Ontspannen wandelen en heerlijk eten en drinken in Vlaanderen: tips

Marjolein ter Braak

19 May 2022

Een goede vakantie is een mix van ontspanning door inspanning én goed zorgen voor de innerlijke mens. Ver hoef je er niet voor: net over de grens in Vlaanderen is het allemaal te vinden. 

– Dit artikel is in samenwerking met Toerisme Vlaanderen & Brussel –

Dat je ook in en rondom steden heerlijk kunt wandelen in het groen, bewijzen de Vlaamse kunststeden. Ze combineren stadse creativiteit en eeuwenoud (en modern) erfgoed met fris groen. Terwijl je rondstruint strijk je af en toe neer op een van de vele sfeervolle terrasjes aan het water om te genieten van een fris biertje, mooie wijn en prachtig uitzicht. Hieronder vind je drie plekken in Vlaanderen waar de stad combineert met groen en waar je heerlijk kunt wandelen:

1. Het Dijlepad in Mechelen

Je wandelt langs het water, te midden van het centrum. Ontspannen slenteren over het drijvend stukje van het Dijlepad is een echte aanrader (ook met kinderen). Het pad leidt je langs (en over) de Dijle, tussen Haverwerf en Kruidtuin. Ondertussen heb je zicht op de prachtige achterzijde van historische huizen. Zo ontdek je Mechelen vanuit een heel ander perspectief. Een ander cadeautje zijn de vele watervogels die je onderweg tegenkomt.

Hier vind je meer informatie: Mechelen.

2. Groene stoelen in Brugge

In alle Brugse parken vind je, van het voorjaar tot zolang het buiten aangenaam zitten is, meer dan vijfhonderd groene stoelen. Stoelen die je mag neerzetten waar jij wilt zitten. Vlakbij het water of onder die ene treurwilg. Om bij te praten, te mijmeren of voor een pauzemoment tijdens je stadswandeling. De groene stoelen nodigen je vriendelijk uit om je tijd te nemen en in rust van de aanwezige natuurpracht te genieten.  

Hier vind je meer informatie: Groene stoelen in Brugge.

3. Rust en stilte in het hart van een grootstad

Antwerpen heeft veel groene rustige plekken in en rond het stadscentrum. Ieder park heeft zijn eigen charme. Het is de ideale plek om te kuieren tussen het groen, een boek te lezen of kunst te bekijken. PAKT is het duurzame hart van het Groen Kwartier in Antwerpen. Dit is de perfecte plek om van lokaal geproduceerde koffie en maaltijden te genieten in een unieke setting, omringd door prachtige daktuinen.

Hier vind je meer informatie: Antwerpen

Verwen de innerlijke mens

Na het wandelen, verdient de innerlijke mens ook wat lekkers. In Vlaanderen ben je ook hiervoor aan het juiste adres. Liefde voor lekker eten en het goede leven zit de Vlamingen in het bloed. Vlaanderen staat dan ook bekend om haar vele bieren, smakelijke friet en heerlijke chocolade, maar er is nog zoveel meer te beleven op culinair gebied. Kleinschalige micro-brouwerijen poppen op, jonge chefs innoveren in de keuken met ‘zero waste’ en lokale streekproducten. Chocolatiers geven een nieuwe creatieve draai aan klassieke pralines en ‘street food’ is inmiddels niet meer weg te denken uit steden als Gent, Brussel en Antwerpen.

Culinaire festivals Vlaanderen

In 2022 kun je op diverse festivals proeven van de culinaire hoogstandjes van Vlaamse chefs en de ‘signature dishes’ van vele restaurants in Vlaanderen. Ook is er een groot aanbod aan bierfestivals waar je klassieke én nieuwe speciaalbieren proeft. Hier een overzicht van de festivaldata. Houd de websites die bij elk festival vermeld staan in de gaten voor de correcte data.

