Logeren in een prachtige oude pastorie in Schotland

Marloes Blom

6 April 2021

Lundies House Schotland

Als gast in het statige Lundies House, in het uiterste noorden van Schotland, ontbreekt het je aan niets. Binnen word je in de watten gelegd, buiten wacht de ongetemde natuur. Een fijn adres voor levensgenieters die van wandelen houden. Lundies House Schotland Genesteld tussen glooiende graslanden en met adembenemend uitzicht op zee ligt het zeventiende-eeuwse Lundies House. Deze voormalige pastorie van dominee Lundy is nu een heerlijk logeeradres dat voelt als thuis. Is het de kleinschaligheid of de ongedwongen sfeer? Het begint al met het oprecht warme welkom als we laat in de middag arriveren. Het schemert al en vanachter de roederamen brandt zacht licht. Waarschijnlijk heeft het knerpende grind onze komst al aangekondigd, want we staan nog niet geparkeerd of de voordeur slaat open en een roodharige jonge Schotse komt ons tegemoet. Als vanzelfsprekend kent ze onze namen en weet ze dat we een lange reis achter de rug hebben. Met haar zangerige Schotse accent vraagt ze of we zin hebben in koffie of thee met iets warms uit de oven – of liever alvast een glas wijn? We ademen dankbaar de frisse lucht in, het ruikt aangenaam naar zee en turf. Binnen geurt het naar boenwas en versgebakken appeltaart. Er klinkt zachte muziek en op de achtergrond onmiskenbare keukengeluiden. Op de leistenen vloer van de hal staan een half dozijn modderige laarzen; erboven hangen vilten jassen en waxcoats.

Een zee van licht valt binnen

Gastvrouw Rebekah Brett-Pitt kreeg als schoolmeisje in dit huis muziekles, haar ouders kennen het nog als pastorie. “De sobere architectuur is kenmerkend voor deze streek. Ik herinner het me als een gezellig, maar donker huis.” Het karakter van het huis bleef behouden, maar het interieur is wel helemaal onder handen genomen. Nu is het een zee van licht, puur door het gebruik van andere kleuren en materialen. “We hebben gekozen voor een mix van Deens design en Schots ambacht. Alle gebruikte materialen zijn natuurlijk; linnen, wol, sisal, hout en steen. De kleuren en ontwerpen zijn zo sterk dat je weinig meer nodig hebt dan kunst aan de muur, veel kaarsen en vazen met bloemen. Kijk maar om je heen; overal in het huis staan bloemen, grassen en takken. Van minivaasjes met een enkele bloem tot hoge vazen met manshoge takken. We halen het liefst alles uit de omringende natuur. Tegenover de voormalige stallen hebben we een atelier waar we de boeketten samenstellen.”

Lundies House Schotland

Het bloemenatelier buiten is het domein van gastvrouw Rebekah.

Keukeningrediënten uit de streek

Het huis laat zich makkelijk lezen. Vanuit de hal lopen we vanzelf door naar de woonkamer waar de grote haard brandt. Wat opvalt zijn de hoge ramen aan drie zijden. Alle ramen hebben diepe vensterbanken met kussens die uitnodigen om te gaan zitten en van het uitzicht te genieten. Gordijnen zijn bewust weggelaten en vervangen door licht geschilderde houten binnenluiken. Slimme vondst, want zo valt er optimaal licht in de kamer en kun je vanuit elke zithoek naar buiten kijken. Een lage grijsfluwelen plofbank staat tegenover een droom van een stoel die ik me onmiddellijk toe-eigen. Het is een hoge oorfauteuil bekleed met een zachte, geschoren schapenvacht. Een klassieker uit de jaren 30 van het Deense designmerk &tradition. Aan de muur moderne kunst en een collectie unieke borden die bij elkaar een wonderlijk goed geheel vormen. De boekenkasten aan weerszijden van het middelste raam versterken de huiselijke sfeer. De slanke salontafel is van ruw hout waar hier en daar een koperen visje is ingeslagen, het handelsmerk van timmerman Keith Coghill die hier geboren en getogen is. Rebekah: “Onze filosofie is om zo veel mogelijk te werken met lokale ambachtslieden en leveranciers. In de keuken werken we met lokale producten om de lijnen zo kort mogelijk te houden. We hebben een eigen boerderij voor zuivel en vlees. Lokale vissers brengen hun vangst van de dag. De kok heeft hier achter het huis een moes- en kruidentuin en haalt graag ingrediënten zoals fruit en paddenstoelen uit de wilde natuur. We bakken elke dag brood en lekkers voor bij de middagthee. Willen jullie proeven? De appeltaart en schaal met brownies staan nog af te koelen in de keuken.” Dat aanbod slaan we niet af en verlekkerd vallen we aan op de perfect gebakken brownies.

