Pelgrimstocht in Umbrië over de Via Francescana

Anne Bonthuis

19 April 2018

Via Francescana

Foto: Dirk Kruyder

Wie in de voetsporen treedt van de middeleeuwse monnik Franciscus van Assisi raakt als vanzelf in de ban van zijn gedachtegoed. Dat ondervond onze redacteur Johanna Hoogendam tijdens een vijfdaagse pelgrimstocht over de eeuwenoude Via Francescana naar Assisi. Heuvel op, heuvel af: dat is afzien, maar ook tot bezinning komen. Want het gaat niet om het doel, maar om de reis. Iets voor jou? Bekijk dan de hele reportage in de nieuwste Seasons en lees verder voor de fijnste adressen voor onderweg.

Via Francescana

Tijdens zijn leven liep de heilige Franciscus meerdere malen op en neer tussen Florence en Rome, de twee steden rond zijn geboorteplaats Assisi. Er bestaat een officiële Via Franciscana (Het Franciscaner pad) tussen deze plaatsen, maar er zijn ook variaties op gemaakt. Soms met nadruk op heilige plekken waar Franciscus is geweest, soms op het bijzondere natuurschoon onderweg.

Onze route

Seasons liep de Via Francescana zoals dat door reisorganisatie SNP wordt aangeboden. Dit loopt over grindpaden die zich door de heuvels slingeren, bospaden en karrensporen. Er bestaat een noordelijke route (van Città di Castello naar Assisi) en een zuidelijke (van Assisi naar Rome). Wij liepen het noordelijke pad, een route van een kleine honderd kilometer, af te leggen in vijf wandeldagen: snp.nl/reis/italie/umbrie-noord.

Foto: Dirk Kruyder

Speciaal voor Seasons-lezers: dagrugzak cadeau

Seasons-lezers die deze reis boeken bij SNP, krijgen een dagrugzak van Bergans of Norway t.w.v. € 79 cadeau. De aanbieding geldt zowel voor de Noord- als de Zuid-variant (1 rugzak per boeking). Vermeld bij het boeken dat je gebruikmaakt van de Seasons-aanbieding. Dat kan in het opmerkingsveld van het boekingsformulier of telefonisch: 024 3277000.

Zo kom je er

Vliegen kan op Perugia, Rome of Florence. Vanaf de luchthaven bereik je binnen een paar uur met bus en trein Città di Castello, waar de route begint.

Foto: Dirk Kruyder

Overnachten

Onderweg logeer je in sfeervolle agriturismos en comfortabele hotels. Wij sliepen in:

Lekker eten

Umbrië is truffelregio, de lekkernij staat dan ook op vrijwel elke lokale menukaart. En ook de wijnen in dit deel van Italië zijn goed. Een paar restauranttips:

Foto: Dirk Kruyder


Gratis voor jouMeer Logeeradressen