Holland Winter Wonderland: schitterende foto’s van Frans Lemmens

Anne Bonthuis

19 January 2019

Frans Lemmens

The Netherlands, Overveen near Zandvoort. National Park Zuid-Kennemerland. Wisents or European bisons (Bison bonasus) in snowstorm, blizzard.

In het fotoboek Holland Winter Wonderland van Frans Lemmens wordt in 150 foto’s van landschappen, natuur, schaatsers en dierenleven de Nederlandse winter schitterend verbeeld. Nederland onder een laag ijs, sneeuw en kou levert indrukwekkende beelden op die van alle tijden zijn. Wij delen een voorproefje van de prachtige en verstilde momenten die je in zijn boek vindt en stellen 7 vragen aan de fotograaf.   

Natuurgebied Gooilust bij Hilversum

7 vragen aan Frans Lemmens

Welke foto is je favoriet? “Het is moeilijk kiezen tussen de verschillende onderwerpen. De wisenten hebben mijn voorkeur wat betreft het overlevend wild. Als het gaat om iconische foto’s dan is mijn favoriet de vuurtoren van Marken, bedreigd door het kruiende ijs. De foto’s van de Elfstedentocht uit 1997 zijn uiteraard ook bijzonder en doen mijn hart weer sneller kloppen.”

Een eenzame schaatser op de Loosdrechtse plassen. Frans: “Er lag die dag veel rijp op de bomen, wat niet heel vaak voorkomt. We waren daarom de hele dag in touw om zoveel mogelijk vast te leggen.”

Hoeveel winters bevat dit boek? “De oudste foto’s zijn van de Elfstedentocht in 1997. Behalve deze en nog een handvol zijn alle andere foto’s gemaakt na 2010. Je kunt de foto’s voor een dergelijk boek niet in één jaar schieten, daar gaan jaren overheen. Pas door het geluk van de laatste vorstperiode waren we in staat dit boek dit jaar uit te geven.”

Marken

Welk moment van de dag is het best om te fotograferen? “Je kunt op veel momenten mooie foto’s maken, maar ’s ochtends bij het krieken van de dag is het licht vaak prachtig en zijn we er als de kippen bij.”

De foto van een traditionele ijszeiljacht op de Gouwzee bij Monnickendam lijkt wel een schilderij van een oude meester.

Welk Hollands tafereel heeft je verrast? “Het ontdekken van de traditionele ijszeiljachten op de Gouwzee bij Monnickendam was echt een verrassing; fraaie nostalgische beelden waar ik nooit genoeg van krijg.”

Het hele jaar door is Ruig haarmos een onopvallend mosje. Tot hij gaat bloeien aan het einde van de winter. Dan vormen de ca 1 cm hoge sporenkapsels samen een schitterend rood tapijt, hier op het Kootwijkerzand.

Was het niet afzien om dit boek te maken? “Dat kun je wel stellen. Het moment waarop ik het meest ‘geleden’ heb was op 1 maart vorig jaar. De rode kleur in de lucht voor zonsopkomst contrasteerde met het licht kruiende, blauw getinte ijs van het IJsselmeer bij Andijk. Dit moest en zou ik op de plaat hebben! De gevoelstemperatuur was die ochtend min 22… Dan smaakt naderhand die warme chocolademelk beter dan ooit.”

Frieser kan bijna niet: de Romaanse Nicolaaskerk in Hijum staat op een terp.

Ben je een wintermens? “Mijn vrouw en ik zijn, wat je noemt, all weather-mensen, maar in elk geval buitenmensen.”

Bij Schoonhoven, molen in de sneeuw

Je hebt ook expedities gemaakt naar onder andere Antarctica. Kan Nederland in de winter daaraan tippen? “Antarctica was een onvergetelijke ervaring. De weidsheid, maagdelijkheid en schoonheid van het landschap grijpen diep op je in. Dat kun je alleen voelen, niet eens beschrijven of fotograferen. De Nederlandse winters zijn ook heel speciaal en adoreren we vanwege al die mooie verstilde momenten, zoals ze ook in het boek te zien zijn.”

Eemnes, Eem Polder

Over Frans Lemmens

Frans Lemmens is al 30 jaar fotograaf van prachtige natuur- en reisfoto’s en legde bijzondere plekken vast zoals Antarctica en de Sahara. Vanaf 2010 begon Frans zich, samen met echtgenote Marjolijn, te focussen op fotografie van landschap en natuur in Nederland. Dat resulteerde in prachtige fotoboeken, waaronder het net verschenen ‘Holland Winter Wonderland’.

Frans en Marjolijn Lemmens aan het werk op het ijs van de Loosdrechtse Plassen.

Holland Winter Wonderland, Frans Lemmens, € 29,99, ISBN 97890595668792, fontaineuitgevers.nl En kijk voor meer inspiratie op www.franslemmens.com. Tekst: Laurence Talet

Lees ook:

5 tips voor een mooie wintertuin 4 favoriete winterbloeiers in de tuin De wintertuin in beeld Weekendtip: de 5 mooiste winterwandelingen


Gratis voor jouMeer Nederland