Reizen: het Canarische Eiland La Gomera

Marene Hendriksen

8 February 2019

La Gomera

De geografie van het Canarische Eiland La Gomera heeft grote invloed gehad op het leven en de cultuur. ‘Als een in parten verdeelde tulbandcake, kent het vulkanische eiland hoge bergruggen met daartussen diepe ravijnen.’Groen in het noorden, droog in het zuiden. Handelslieden en geitenhoeders creëerden over het gehele eiland ooit de paden die nu gewilde wandelroutes vormen. La Gomera is met 378 vierkante kilometer het een na kleinste eiland van de Canarsiche Eilanden. Het vulkanische eiland wordt gekenmerkt door hoge bergketens, diepe ravijnen en grillige kusten. Het ongerepte landschap is ontstaan door vulkanische erupties gedurende twintig miljoen jaar. Sinds de laatste 2 miljoen jaar kwamen geen erupties meer voor. Het centrum van La Gomera bestaat uit een groene, unieke wereld waar het klimaat anders is dan elders op het eiland. De berg Alto de Garanojay in het Natinaal Park Garanojay vormt met 1487 meter de hoogste piek. Dit nationaal park valt onder het UNESCO Werelderfgoed. Eenderde van La Gomera is beschermd gebied en omvat zestien natuurgebieden. De drie intieme badplaatsjes San Sebastián, Playa Santiago en Valle Gran Rey, alsmede de drie meest prominente dorpen op het eiland, bieden de bezoeker kleinschalige winkels en voldoende eet, en drinkgelegenheden. Goed aangelegde, hoofd- en zijwegen leiden naar alle windstreken. La Gomera  La Gomera  La Gomera

Wandelen op la Gomera

De gedetailleerde wandelkaart van La Gomera toont veertig uitgezette routes die onderverdeeld zijn in 18 ‘cirkelpaden’ welke van punt A naar punt B leiden. Ze komen terug bij het vertrekpunt en tweeëntwintig ‘rechte paden’.  Slechts vier routes zijn aangeduid als ‘paden voor geoefende wandelaars’ en de wandelingen variëren van anderhalf tot zes uur. Raadzaam: goed stevig schoeisel dragen, voor onderweg veel drinkwater meenemen en -ook op warme dagen- jack en trui, vanwege eventuele plotselinge weersveranderingen. Bij grote hitte trajecten door schaarsbegroeide landschappen vermijden. La Gomera  La Gomera  La Gomera

Doen, zien, verblijven

  • San Sebastián, hoofdstad van La Gomera: Het kleurrijke havenplaatsje is gelegen aan een zwart zandstrand. Hier valt het kerkje te bezoeken waar Columbus gebeden zou hebben voordat hij de lange zeereis naar Indië aanvatte.
  • Hermigua en Agula: Hier bevinden zich de meeste bananenplantages van het eiland. Passaatwinden zorgen voor een bijzonder klimaat, dat door internationale meteorologen is uitgeroepen tot ‘het beste klimaat ter wereld’.
  • Vallehermoso: Dit gezellige kleurrijke dorpje is gelegen in een overdadig groene vallei, waarin druivenranken op landbouwterrassen verbouwd worden. Achter de noordwestelijke bergen van Vallehermoso ligt aan de kust een wonderlijke steenformatie van vele tientallen meters hoog. Ze ontstonden door plotselinge afkoeling van dit vulkanisch gesteente en zijn slechts vanaf zee te zien.
  • El Cercado: het pottenbakkersdorp waar zonder gebruikmaking van draaischijven potten van klei geboetseerd worden.
  • Valle Gran Rey: Gelegen aan het eind van een indrukwekkende vallei, is Valle Gran Rey dè locatie voor de zorgeloze zonaanbidder. Onder andere omdat je er verschillende kleine kiezel- en zwarte zandstranden kunt vinden.
  • Playa Santiago: een mondaine badplaats met diverse hotels en vakantie- appartementen in het droge zuiden van La Gomera.
  • Bezoek Nationaal Park Garajonay en neem dan alle tijd deze indrukwekkende oerwereld te ontdekken. Het park is via enkele ingangen te bereiken en is sinds 1986 een UNESCO Werelderfgoed.

Hoe kom je er

Transavia biedt rechtstreekse vluchten aan vanuit Nederland naar Tenerife. Vandaar vertrekt vanuit Los Cristianos de veerboot, of snellere catamaran, richting La Gomera. Ook kan vanaf Tenerife (of andere Canarische Eilanden) naar La Gomera gevlogen worden. TEKST ELVIRE KOSTER | PIETER PAUL KOSTERERE WAARDES

Lees ook:

Wandeltip: Het Noordzee Kustpad  De schitterende tuinen van Babylonstoren in Zuid-Afrika  Camperreis: 5x prachtige bestemmingen in Europa 


Gratis voor jouMeer Reizen