Logeren in Oud Vels: verstopt in ‘t groen

Marjolein ter Braak

24 March 2020

Oud Vels

Als er één logeeradres is dat niet misstaat in een sprookjesboek, dan is het dit eeuwenoude boerderijtje op Landgoed Schuilenburg. Met z’n rieten puntmuts als dak en waterput ervoor is Oud Vels net een hans-en-grietjehuis.

Oud Vels

Op en top authentiek

Houten luiken met hartjes erin maken de idylle compleet. Ook de locatie, verscholen in de bossen rond Hellendoorn, draagt daar aan bij. Behalve een van de oudst bewaard gebleven boerenhuisjes in deze regio is Oud Vels ook een van de meest authentieke logeeradressen in het aanbod van Buitenleven Vakanties. De lage achtergevel met zogenoemde ‘onderschoer’ is typerend voor de Twentse bouwstijl. Via deze dub- bele openslaande deuren reed de boer zo met paard-en-wagen naar binnen.

Lindes als zonnescherm

Hoe oud de boerderij precies is, is niet duidelijk. Landgoed Schuilenburg werd eind negentiende eeuw als buitenverblijf gekocht door de Rotterdamse burgemeester Sjoerd Vening Meinesz. Dat het huisje er langer moet staan, vertelt bos- wachter Kees Jan Westra: “Voor de boerderij staan lindes, erachter staat een aantal eiken. Die eiken zijn aangeplant rond 1850, de lindes al rond 1830. Dat weten we dankzij gegevens over de jaarringen, verkregen door boringen. Omdat lindes destijds werden geplant als zonnescherm, is de boerderij vermoedelijk even oud.”

Relaxen in het stilte-weitje

Eenmaal binnen voelt het of je terugstapt in de tijd. Een beetje dan, want Oud Vels is uiteraard van alle gemakken voorzien. Toch zijn het de historische details die het meest in het oog springen. De originele keienvloer in de voorkamer, de twee schouwen waarvan een met antieke tegeltjes en een oude stoof, de enorme balken… En dan, achter de geruite gordijnen, de eenpersoonsslaapkamers op de plaats van de voormalige bedstedes – even uniek als authentiek. Wat ook opvalt, is het contact met buiten. Via de grote glazen deuren kijk je op het ‘stilte-weitje’, waar je heerlijk kunt zitten. Ook staat er nog een bankje tegen het huis en een picknicktafel in het gras.

Vroeg op en wandelen

Nu kunnen we wel blijven zitten, maar de omgeving lokt: het vogelrijke, gemengde landgoedbos van Schuilenburg en Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Aanrader is de rode wandeling, een 8,5 km lange route die begint bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal. Tip van de boswachter: als je hier tussen eind april en half mei ’s ochtends vroeg wandelt, dan kun je de balts van de korhoen horen. Dat is uniek, dat kun je nergens anders in Nederland beleven.

Logeren in Oud Vels?

Deze idyllische vakantiewoning vlak bij Hellendoorn is geschikt voor 4 personen (1 tweepersoonskamer, 2 eenpersoonskamers). Prijs vanaf € 476 (midweek), € 583 (weekend) of € 802 (week). Boeken via Buitenleven Vakanties, o.v.v. Seasons4. Of bel 088 2848365. Tip: Is Oud Vels bezet? Kijk dan eens naar de voormalige jachtwoning Twilhaar (in Haarle) of naar Eerderveld, een voormalige boswachterswoning (vlak bij Ommen). Beide zijn ook geschikt voor 4 personen. Oud Vels TEKST RENATE WILMS | FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN


Gratis voor jouMeer Logeeradressen