5x winnaars Groene hoofdstad van Europa

Marene Hendriksen

06-04-2019 15:10:28

groene hoofdstad van Europa

Sinds 2010 is het een jaarlijks terugkerende titel. Er wordt één stad geselecteerd als Europese Groene Hoofdstad (European Green Capital) van het jaar. Een mooi initiatief dat mee moet werken aan het bevorderen van het milieu. Wij delen de laatste vijf steden die zichzelf winnaar mochten noemen. 

Groene Hoofdstad van Europa

Het initiatief is in het leven geroepen door de voormalige burgemeester Jüri Ratas van Tallinn. Inmiddels doen veertig Europese steden mee. Win je? Dan mag je jezelf een jaar lang duurzame hoofdstad van Europa noemen. De Europese commissie is de organisator. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen wil je kans maken op de titel:

  • Een aantoonbare geschiedenis van het bereiken van milieuvriendelijke standaarden moet de stad hebben.
  • De stad moet bereid zijn nog meer verantwoordelijkheden te nemen als het gaat om duurzame ontwikkeling en milieubeleid.
  • Als voorbeeld moet de stad kunnen dienen voor andere Europese steden.

Winnaars

  • Bristol (2015)

De perfecte stedentrip voor als je Londen zat bent. Bristol is een oude industriestad waar je alleen al heen zou moeten om de werken van kunstenaar Banksy te bewonderen. Dat het in 2015 is uitgeroepen tot Groene Hoofdstad van Europa snappen wij wel. Je vindt er maar liefst 450 parken! Meer weten over Bristol? In dit artikel vertellen we je er alles over!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit Bristol (@visitbristol) op

  • Ljubljana (2016)

Het is een van de kleinste hoofdsteden van Europa, de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Dat maakt deze stad echter niet minder geschikt voor een geslaagde stedentrip. Vooral de vele parken die deze plek rijk is, zijn een bezoekje waard! Wil je meer informatie over Ljubljana? Kijk dan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ljubljana (@visitljubljana) op

  • Essen (2017)

Ook Essen, een grote stad in Duitsland, werd uitgeroepen tot Groene Hoofdstad van Europa. De jury werd vooral enthousiast van het watermanagement, met name de groene gebieden in de stad die ook worden gebruikt om overstromingen te voorkomen. Daarnaast zijn er veel groene plekjes te vinden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Manuela Dinelli (@manueladinelli) op

  • Nijmegen (2018)

Jawel, ook in Nederland werd er een stad bekroond tot Groene Hoofdstad van Europa. Om precies te zijn was dat Nijmegen. Ze kregen de award door jarenlang bezig te zijn met vergroening en verduurzaming. Daar mogen we trots op zijn! Naast de vele parken bezit Nijmegen ook veel leuke cafés en restaurantjes. Een leuke stad voor een dagje uit dus.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door plein44 administratie & advies (@plein44) op

  • Oslo (2019)

Dit jaar mag Oslo de titel van Groene hoofdstad van Europa dragen. Dit vanwege de heropening en het herstellen van verschillende natuurlijke waterwegen en de ambitieuze doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen flink te verminderen. Leuk om een bezoekje aan te brengen dus.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit OSLO (@visitoslo) op

Meer informatie over het initiatief? Ga naar www.europa-nu.nl .

Lees ook:

3x groene eethotspots in Amsterdam  Groene hotspots in Gent  5 leukste koffietentjes van Utrecht  Den Bosch: hotspots voor een dagje of weekend weg 

Nu in de winkel!

Meer Reizen