 • Gent Smaakt
  Mei 2022 
  Een dagje culinair genieten in Gent tijdens Gent Smaakt. Proef van de vele culinaire hapjes bij de foodstands in de Gentse stadshal waar je betaalt met unieke Gentse Stropkes (muntjes). 
  www.gentsmaakt.be
 • Leuven innovation beer festival
  21-22 mei
  Zestien innovatieve brouwerijen uit de hele wereld komen op dit festival samen. Ontmoet hier de brouwers en proef hun verrassende en vernieuwende brouwsels.
  http://www.leuveninnovationbeerfestival.com
 • Bollekesfeest Antwerpen
  Augustus 2022
  Wat begon als een culinair festival is uitgegroeid tot een groots hedendaags volksfeest dat alle Antwerpse troeven in de kijker zet. Antwerpse merken en tradities, streekproducten en muziek van eigen bodem in een aangename zomerse sfeer. 
  www.visitantwerpen.be
 • Zee van Smaak
  Hier wordt de unieke gastronomische troef aan de Vlaamse kust benadrukt. De visserij, de Belgische vissers en de Noordzee-gastronomie behoren tot het DNA van de Kust. Producten uit de Noordzee staan centraal. 
  www.zeevansmaak.be
 • Antwerpen Proeft
  26 – 29 mei
  Op dit jaarlijkse culinaire festival op een mooie locatie aan de Schelde kan je terecht voor de lekkerste gerechtjes van Antwerpse restaurants en diverse food-truck concepten. 
  www.antwerpenproeft.be

Leuven: rijke biergeschiedenis en -toekomst

Voor bierliefhebbers is Vlaanderen walhalla. Bezoek dan eens Leuven. Leuven heeft een enorm rijke biergeschiedenis. De geschiedenis van Leuvens bekendste brouwerij gaat terug tot minstens 1366. Maar Leuven heeft ook een rijke biertoekomst. De universiteit onderzoekt nieuwe procédés en de brouwerijen testen innovatieve technieken en smaken.

Een van de grootste en bekendste brouwerijen is Stella Artois, maar Leuven heeft ook kleine ambachtelijke brouwerijen zoals huisbrouwer Domus midden in het centrum en wielerbrouwer: Brouwerij de Coureur. Die laatste werd een paar jaar geleden geopend door liefhebbers van wielrennen én bier. Buiten de stad zijn er nog een paar bekende ambachtelijke brouwers te vinden: Brouwerij Adept, Hof ten Dormaal, Brouwerij De Vlier en Brouwerij de Kroon.

Bierwandelingen en kookworkshops met bier

In Leuven worden proeverijen en workshops ‘koken met bier’ georganiseerd. Liever bier proeven gecombineerd met wat beweging? Doe dan een bierwandeling langs cafe’s, winkels en brouwerijen. Of ga op fietstocht langs brouwerijen met maak tussenstops bij Abdij van Park, of universiteitsgebouwen als het Arenbergkasteel en het oude bos: Meerdaalwoud.

Meer informatie over bier in Leuven en over bier in Vlaanderen.

Wijn in Belgisch Limburg

Maar ook wijnliefhebbers komen aan hun trekken. Het glooiende landschap en de goede ondergrond zorgen ervoor dat op verschillende plekken in Belgisch Limburg aan wijnbouw gedaan kan worden. Met tweeëntwintig kleinere en meer omvangrijke wijndomeinen is de regio goed voorzien.

©Visit Limburg/Luc Daelemans

Ontdek de Limburge wijndomeinen

De Terroir Wijnbeleeftour Haspengouw biedt trajecten op maat voor groepen. Ze nemen je mee naar plekken die zelfs de locals niet kennen, terwijl je proeft van wijnen die nergens anders te vinden zijn. Limburg heeft ook een wijnkasteel, Genoels-Elderen, waar je een prachtig arboretum (bomentuin) hebt, met zicht over de rozentuin met bijna duizend rozenstruiken en de meest uitgestrekte wijngaarden van België.  

Lees meer over de vele Limburgse wijndomeinen die je kunt bezoeken.

Overnachten op de Maas

Al dobberend in slaap vallen op het ritme van het water kan op de kampeervlotten van Maascentrum De Wissen. Het vlot is 25 vierkante meter groot met daarop een stevige houten hut en een Canadese kano om aan wal te komen. Een bijzondere plek om in alle rust het Maasland te ontdekken. Liever wat meer comfort? Botel Ophoven is een drijvend hotel (woonboot) met 9 standaard- en 3 luxehutten. Er is ook een welnessruimte en loungebar.

BEELD: FLICKR, OMSLAGBEELD ©TCoussement
 


Gratis voor jouMeer Advertorial