3 topervaringen in Montafon

Linde Verhulst

17 April 2018

montafon
Glooiende groene velden, glinsterende meren, knisperfrisse berglucht en een aangenaam warme zon. Het is zomer in de Montafon, een streek in het Oostenrijkse Vorarlberg. Berg- en wandelgidsen en moutainbike-guides nemen het stokje over van skileraren om je een onvergetelijke bergvakantie te bezorgen.

Montafon, Vorarlberg

Intens genieten van de bergen, van lange dagen buiten zijn, samen met een berg- en wandelgids of mountainbike-guide wordt dat nog leuker en spannender. En persoonlijker, want zij kennen als geen ander de verhalen uit het verleden, de wetenswaardigheden, anekdotes en beste, authentieke adressen in de Montafon in Vorarlberg. Uit het grote aanbod van mogelijkheden in deze regio, kozen we drie activiteiten op culinair, cultureel en sportief gebied. Alles uiteraard midden in de schitterende natuur.

Culinaire wandeltocht

Na een prachtige, stevige bergwandeling de unieke ‘Sura Kees’ proeven bij de kaasmakerij van Andrea en Andreas Wieser. Bij het bergstation Garfrescha staat de ervaren wandelgids Elisabeth Mangard je op te wachten voor een fantastisch route door het Novatal. De wandeling voert langs de rand van het bos via weilanden en velden, waar Elisabeth de mooiste plekken en panoramische uitzichten weet. Na tweeënhalf uur in de buitenlucht kom je aan bij kaasmakers Andrea en Andreas Wieser. Hun leven staat in het teken van de ‘Sura Kees’, een unieke Vorarlbergse specialiteit waarvan het recept dateert uit de twaalfde eeuw. De gastvrije Wiesers kunnen je alles vertellen over deze fris-kruidige, zacht aromatische lekkernij, die iets grover van consistentie is dan kwark, met een vetgehalte van maar één procent!

Foto: Montafon Tourismus GmbH – Stefan Kothner

E-tour de Montafon

Met bike-guide Markus op de e-mountainbike door het alpine landschap. Met een fijne tussenstop in een beschermd natuurgebied. Het beginpunt zet al de toon: het magistrale uitzicht bij de Silvrettasee op een hoogte van 2.037 meter op de vergletsjerde Silvretta met de Piz Puin, de hoogste berg van Vorarlberg. Stap op de fiets en rijd langs de schilderachtige Kopssee en de Verbella Alpe. Adembenemend is het uitzicht op de Scheidseen. Deze meren zijn letterlijk en figuurlijk de hoogtepunten in dit beschermde natuurgebied Verwall. Een welverdiende, lange tussenstop wordt gehouden bij de nieuwe Heilbronner Hütte van gastheer Fredi Immler. Opgeladen fiets je via het Ganifertal, een prachtige, ruig-romantische plek met bezienswaardige berghutten, terug naar het dal.

Foto: Montafon Tourismus GmbH – Stefan Kothner

Kunst- en natuurwandeling

Bewonder houten kunstwerken langs de Gauertaler AlpkulTour, geniet van regionale specialiteiten en van een bijzondere botanische alpentuin. Langs de route in dit prachtige landschap van de Montafon staan elf houtsculpturen van kunstenaar Roland Haas opgesteld die je laten verbazen, dromen, filosoferen en fantaseren. Bij elke stop laat de gids je kennismaken met een ander onderdeel van het cultuurlandschap zoals het leven van herders, de berghuttencultuur en de geschiedenis van de almen. Aan de voet van de Drei Türme maak je een culinaire stop in de Lindauer Hütte waar Thomas Beck en zijn gezin smakelijke gerechten en regionale specialiteiten serveren. Tip: wandel na het eten door de ruim 3.000 vierkante meter grote botanische Alpengarten van de Lindauer Hütte en geniet van de beschermde en veelzijdige flora van Vorarlberg.

Foto: Montafon Tourismus GmbH – Andreas Haller

Meer weten over Montafon?

Montafon Tourismus GmbH, 6780 Schruns/Vorarlberg/Oostenrijk, 0043 50 66 86, [email protected]/nl, www.montafon.at/nl en www.vorarlberg.travel.

BewarenBewaren


Gratis voor jouMeer Per land