Lundies House Schotland

Inspiratie alom. Retro-design wordt gecombineerd met moderne kunst en natuurlijke materialen. Let ook op het binnenhalen van de natuur, zoals de grote, bemoste takken die je overal in de omgeving terugziet.

Aan alles is gedacht

Na de thee vervolgt Rebekah haar rondleiding. De woonkamer loopt door naar een tweede zitgedeelte dat door het donkere en gewaagde kleurgebruik intiem aandoet. Ook hier zijn designklassiekers gecombineerd met op maat gemaakte stukken. Een tafeltje met flessen drank, de brandende haard en de wollen plaids maken dit tot een ruimte waar je uren wilt blijven. Aan het begin van de avond worden hier zelfgemaakte borrelhapjes geserveerd en wijn geschonken, juist op het moment dat je denkt: ik zou best iets lusten. Bij Lundies House zijn ze erg goed in het subtiel inspelen op behoeftes. Aan alles is gedacht. Van warme kruiken in de slaapkamers tot een thermoskan koffie voor onderweg (met een mini-thermoskannetje warme melk). Als we via de hal naar de eetkamer lopen, blijven we sprakeloos staan. Wauw! De muren zijn zo uitbundig en levensecht beschilderd dat het lijkt of we een Schots landschap in lopen. Eén muur wordt zelfs volledig in beslag genomen door reusachtige schermbloemen. Om dit overweldigende decor recht te doen, is het meubilair eenvoudig gehouden. Er staan houten Thonet-stoelen rond kleine tafels die je makkelijk aan elkaar kunt schuiven. Boven de haard ligt een bosje heide dat zo uit de beschildering geplukt lijkt te zijn. De keuken daarachter is het domein van James Wilson; hij kookt elke dag een driegangenmaaltijd voor de gasten. De volgende ochtend zullen we ervaren dat hij zich ook voor het ontbijt uitslooft. Heerlijk zelfgebakken brood, vers gekarnde boter, huisgemaakte jams, geurende havermoutpap en net geperst sap. We mogen daarnaast ook nog eens kiezen uit zoete broodjes of gepocheerde eieren met spek of tomaat. Als alles is afgeruimd vraagt hij of we voor straks nog een lunchpakket willen. Wat een verwennerij. Als gast bij Lundies hoeven we nergens aan te denken, alles wordt voor ons geregeld.

Lundies House Schotland

Het interieur van de eetkamer is bewust sober gehouden zodat de muurschilderingen van de Franse kunstenaar Claire Basler goed uitkomen.

Bad met uitzicht

De ruime logeervertrekken boven zijn alle drie verschillende qua kleur en inrichting, maar hebben dezelfde ingetogen, chique stijl. Denk: houten lambrisering, haarden, met fluweel beklede zitjes en luxe badproducten. Als je langer kijkt, merk je ook subtiele sfeermakers op als het grof linnen tasje waarin de haarföhn is opgeborgen en de kledinghangers die met fijn Litouws linnen zijn bekleed. Kamer Isla is wat mij betreft de topper, vanwege de enorme badkamer met vrijstaand bad en dromerige muurschilderingen van Claire Basler. Goede tweede is het bovenste vertrek; een hele verdieping onder een schuin dak. De intieme ruimte is verdeeld in een slaapkamer en aparte zitkamer met daartussen een heerlijke badkamer met zeezicht vanuit het vrijstaande bad. De voormalige stallen zijn verbouwd tot vier ruime studio’s waarvan The Bothan meer een klein huis is, compleet met keuken. Ze liggen rondom een binnenplaats met een indrukwekkende Feuerring grill omringd met houten bankjes. Kok James gebruikt deze grill regelmatig voor barbecues, ook in de herfst en winter. Voor mooie zomeravonden is er een halfopen eetkamer met enorme tafel en linnen gordijnen die zachtjes opbollen in de wind. Wat moet het feeëriek zijn om daar te dineren. Reden te meer om terug te keren naar Lundies House.

