Logeren in een monumentale boerderij: Hoeve De Bocksen in Ommen

Marloes Blom

21 September 2020

De Bocksen in Ommen

Hoe bijzonder is het om je anderhalve eeuw terug in de tijd te wanen? Je ervaart het op Hoeve De Bocksen, een van de monumentale gebouwen op landgoed Eerde, tussen de rivieren de Regge en de Vecht. Alleen al door het zandpad naar de rietgedekte hoeve lijkt het wel alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De boerderij stamt uit 1890 en werd prachtig in stijl gerestaureerd. De hoge baanderdeuren aan de achterkant staan wagenwijd open, glazen deuren vormen nu de entree. Heerlijk ‘thuiskomen’, na een wandeling in het mooie Overijssel.

Hallenhuisboerderij

“Het behoud van die oude deuren is een bewuste keuze, net als het in originele staat houden van de onverharde toegangswegen”, vertelt Richard Hanse, adviseur gebouwen van Natuurmonumenten, een van de initiatiefnemers achter de renovatie. “Dat hoort allemaal bij die ervaring van teruggaan in de tijd.” Hoeve De Bocksen is een 130 jaar oude Saksische boerderij, ofwel een hallenhuisboerderij. Zo’n langgerekt gebouw heeft de deel in het midden en stallen aan weerszijden ervan. “Dit boerderijtype zie je wel vaker in Twente, maar bijzonder aan Hoeve De Bocksen is dat de geschiedenis er zo goed aan af te lezen is. Sinds de bouw is er een paar keer een stuk aangezet, conform de schaalvergrotingseisen van de melkveehouderij. Officieel was de boerderij in bedrijf tot 2005, daarna heeft de laatste veeboer er nog tien jaar koeien gehouden als hobby.”

B&B De Bocksen in Ommen

Hoeve De Bocksen is een 130 jaar oude Saksische boerderij, ook hallenhuisboerderij genoemd.

Tweepersoonsbedstee

In 2015 ontstond het idee om er een vakantiewoning van te maken. Maar hoe pak je zo’n verbouwing aan? “Door zo min mogelijk te veranderen en ruimtes zo veel mogelijk intact te laten. Zo was de plek waar nu een tweepersoonsbedstee staat niet groot genoeg voor een tweepersoonsslaapkamer.” Een perfecte oplossing, even sfeervol als comfortabel. Bijkomend voordeel: de waterbak voor paarden kon daardoor ook blijven. Hoe langer je rondkijkt, hoe meer van dit soort authentieke details je ontdekt. In de brandmuur boven de deur van het voorhuis naar de stal zitten houten wiggen, die ooit zijn aangebracht om verzakking van het metselwerk tegen te gaan. Ook de hooizolder is er nog. “Hierin hebben we wel twee openingen gemaakt, om de hoogte van de kap zichtbaar te maken.” En dan die prachtige, volledig betegelde brandmuur in het voorhuis – nu de woonkamer. “Alle tegeltjes zaten er al, er is niets bijgeplakt of gerestaureerd.” Het is een uitgelezen plek om er een eigentijdse houtkachel voor te plaatsen, zodat je er gezellig kunt loungen op de comfortabele bank.

B&B De Bocksen in Ommen

Een belevenis: slapen in een authentieke bedstee, maar wel met fijne bedden en luxe linnengoed.

