnachten: Lekker Hollands in een molen Logeren in een hobbithuisje- met jubileumactie! Ontdekkingsreis door Thüringen: de perfecte wandel-en-lekker-eten-trip


Gratis voor jouMeer Logeeradressen