Reistip: Nationaal Park Krka in Kroatië

Anne Bonthuis

21 June 2018

Nationaal Park Krka

Foto: theblondeabroad.com

Bijna iedereen kent het mooie Nationaal Park Plitvice in Kroatië wel. Maar Nationaal Park Krka wordt vaak overgeslagen. Zonde! In dit zevende nationale park van Kroatië kun je namelijk een betoverende duik nemen in de watervallen. Een ervaring die je niet snel vergeet.

Foto: np-krka.hr

Over Nationaal Park Krka

Nationaal Park Krka bestaat uit een lange rivier, verschillende kleine meren en zeven mooie watervallen. Het ligt op zo’n 80 kilometer ten zuidoosten van Zadar, en zo’n 90 kilometer ten noordwesten van Split. Je kunt het park met de auto bereiken, maar je kunt je bezoek ook extra bijzonder maken door met de boot naar het park te varen. Boten vertekken vanuit de haven van Šibenik en de tocht duurt anderhalf uur.

Drie ingangen

Het park heeft drie ingangen: de Lozovac-ingang, de Skradin-ingang en de Roski-Slap-ingang. De meeste bezoekers komen binnen via de ingang bij de plaatsjes Skradin of Lozovac. Vanuit Šibenik is het ongeveer 12 kilometer rijden naar Lozovac. Hier kun je de auto gratis parkeren en een toegangskaartje kopen. Van april tot oktober is er een gratis pendelbus die je tot aan de Skradinski Buk waterval brengt.

Foto: welcome-to-croatia.com

Zwemmen in watervallen

De Skradinski Buk waterval is de bekendste en grootste waterval van het park. De wandeling ernaartoe is prachtig, en de duik na afloop is een geweldige beloning. Op de weides kun je lekker opdrogen in de zon. En in de buurt kun je oude watermolens bezoeken. In tegenstelling tot de Plitvicemeren, waar zwemmen verboden is, kun je in Nationaal Park Krka op meerdere plekken zwemmen. Een leuke tip van Ivonne van Myfootprints.nl: “Ben je niet zo’n fan van drukte, dan weet ik een mooi plekje voor je. Als je met de auto van Skradin naar Roski Slap rijdt, kun je halverwege rechtsaf een kleine weg inslaan naar een breder deel van de rivier. Niet alleen zie je daar in de verte het Visovac eiland liggen, maar er is ook nog geen mens te bekennen. Wel vissen, kikkers en vogels. Toen wij er waren (in juni) was er maar één ander stel in het meertje te vinden. Heerlijk!”

Dieren in het park

Tijdens een wandeling door het park kun je allerlei dieren tegenkomen. Het is vooral een fijn leefgebied voor vissen, vogels, reptielen en amfibieën. Langs het water vind je moerasland en stukken vol met riet. En er leven ook diverse soorten vleermuizen.

Foto: welcome-to-croatia.com

Kloostereiland in Visovac

In de Visovac-rivier ligt een prachtig kloostereiland. Hier kun je alleen komen met de boot vanaf de Lozovac-ingang, maar het is echt de moeite waard. De tocht is schitterend en het klooster uit de 16e eeuw indrukwekkend. Kies je voor de boottocht van vier uur, dan vaar je ook nog langs de watervallen Roski Slap. Lees alle praktische info over een bezoek aan dit park op allesoverkroatie.nl

Lees ook:

5x mooie treinreizen in Europa Le Jardin de la Jaÿsinia in het Franse Samoëns: paradijs tussen hemel en aarde


Gratis voor jouMeer Overig