Alles wat je wilt weten over de Mongol Derby

Marene Hendriksen

1 March 2019

Mongol Derby
In de nieuwste Seasons gaan we in gesprek met paardentemmer Hinke van der Werf, die mee heeft gedaan aan de Mongol Derby. Wij vertellen je alles over deze bijzondere race.

Hinke: ”De Mongol Derby is een race van 1.000 kilometer op half wilde paarden over de Mongoolse steppe. Je moet binnen tien dagen finishen zonder het paard af te jakkeren. Elke 40 kilometer is er een station waar je van paard wisselt, als het paard dat je inlevert tenminste een hartslag van niet meer dan 54 heeft. Wie als eerste aankomt heeft eerste keus. Slapen doe je onderweg, maar net waar je bent als de nacht invalt. De gastvrijheid van de Mongolen is overweldigend.” Het feit dat Hinke mee heeft mogen doen aan de race, is misschien nog unieker dan de race zelf. Niet voor iedereen is het namelijk toegankelijk. Zo moet je logischerwijs aan kunnen tonen dat je op het gebied van paardrijden genoeg capaciteiten bezit. De paarden zijn allemaal half wild dus het moeilijkheidsniveau ligt erg hoog.

Mongol Derby

Beeld: Pinterest

De Mongol Derby

De eerste Mongoolse Derby vond plaats in 2009 en sindsdien is het een jaarlijks terugkerend evenement. De race gaat over 1000 km aan Mongoolse steppe en staat bekend als ’s werelds langste paardenrace. De cursus bootst het paardenboodschapssysteem na dat door Ghengis Khan in 1224 werd ontwikkeld. Leuk is dat de koers die gereden gaat worden geheim blijft tot kort voordat de race start. Het terrein is erg divers en omvat onder andere bergpassen, groene valleien, rivierovergangen, wetland en uiterwaarden, droge rivierbeddingen en natuurlijk een open steppe.

Mongol Derby

Beeld: Anya Campbell

Inschrijfgeld

De Mongol Derby is, als je mee mag doen, een ervaring om nooit te vergeten. Je moet er wel wat voor over hebben want het inschrijfgeld is $ 13.000. Je hebt dan wel toegang tot 30 Mongoolse paarden, een ondersteuningsteam, pre-race training en toegang tot de ondersteuningsstations langs de route. Onderweg worden er ook nog dierenartscontroles uitgevoerd om de conditie van de paarden te controleren. Daarnaast kunnen de dierenartsen ook tijdboetes opleggen als de ruiters hun paarden te hard laten lopen. Goed vinden wij! Bron: mongolderby2018.nl

Lees ook:

Binnenkijken: sfeervol gastenverblijf Lapland  Reizen: de Farne Island voor de kust van Engeland  Reizen: huskyhonden in actie door de Finse wildernis 


Gratis voor jouMeer Reizen