Lundies House

Kok James kookt elke dag maaltijden met lokale ingrediënten en bakt de heerlijkste cakes en taarten.

Echtpaar met een missie

De eigenaren van Lundies House zijn Anne en Anders Holch Povlsen. Dit Deense miljardairsechtpaar werd verliefd op de Schotse Hooglanden en begon er enkele jaren geleden grote stukken land te verwerven. Met hun stichting Wildland beogen ze de Schotse natuur terug te brengen naar wat het ooit was voordat de schapen het land kaal graasden. Ze willen weer bossen laten groeien en de oorspronkelijke turfvelden terugbrengen. Dat kost tijd, veel tijd. Zelf hebben ze een planning van tweehonderd jaar gemaakt. Ze werken nauw samen met de inwoners van de streek in de hoop de dorpen meer levensvatbaarheid te geven. De oude jachtopzichterswoningen en landhuizen op hun land – waaronder Lundies House – worden gerestaureerd tot gerieflijke gastenverblijven. Gasten dragen bij aan het natuurbehoud en krijgen alle kans om de unieke Schotse natuur te beleven. Zie wildland.scot.

Reiswijzer

Logeren in Lundies House Kamers zijn inclusief ontbijt, lunchpakket, diner en middagsnack € 425 voor 2 personen per nacht. Lundies House, Tongue, Lairg, Sutherland, Scotland, lundies.scot. Lundies House ligt in het dorpje Tongue aan de woeste kust van Noordwest-Sutherland. Het is een van de mooiste en dunbevolkste gebieden van Schotland, waar het heerlijk wandelen is. Wandelingen Strand De makkelijkste opties zijn strandwandelingen langs nabijgelegen stranden als Skinnet Beach dat je vanaf Lundies House ziet liggen, aan de overkant van Tongue Bay. Al wandelend heb je een geweldig uitzicht op Rabbit Island en de 764 meter hoge heuvel Ben Loyal. Een smalle weg tussen weilanden leidt naar het strand. Torrisdale Bay ligt wat verderop en is een breed en langgerekt zandstrand. Er is een wandelpad van 8 km vanaf de brug over de rivier de Naver, vlak bij Bettyhill. Iets verder ligt een van de mooiste Britse stranden: Sandwood Bay. Een twee kilometer breed strand met zachtroze zand omringd met hoge duinen en een pittoresk meer. Te bereiken via Blairmore. Kasteel De bewoners van Tongue zijn trots op hun Caisteal Bharraich, oftewel Castle Varrich. Deze oudste ruïne van noordelijk Schotland staat op een prominente plek met breed uitzicht over Kyle of Tongue. Ideaal als korte wandeling voor het avondeten. Voor durfallen is er bij de ruïne een ijzeren trap voor een nog weidser uitzicht. Berg Ben Hope (927 meter) is de meest noordelijke hoge ‘munro’ (berg) van Schotland. Het pad ernaartoe is goed aangegeven maar smal en oneffen. De wandeling is in twee uur te doen en de beloning is het fenomenale uitzicht op de veenvelden, kustlijn en stranden. Op een heldere dag zijn zelfs de Orkney-eilanden te zien. Onderweg kom je heldere poeltjes tegen, gevuld met water uit de watervallen. Bos De Borgie Forest Walk is een boswandeling van krap een uur langs de rivier Borgie, beroemd om de wilde zalm. Op een winderige dag loop je hier beschut door een zeldzaam Schotse dennenbos. Start vanaf Borgie Forest car park. Meer info Meer wandelingen vind je op walkhighlands.co.uk CREDITS: TEKST MARGRIET DE GROOT | FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN M.m.v. visitscotland.com en wildland.scot Meer beelden van deze mooie pastorie en indrukwekkende omgeving zie je in Seasons maart – eenvoudig online te bestellen via de webshop. Naast deze binnenkijker lees je in Seasons maart onder andere:

  • 7x decoreren met voorjaarsbloeiers
  • Knoop een plantenhanger
  • De bostuin ontwaakt
  • 4x stoofpotjes


Gratis voor jouMeer Overig