5x fijne stadsparken in Nederland

Linde Verhulst

16 February 2018

Een stadspark, ook wel de ‘groene longen’ van een stad genoemd, kan een fijn rustpunt zijn in een drukke stad. Geniet er in het voorjaar van een heerlijke picknick met vrienden of maak er in het najaar een prachtige herfstwandeling. Van deze fijne stadsparken, favorieten van de Seasons-redactie, geniet je het hele jaar door.

Stadspark Maastricht

Stadspark Maastricht is een van de oudste stadsparken van heel Nederland. Een militair gouverneur nam in 1653 het initiatief voor de aanleg van het park. In die tijd werd het gebruikt als een wandelplaats voor officieren. In de vele jaren erna werd het park flink uitgebreid. Het park bestaat nu uit verschillende deelparken en is door de vele bezienswaardigheden zeker de moeite waard om te bezoeken. Denk aan verschillende kunstwerken, vestingwerken die deels te bewandelen zijn en je vind er prachtige natuur.

Vondelpark, Amsterdam

Het Vondelpark is een lang uitgestrekt park, gelegen in Amsterdam-Zuid. Het park heeft zijn naam te danken aan het monument van dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel dat in 1867 werd geplaatst. Geniet in het park van de natuur, kunst en een mooie wandeling. Het Vondelpark Openluchttheater organiseert iedere zomer concerten en optredens op het gebied van cabaret, dans en muziek. stadsparken

Park Sonsbeek, Arnhem

Park Sonsbeek is zeker het bekendste park van Arnhem. Het park ligt op vijf minuten lopen vanaf het Arnhem Centraal Station en bevat alles voor een gezellig dagje uit. Wandel langs de Steile Tuinen, bezoek de Witte Watermolen en kies uit verschillende horecagelegenheden. Ook vindt maandelijks de Sonsbeekmarkt plaats: een mix tussen een streekmarkt en een theatraal buitenfestival, zeker een aanrader!

Haarlemmerhout, Haarlem

Voor wie even wil uitrusten in de buurt van het centrum van Haarlem is een bezoek aan het stadspark Haarlemmerhout een uitstekend idee. Het park is groene oase middenin de stad. Naast alle natuur is er ook genoeg te doen. Breng een bezoek aan het theehuisje of aan de gezellige kinderboerderij. Het park kent ook een rijke geschiedenis. Het grote paviljoen middenin het park werd vroeger bewoond door de broer van Napoleon en tientallen jaren later trok het Koningshuis van Nederland hier in. Het paviljoen wordt nu gebruikt als provinciehuis.

Zuiderpark, Den Bosch

Het Zuiderpark is het bekendste park in Den Bosch en is voor vele Bosschenaren een vervangende achtertuin om even tot rust te komen. Het park is in 1993 flink onder handen genomen. De verbrede paden die zijn aangelegd zorgen voor een park dat geliefd is bij wandelaars en joggers. Er zijn genoeg dingen te doen zoals het hertenkamp bezoeken en in de zomer kun je luchtballonen zien opstijgen.

Lees ook…

De vijf mooiste wandelbossen van Nederland De vijf mooiste winterwandelingen in Nederland Vijf keer mooie fietsbestemmingen in Europa 


Gratis voor jouMeer Gelderland