Winterse hide-away: Romantikhütte Neuastenberg

Marloes Blom

12 January 2021

romantikhutte neuastenberg

Net over de Duitse grens is de sfeervolle Romantikhütte Neuastenberg de ideale uitvalsbasis voor lange wandelingen in de sneeuw, die daar elk jaar in nostalgisch dikke pakken valt. Genoeg frisse berglucht opgesnoven? Dan wacht ‘thuis’ de sauna en een warm maal bij de traditionele tegelkachel. Sneeuw in Nederland, het is altijd maar afwachten. Maar in Sauerland, slechts vier uur rijden vanaf Utrecht, ligt ieder jaar wel een dik pak winterwit. Onderweg naar het bekende skigebied zien we hier en daar al met sneeuw bedekt landschap. Als we het middelgebergte in rijden is alles ineens compleet wit. Uitgestrekte bossen, met sneeuw bedekte dorpjes en zo gauw we de auto uitstappen de knisperende sneeuw onder onze voeten en de geur van brandende kachels… we zijn in een winterwonderwereld. romantikhutte neuastenberg

Zo de bergen in

Voorbij het toeristische Winterberg ligt op 740 meter hoogte het luchtkuuroord Neuastenberg, met ski- en langlaufgebied de Postwiese. Helemaal aan de rand van het kleine dorp vinden we het doel van onze reis: Romantikhütte Neuastenberg. Pal op de grens van natuurgebied Rothaargebergte (een prachtig wandelgebied) en toch zitten we in een paar minuten in een leuk café voor Kaffee und Kuchen. De locatie is dus super, en het huis voelt ook meteen heel fijn. Bij aankomst is er iemand om ons welkom te heten, de kachel brandt en de kaarsen zijn aangestoken. Met al het wit doet het huisje lekker fris aan, terwijl grijstinten en verschillende houtsoorten voor warmte zorgen. romantikhutte neuastenberg

Schapenvachten en kussens

De eigenaresse, de Oostenrijkse Alexandra Vogelbacher, heeft er een echt Alpenchalet van gemaakt. Ze woont inmiddels al zo’n dertig jaar in het Duitse Rijngebied, maar mist nog altijd de bergen en de gezellige, rustieke sfeer. Een paar jaar geleden kocht ze dit vakantiehuis en paste ze het helemaal aan, zodat het perfect zou zijn voor weekendjes weg met haar vrienden en familie. De Romantikhütte wordt ook verhuurd – het is een geliefd vakantiehuis, met een open keuken en galerij die lucht en ruimte geven. Daardoor voelt het zespersoonshuisje veel groter aan. Op de open galerij boven is een fijne zithoek ingericht met schapenvachten en kussens. Verder zijn in het huis twee slaapkamers en twee badkamers (waarvan eentje in de kelder bij de Finse sauna). Meubels van oud hout en details als mooie kussens, dekens, lampen en lantaarns zorgen voor sfeer. Een echt berggevoel geeft de tegelkachel, die je in Alpenlanden vaak tegenkomt. Een heel efficiënte en milieuvriendelijke manier van stoken, want de keramische tegels geven lang warmte af. Nog een voordeel: de muur met daar aan vast het bankje is perfect om meteen even op te warmen als we binnenkomen na een lange winterwandeling.

Logeren in Romantikhütte Neuastenberg? Kijk voor prijzen en boekingen op www.romantikhuette-neuastenberg.de Romantikhutte Neuastenberg Romantikhutte Neuastenberg Romantikhutte Neuastenberg Romantikhutte Neuastenberg Hoe fijn het binnen ook is, het uitzicht lokt je al snel naar buiten. Vanuit het huis stap je zo op het wandelpad langs de bosrand. Ga je de andere kant op, dan loop je in vijf minuten naar de skilift, bakker en restaurants.

Wandelen

Maak zeker een wandeling naar de Kahler Asten, de bekendste berg van de regio (842 meter). Vanaf de top heb je een mooi vrij uitzicht, en je kunt er opwarmen bij Berggasthof-Hotel Kahler Asten. Je volgt er een stukje van de langeafstandstocht Rothaarsteig, die langs het hele Rothaargebirge voert. De route Kahler Asten und Odeborn – Über Grenzen gehen (2947570, 14 km) brengt je ernaartoe vanuit Neuastenberg. De route is gemakkelijk in te korten. Ook mooi: de Bärenberg-Weg (N4) vanuit Neuastenberg (9459903, 10 km). Je wandelt door hooggelegen beukenbos, natuurgebied Schluchtwald Angstbecke en bosgehucht Mollseifen. De 7 km-variant vind je onder nummer 9481362. Liever een kortere wandeling? Kies voor Eine ganz natürliche Rallye durch Neuastenberg (7594396, 3km), langs informatieposten over de natuur. Kijk voor alle wandelroutes op outdooractive.com.

Skiën

De kans op sneeuw is groot in Sauerland. Vanuit het huisje sta je snel op de geliefde skipiste Postwiese, met langlaufloipes.

Eten

Culi-tips van Alexandra:

Kijk voor meer informatie over de regio op sauerland.com en winterberg.de. CREDITS: TEKST EN PRODUCTIE LINDA KORSTEN


Gratis voor jouMeer Duitsland