Staatsbosbeheer voert grazers Oostvaardersplassen toch bij

Anne Bonthuis

1 March 2018

De provincie Flevoland roept dierenliefhebbers op om niet meer zelf met voer naar de Oostvaardersplassen te gaan. Staatsbosbeheer zal de heckrunderen, edelherten en konikpaarden in het natuurgebied bijvoeren. Voor alle anderen blijft bijvoeren verboden. Deskundigen raden bijvoeren juist af, maar de provincie wil verdere maatschappelijke onrust voorkomen. De politie werd deze week overspoeld met meldingen over dieren in nood en zondagmiddag kwamen actievoeders met hooibalen bij het natuurgebied samen. “De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te voeren. En er worden zelfs bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters”, vertelt een woordvoerder van de provincie Flevoland.

Bijvoeren met juiste voer

Als Staatsbosbeheer het zelf doet, kan het bijvoeren verantwoord en met het juiste voer gebeuren. Staatsbosbeheer gaat daarnaast terreinen langs de randen ontsluiten. Ook krijgt de dierenarts opdracht extra aanwezig te zijn. Voor particulieren staat er een boete op bijvoeren, omdat het een overtreding van de wet natuurbescherming is.

Officiële beleid

Het officiële beleid van Staatsbosbeheer is om de dieren niet bij te voeren. Extra eten zou alleen de sterkste dieren bereiken en dus geen zin hebben. Boswachters houden de kuddes in de gaten en schieten verzwakte dieren zo snel mogelijk af. In de zomer presenteert een commissie een rapport over nieuw beleid voor het beheer van de Oostvaardersplassen. Het is de bedoeling dat er dan een einde komt aan de steeds weer terugkerende discussie over de dieren in de winter.


Gratis voor jouMeer Flevoland