Hill Top: hier woonde en werkte Beatrix Potter

Marloes Blom

19 September 2021

Beatrix Potter

Hill Top gezien vanuit de moestuin

Beatrix Potter woonde en werkte in de boerderij ‘Hill Top’, in het dorp New Sawrey. Een bezoek aan haar voormalige cottage is alsof je in haar tekeningen bent gestapt, zo merkte journalist en fotograaf Kat de Baerdemaeker.

Beatrix Potter, het Lake District & Hill Top

Beatrix Potter wordt op 28 juli 1866 geboren in Londen. Ze groeit op in het victoriaanse Engeland met weinig vrijheden voor de meisjes en vrouwen uit de gegoede klasse. In tekenen vindt ze haar uitvlucht, wat uiteindelijk leidt tot een serie kleine boekjes die tot op de dag van vandaag, meer dan honderd jaar na hun eerste uitgave, immens populair zijn. Als meisje komt Beatrix Potter geregeld met haar ouders in de zomermaanden in het Lake District. Ze wordt al snel verliefd op het ruige landschap en het eenvoudige boerenbestaan. In 1905, als ze 39 jaar is, koopt ze Hill Top, een zeventiende-eeuws boerderijtje gebouwd in de typische Lake District-stijl met grijze natuursteen en een leistenen dak. Het is voor haar het begin van een nieuw leven als boerin en landschapsbeschermster. Beatrix krijgt een belangrijke rol binnen de Engelse National Trust, een organisatie voor het behoud van Engels landschap en erfgoed. Samen met haar man William Heelis, een plaatselijke notaris met wie ze op 47-jarige leeftijd trouwt, strijdt ze voor het behoud van het haar zo geliefde Lake District-landschap en het traditionele boerenleven op en om de fells. Ze beheert verschillende boerderijen, koopt hectares grond aan, zet een fokprogramma met bedreigde lokale Herdwickschapen op en strijdt tegen projectontwikkeling en massatoerisme. Veel aankopen financiert ze met de opbrengsten van haar boekjes. Na haar dood in 1943 laat ze naast Hill Top 1600 hectare land, vijftien boerderijen en verschillende cottages na aan de National Trust, zodat deze ook na haar dood beschermd zouden blijven.

Beatrix Potter

Beatrix Potter voor haar huis Hill Top | ANP

Een Herdwickschaap graast op de Lake District fells met het meertje Moss Eccles Tarn op de achtergrond.

Een bezoek aan Hill Top

Hill Top ligt direct naast de oude pub The Tower Bank Arms – door Beatrix nog getekend in het boekje ‘The tale of Jemima Puddle-Duck’ (‘Het verhaal van Jozefien Kwebbeleend’). Het felgroene ijzeren hekje met daarachter een bed rabarberplanten lijkt wel een levensechte versie van een van Beatrix Potters illustraties. Via de Engelse cottagetuin loop ik over een natuurstenen pad naar het huis, uit de schoorsteen komt een pluimpje rook. Door de voordeur stap ik direct de eenvoudig ingerichte boerenkeuken binnen. De haard brandt. “We steken die elke dag aan, net zoals Beatrix Potter dat deed”, vertelt een vrijwilliger.  Beatrix’ klompen staan naast de haard. “Het was haar uitdrukkelijke wens dat haar geliefde Hill Top bleef zoals zij het had ingericht, als laatste kunstwerk, opengesteld voor publiek.” “Ze ging graag naar veilingen in de regio en kocht daar wat ze nodig had voor haar huis. Of ze kocht van boeren uit de buurt. Ze betaalde dan te veel, dat wist ze, maar de boeren waren arm en hadden het geld nodig: zo hielp ze hen zonder hun trots te hoeven krenken.” Via een donkere houten trap, met op de overloop een prachtig uitzicht over het dorp, kom ik op de eerste verdieping. In de hoek van de werkkamer staat het bureau waarachter Beatrix Potter werkte. “Hill Top, de tuin, het dorp en de omgeving zijn de plaatsen waar veel van haar verhalen zich afspelen, je kunt ze allemaal terugzien in de tekeningen in haar boekjes”, vertelt een vrijwilliger.

Beatrix Potter

Hill Top gezien vanuit de moestuin

De cottagetuin bij Hill Top in Near Sawrey. Beatrix Potter besteedde veel tijd aan de aanleg van haar cottage- en moestuin nadat zij in 1905 Hill Top had gekocht.

Zelf Hill Top zien?  Je kunt Hill Top bezoeken – kijk voor meer informatie op nationaltrust.org.uk/hill-top CREDITS: BEELDEN ANNA RUBINGH & ANP (PORTRET BEATRIX POTTER)

Meer Beatrix Potter

  • Beatrix Potter was dol op het Lake District – vanwege de prachtige vergezichten en de sfeer. Wij werden er ook verliefd op – hier lees en zie je waarom.
  • In de boomgaard van Hill Top, waar Beatrix Potter woonde en werkte, staat een oude appelboom. In het seizoen zijn de takken zwaar van de appels. Vandaar het recept voor deze simpele maar heerlijke Dorset apple cake.


Gratis voor jouMeer .