Ontdek de wilde Achterhoek

Anne Bonthuis

18 November 2018

Stan Bouman Achterhoek Toerisme

Als de blaadjes vallen maakt de Achterhoek zich weer op voor het wildseizoen: tot eind januari staan in 22 streekrestaurants de lekkerste wildgerechten op de menukaart. Dus kom naar de Achterhoek, geniet van al het goede dat deze streek te bieden heeft en blijf overnachten in een van de sfeervolle B&B’s of hotels, vaak midden in de natuur.

Een warm onthaal

Zodra je de IJssel over bent, merk je het al: het landschap is ineens anders. Met slingerende wegen langs oude boerderijen, boomgroepen en houtwallen, hier een bos, daar een vergezicht… Een prachtig coulisselandschap en een perfect decor voor de vele gastvrije B&B’s en hotels, statige kastelen, romantische wijndomeinen en charmante landwinkeltjes vol verse streekproducten. De sfeer in de streek is gemoedelijk en de mensen zijn vriendelijk. Het ‘naoberschap’ staat hier nog altijd hoog in het vaandel en dat merk je. Want waar je ook komt, het onthaal is altijd warm en verwelkomend. De herfst en de winter zijn bij uitstek de seizoenen om de Achterhoek te ontdekken, te genieten van de natuur en je eens culinair te laten verwennen. Want dit is dé tijd voor wild. Al 35 jaar staat in deze periode volop culinair wild op de menukaart. En of je nu al jaren fervent wildliefhebber bent of juist eens iets nieuws wilt proeven; er is voor elk wat wils. Van à-la-cartemenu tot wildproeverij en van zesgangen-diner tot meerdaagse wild- en wandelarrangementen.

Restaurants met wild op de kaart

Op de site wildetenindeachterhoek.nl vind je 22 restaurants die elk hun eigen, bijzondere arrangement aanbieden. Dus kijk, kies en reserveer! Om je op weg te helpen – want het aanbod is divers en allemaal even verleidelijk – lichten wij in de nieuwe Seasons 4 restaurants uit. Naast wild barst de streek van de (h)eerlijke streekproducten, fantastische restaurants en mooie wijn uit eigen wijngaarden. Maar ook als je houdt van een ambachtelijk gebrouwen biertje, een stukje boerenkaas of ‘naegel- holt’(gedroogd rundvlees) moet je in de Achterhoek zijn!

Van boerderij tot landgoed

De Achterhoek heeft zo veel te bieden dat één dagje veel te weinig is! Blijf dus fijn overnachten in een van de vele sfeervolle B&B’s of hotels, vaak midden in de bossen. Hier beleef je die échte Achterhoekse gastvrijheid; een hartelijk onthaal, een comfortabel bed en een gul ontbijt met verse streekproducten. Er is keus uit een enorm aanbod charmante B&B’s, bijvoorbeeld op een boerderij, in een theetuin, in een wijngaard of zelfs op een historisch landgoed.

Havezathe Carpe Diem Foto: Sushilla Kouwen

Luxe of liever klein en knus?

Liever een vakantiewoning? Ook die zijn er in overvloed. Van luxe woning met een grote tuin, waar je geniet van je rust en privacy tot een klein, knus huisje waar je nog de sfeer van vroeger proeft. In de Achterhoek heb je de keuze uit verschillende comfortabele vakantiehuizen: van groot tot klein, van basic tot luxe en van authentiek tot modern.

Met familie of vrienden

Wat is er nu gezelliger dan met de hele familie of vriendengroep een weekend in één huis te logeren? Samen ontbijten, wandelen en ’s avonds met een wijntje bij de houtkachel. In de Achterhoek vind je veel groepsaccommodaties voor gezelschappen van verschillende groottes. Vaak zijn er uitgebreide voorzieningen, zoals extra badkamers, een sauna of overdekt zwembad. Kijk voor het volledige aanbod karakteristieke overnachtingsadressen – van minicamping tot groepsaccommodatie – op achterhoek.nl/karakteristiek.

3.000 km wandelroutes

Nergens is het wandeldecor zo veelzijdig als in de Achterhoek. Je wandelt door bossen en natuurgebieden, door open velden, over boerenerven, door pittoreske dorpjes en langs statige herenhuizen en kastelen. Er is keus genoeg: wandel naar de Lochemse berg en geniet op 35 meter hoogte van de schitterende vergezichten of kies voor het klompenpad dat langs houtwallen en beken voert. Interesse in historie? Maak een stadswandeling door hanzestad Zutphen. Wat je ook wilt, met ruim 3.000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden en 150 startlocaties zijn de mogelijkheden groot. Handig: dankzij een keuzepuntensysteem stippel je gemakkelijk een afwisselende wandelroute uit. Kijk op achterhoek.nl/wandelen en achterhoekseroutes.nl.

Musea ontdekken

Wist je dat er in de Achterhoek zeker 25 musea en galeries zijn? Of je nu kunstliefhebber bent of geïnteresseerd in historische gebeurtenissen, in elk dorpje of stadje vind je wel een bijzonder adres dat een bezoek waard is. Kijk op achterhoek.nl en musea-achterhoek.nl. Deze advertorial kwam tot stand in samenwerking met Achterhoek Toerisme. 

TEKST RENATE WILMS E.A. | FOTOGRAFIE ACHTERHOEK TOERISME | ILLUSTRATIES CÉCILE VRINTEN


Gratis voor jouMeer Gelderland