Eten in de stal

Binnen kijken we onze ogen uit. Je ziet nog hoe de boeren hier vroeger hebben gewoond. Ze haalden water bij de put en hadden alleen de huidige woonkamer als leefruimte, de rest was voor de koeien. Nu is de deel verbouwd tot een geweldige woonkeuken, die uitnodigt om uitgebreid te koken.“De keuken staat los in de ruimte. Dat maakt bovenkastjes en tegelwerk als vanzelf overbodig. En hoe mooi is het dat daar waar vroeger voer aan de koeien werd uitgedeeld nu mensen zitten te eten?” Dat is inderdaad heel speciaal. Je ziet de koeien als het ware aan weerszijden aan de koepaaltjes staan, langzaam kauwend op hun hooi. Dankzij de geschuurde betonvloer, waar je kiezels doorheen ziet, kun je op de stalvloer nog steeds zien waar de koeien hebben staan schuren. Zelfs hun waterbakken hangen er nog. “Maar met het bewaren van de authenticiteit ben je er nog niet. Er moest natuurlijk ook comfort in gebracht worden. Daarom zijn grote glazen deuren aangebracht als entree, is er nu overal vloerverwarming en is de woning volledig geïsoleerd. Alles naar de huidige maatstaven.” Dit alles maakt Hoeve De Bocksen tot een perfect adres om vakantie te vieren. ’s Morgens aan de ontbijttafel kun je zomaar een ree spotten in het weiland verderop, overdag loop je zo de natuur in en ’s avonds maken vogelgeluiden en een heldere sterrenhemel dat we het slapengaan nog even uitstellen.

Ommen

Aan de palen stonden ooit de koeien.

Binnen gaan heden en verleden hand in hand. Waar ooit de koeien stonden, kun je nu heerlijk tafelen

Landgoed met allure

Niet alleen in de hoeve, ook ronddwalend over het landgoed ervaar je rust en schoonheid uit een ver verleden. Allereerst is er het statige kasteel met z’n dubbele slotgracht, prachtige tuinen, oranjerie en parkbos met brede lanen en versierde bosvakken. Vanaf het kasteel loopt een twee kilometer lange zichtas helemaal naar het Ommerbos. Een mooi contrast met deze strakke lanen vormt het boerenachterland. Officieel heet dit gebied Eerder Achterbroek – ‘broek’ in de betekenis van drassig land of moeras. Omdat de hei uiteindelijk te nat bleek om volledig om te vormen tot landbouwgrond, is een uniek coulisselandschap ontstaan. Deze combinatie van heideveldjes, vennen, akkers, weilanden, houtwallen en bos is inmiddels zeldzaam in Nederland. B&B De Bocksen in Ommen

Op ontdekkingstocht

Aanrader om dit veelzijdige landschap te verkennen is de bijna vijf kilometer lange, rood gemarkeerde wandelroute Eerder Achterbroek. Je kunt deze vanuit de hoeve oppikken, maar starten bij de nabijgelegen biologische melkveebedrijf De Meulenhorst kan ook. Wij begonnen daar met een huisgemaakt ijsje en namen ‘voor thuis’ een van lokaal graan gebrouwen Pauw-biertje mee. Opmerkelijke ‘vondsten’ onderweg: de bloemrijke bermen, waar duizendblad, rode klaver en sint-janskruid zorgen voor kleurenpracht, de akkerkruiden die net als vroeger tussen de oude graansoorten worden verbouwd en beekje de Bevert dat al meanderend door het Achterbroek uitkomt in de Regge. En dan bij thuiskomst gaat het biertje open bij de houtkachel – of buiten, aan de tafel onder de kastanjeboom. Echt vakantie.

Ook logeren in Hoeve De Bocksen?

Dit unieke logeeradres tussen Ommen en Den Ham is geschikt voor 6 personen. In de oude hoeve zijn 2 eenpersoonskamers, 1 tweepersoonskamer, 1 tweepersoonsbedstee en 3 badkamers waarvan 1 met ligbad. Buiten is een grote tuin met een fijn terras, en er is een schuur waar je (elektrische) fietsen kunt stallen (en opladen). Prijs vanaf € 704 (midweek), € 753 (weekend) of € 1266 (week). Boeken via Buitenleven Vakanties, o.v.v. Seasons9. Of bel 088 2848365. Tip: Is de hoeve bezet? Kijk dan eens naar het eveneens op landgoed Eerde gelegen Eerderveld (voor 4 personen) of naar de Diekel in Nutter (voor 6 personen). Hier vind je nog veel meer unieke B&B’s. CREDITS: TEKST RENATE WILMS | FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN | M.M.V. WELTEVREE (WELTEVREE.NL)


Gratis voor jouMeer Overijssel