Rivierhuis aan de Roer

Linde Verhulst

4 March 2018

monschau

Onze redacteur Mirjam Enzerink tipte ons het schitterend gerestaureerde Tuchmachershaus in het Eifelstadje Monschau, pal aan de Roer. De perfecte uitvalsbasis voor een wandeling langs de goudgeel gekleurde beekdalen van de Eifel, vol wilde narcissen.

Monschau, welvarende lakenstad

Als een zilveren ader stroomt de Roer tussen de kleurrijke vakwerkhuizen in het Eifelstadje Monschau door. Dankzij het zuivere water bloeide Monschau twee eeuwen geleden uit tot welvarende lakenstad. Wol werd hier aan de rivier gewassen, gekleurd, geweven en vervilt tot stevige kwaliteitsstof. In de achttiende eeuw waren de meeste inwoners werkzaam in de lakennijverheid, niet zelden in hun eigen huis. Zoals ook in het monumentale Tuchmachershaus, een fraai vakwerkhuis in een flauwe bocht van de Roer. Projectontwikkelaar Anke Nuxoll-Oster ontfermde zich in 2013 over het pand en richtte er een sfeervol vakantiehuis in.

Balken uit 1770

Vanaf de brug bij de westelijke ingang van het Eifelstadje is het Tuchmachershaus in volle glorie te bewonderen. De rood gebeitste houten balken steken mooi af tegen de witte vakken ertussen. Het rood herhaalt zich in het panorama over de stad in luiken, kozijnen en andere vakwerkhuizen. Binnen is goed te zien hoe de muren zijn opgebouwd uit lokaal gedolven breukstenen. Mede dankzij Anke, die de oude pleisterlaag voorzichtig afpelde. “Vroeger werkten ze al die ruwe materialen netjes weg. Ik vond het juist mooi om ze in het zicht te laten. Alsof je de ziel een beetje blootlegt.” De muren zijn transparant gecoat, om te voorkomen dat steengruis losraakt. monschau

Eigen terras aan de rivier

Naast de woonkamer maakte Anke een overdekt terras op palen. “Mijn favoriete ontbijtplek. Ik hou ervan om te kijken hoe de ochtendzon langzaam opkomt en weerkaatst in het water van de rivier.” Wat het vakantiehuis onderscheid van andere in Monschau, is een eigen terras aan de rivier. Het is even een klim via een keldertrap door het raam, maar dan sta je ook pal aan het water.

Jubileumactie

Het Tuchmachershaus heeft drie slaapkamers en is geschikt voor zes personen. Een overnachting kost op weekdagen € 98 (2 personen o.b.v. minimaal 2 nachten). Een weekend (vrijdag- en zaterdagnacht) kost € 320 voor twee personen (€ 55 per extra volwassene, € 22 per kind). Voor feestdagen geldt een toeslag. In het hoogseizoen is alleen weekverhuur mogelijk (€ 750). Als lezer krijgt u o.v.v. Seasons-arrangement 5% korting bij een boeking in de maand maart (geldig voor verblijf in 2018). Het huis heeft één parkeerplaats (parkeren in Monschau is betaald). Is het volgeboekt? Anke verhuurt ook een villa aan het water. Beide huizen zijn te boeken via bleibe.de (zoek op ‘Monschau Brückenvilla’ of ‘Tuchmachershaus’). Tekst: Mirjam Enzerink | Fotografie: Peggy Janssen

Lees ook…

Overnachten in een Engels kasteel Groene hotspots in Gent Meer logeeradressen in Duitsland


Gratis voor jouMeer Duitsland