Altijd een moment om naar uit te kijken onder het wandelen: straks koffie met taart in die nostalgische boshut, dat fijne café aan het water of theehuis op de hei. Seasons brengt de leukste natuurpaviljoens in kaart en tipt wat eromheen allemaal te zien en te doen is. In deze aflevering: herberg De Klomp in het romantische Vilsteren.
Herberg De Klomp: uitvalsbasis voor het Vechtdal
Ambachtelijk: het woord wordt te pas en te onpas gebruikt, maar als Gert-Jan van Lochem van herberg De Klomp het in de mond neemt, geloof je hem onvoorwaardelijk. Niet alleen het pand – houten vloeren, kleine ruitjes onder een rieten dak – doet historisch aan, Gert-Jan en zijn team werken ook in een lange traditie. En daarvan zijn ze zich bewust. Al in de tijd dat de diligence van Zwolle naar Ommen er halt hield, werd in de herberg gekookt met wat het Landgoed Vilsteren – waar het café deel van uitmaakt – opleverde. En nog komen alle dranken en gerechten zo veel mogelijk uit de buurt. De namen zeggen genoeg: Reestlander Parel, Ommer Blondje, Zwolse mosterdsoep. Het vlees komt van het landgoed zelf, Hetty’s hartige cake van de bakker uit Ommen. Het ijs – met smaken als gin-tonic, karnemelk en basilicum – wordt ‘in huis’ gedraaid. Bij deze herberg zit je goed. O ja, de naam heeft niets met het houten schoeisel te maken; De Klomp draagt de naam van de familie Klomp die de herberg in het begin van de 19e eeuw exploiteerde.
Naar herberg De Klomp
Het hele jaar door is herberg De Klomp een heerlijke uitvalsbasis om de mooie omgeving te verkennen. Zeker in de herfst is het hier prachtig en vaste klanten komen dan graag wild eten in de herberg. Je kunt er ook blijven slapen. Herberg De Klomp, Vilsterseweg 10, Vilsteren herbergdeklomp.nl; vechtdaloverijssel.nl
Bijzondere ervaring
Landgoederen hebben we wel meer in Nederland. Met bos, grasland, boerderijen en een kasteel met grachten in het midden. Landgoed Vilsteren heeft daarnaast ook nog een joekel van een kerk, een café, school, molen, bushalte, begraafplaats en brievenbus. Kortom, een compleet dorp op een landgoed. En dat is uniek voor ons land.
Langs de kluizenaarshut
De wandeling ‘Vilsteren in een notendop’ (5,5 km) komt langs een aantal plekken die Vilsteren bijzonder maken, zoals de kluizenaarshut en theekoepel. Vanuit de klassieke theekoepel hadden de opeenvolgende landgoedeigenaren goed zicht op de boeren die op hun landgoed aan het werk waren. Nu is het een mooie stop voor de vermoeide wandelaar. Er is zelfs lectuur voorhanden: het schrift van ‘Henk de Wandelaar’. De Kurkentrekker biedt mooi zicht over een oude Vechtarm, uiterwaarden en rivierduinen. Waarom dit heuveltje zo heet, zie je als je het beklimt. Let eens op in het bos: zelfs de nestkastjes aan de bomen dragen het wapen van het landgoed.
Koeien, kaas en kunst
Heileuver is een prachtige boerderijwinkel met graskazen, vlees van wagyu-runderen, zuivel, eieren, bier, wijn en jam. Plus een kunstgalerie in het Schilderijenhuis. Koeien, kaas en kunst zijn dan ook de drie pijlers van Heileuver. Dalmsholter Dijk 17, Dalmsholte, heileuver.nl
Bij de Vilsterse sluis
Ruim een eeuw geleden werden 69 bochten van de Vecht afgesneden, waarmee de rivier dertig kilometer korter werd. Efficiëntie ging voor alles. Nu is er weer meer oog voor de ruimte die rivieren nu eenmaal nodig hebben. Oude nevengeulen zijn weer met de hoofdader verbonden, en er zijn zelfs nieuwe gegraven. Bij de sluis van Vilsteren is te zien hoe zo’n vers stukje water de natuur beïnvloedt; het groen lijkt uit de grond gekatapulteerd. Het is hier ook goed bootjes kijken.
Binnenlopen bij de brouwer
Bij Vechtdal Brouwerij mag je altijd binnenlopen als de deur openstaat, dan wordt er gebrouwen. Hier staan de eigen streekbieren op tafel uitgestald. Ze heten Bleke Alie, Dalfs Blauw of Kiek Uut, een verraderlijk biertje dat fris en fruitig smaakt maar wel acht procent alcohol bevat. Op de Goed Goan staat een weidebeekjuffer afgebeeld. Die is terug nu het water van de Vecht schoner is. vechtdalbrouwerij.nl
Naar de markt
Onder de bomen naast herberg De Klomp wordt de maandelijkse boerenmarkt gehouden. Boeren, bakkers en bloembinders uit de streek verkopen er hun producten. Je vindt hier ijs, wild, bier, chocola, vis, honing en een trits aan verrassingen van vlierbloesems en -bessen. Bakker Han Joling bakt er zijn IJsselbroodjes ter plekke in zijn mobiele houtoven. De markt is elke derde zaterdag van de maand, 11.00-16.00 uur.
Landgoedwinkel
In het Landgoedcentrum in de boerderij Erve Borrink naast het kasteel van Vilsteren zit een informatiecentrum en landgoedwinkel. Er zijn wisselende exposities over heden en verleden van het landgoed en zijn bewoners. In september alleen op zaterdagmiddag open. Er zijn altijd vijf wandelroutes (à €1) te koop, in het bakje aan de deur. landgoedvilsteren.nl
Mis ‘t niet: de ‘Sahara’….
Heerlijk beschut in de bossen ligt de ‘Sahara’. Door honderden kuub hout te hakken heeft Staatsbosbeheer de afgelopen twee jaar twee kleinere gebieden samengevoegd tot één groot aaneengesloten stuifzandgebied. Zo heeft het zand meer ruimte om te stuiven. Het is er goed struinen. Parkeerplaats Eerderveldweg, Ommen
De scharrelroute
De Klomp is het startpunt van de Scharrelroute op de fiets (35 km). In de scharrelmand die meegaat zit een hapje voor onderweg, en vouchers zijn bij de boeren en andere leveranciers op de route in te leveren voor een streekproduct. En kijk gerust rond op het erf: scharrelen is de bedoeling van deze route.
Dahliatijd
Het is dahliatijd en dat is te zien in de pluktuin aan de N340 ter hoogte van Oudleusden. Scharen, messen en elastiekjes liggen klaar, de paar euro’s voor een bos mogen in de brievenbus. Er is ook een leuk maïsdoolhof. CREDITS: TEKST ANNEMARIE BERGFELD | FOTOGRAFIE LAURENCE DELDERFIELD NB: WE RADEN JE AAN VOOR JE OP PAD GAAT TE CONTROLEREN OF DE ADRESSEN IN DIT ARTIKEL OPEN ZIJN EN OF ACTIVITEITEN DOORGAAN. DIT ARTIKEL VERSCHEEN IN AANGEPASTE VORM OOK IN ROOTS.