Camperreis door Noorwegen

Anne Bonthuis

10 January 2018

camperreis

Een camperreis geeft een groot gevoel van vrijheid. Seasons-redacteur Kat De Baerdemaeker ervaart dat optimaal tijdens een kleine week on the road in Noorwegen. Het ‘allemans recht’ op wildkamperen verhoogt dat gevoel nog eens extra.

Dag 1

OSLO – FLÅM – 312 KM Voor ons als kampeerleken is deze camperreis een echte vuurdoop. Ons reisdoel: het westelijke fjordengebied, bekend om zijn verbluffende natuurschoon. Mijn reisgenoot heeft voor de eerste dag meteen een flink brok asfalt uitgestippeld. Het wordt kilometers vreten tot aan Flåm, een populaire uitvalsbasis voor de verkenning van de Sognefjord. Noorwegen telt amper snelwegen en zelfs een tweebaansweg is een zeldzaamheid. Onderweg brengt een picknick aan de voet van een weide met een stel struise Noorse paarden ons in vervoering. Aangekomen in Flåm is het kampeerterrein gehuld in het duister van een bewolkte nacht.

Dag 2

FLÅM Het dorp Flåm, aan de voet van de Aurlandsfjord, wordt omringd door besneeuwde bergtoppen. De Noren gaan er prat op dat hier het steilste spoor ter wereld loopt. Een tocht over de Sognefjord en Nærøyfjord bevalt me beter. De boot laveert tussen smalle doorgangen met metershoge steile rotswanden. Verlaten boerderijen balanceren op de rand van de klif, omringd door gezwollen rivieren die zich met donderend geraas van de bergflank storten. Ondanks het comfort van een kampeerterrein verkiezen we de vrijheid van het wildkamperen. Ons oog valt op een plek aan de rand van de fjord met een prachtig zicht op de bergen. Terwijl mijn reisgenoot drijfhout sprokkelt voor de barbecue, ga ik aan de slag in de kleine maar geriefelijke keuken.

Dag 3

FLÅM – BALESTRAND – 119 KM We zetten koers naar Balestrand en volgen de Aurlandsfjellet, een route die langs bijzonder natuurschoon voert. Vanaf de uitkijkpost van Stegastein, een spectaculaire constructie van hout en metaal, is het uitzicht over de Aurlandsfjord adembenemend. Verder op de weg naar Laerdal staan we plotseling voor een slagboom. De bergpas is door sneeuw versperd en noodgedwongen keren we terug. Meer stuurvaardigheid wordt vereist op de oude Kongevegen, de historische route naar Borgund. In Borgund is een van de mooiste staafkerken bewaard gebleven. Van deze mysterieuze vroegmiddeleeuwse houten gebouwen met een wat demonische uitstraling bleven er zo’n achtentwintig overeind.

 

Dag 4

BALESTRAND – MATRE – 124 KM We rijden door een oogverblindende landschap en worden getrakteerd op hemels spektakel met dreigende wolkenluchten en vlammende einders. Langs de spectaculaire Gaullarfjelet, een van de ‘turistveger’, de toeristische routes, klimmen we in haarspeldbochten de bergflank op. Als bij toverslag bevinden we ons in een sneeuwlandschap. Het ijs van een bevroren rivier schittert helblauw. De zon heeft het wolkendek verjaagd en de temperatuur loopt op. Na een korte siësta zetten we koers naar Bergen. Maar de zon lonkt en we verlaten de weg. Zo belanden we in Matre, een slaperig dorp aan een smalle fjord. Op een heerlijke plek aan de waterkant besluiten we te overnachten.

Dag 5

MATRE – BERGEN – 84 KM Voor de camper vinden we een rustige plek aan de rand van de stad en gaan te voet verder. De houten huizen rond de oude haven ogen fraai. Even schieten de beelden van de Noorse auteur Herbjørg Wassmo door mijn gedachten en hoe ze in haar trilogie Dina de levendige maar ruige havenstad tijdens de negentiende eeuw beschrijft. Wat een wereld van verschil met het door toeristen overspoelde opgepoetste heden. We laten ons verleiden door een portie vers gekookte koningskrab in een kraam aan het water.

Dag 6

BERGEN – EIDFJORD VIA HARDANGER – 168 KM Onze laatste etappe is in zicht: Eidfjord. Een begeerde zomerbestemming voor Noren én voor Aziaten, zo blijkt al gauw. Op de kade klitten groepjes Japanners samen voor een identieke foto. We gaan voor een flinke wandeling naar de Kjeasen berghoeve. Een steil pad leidt ons over kabbelende beken, glibberige rotsen en modderige paden de berg op. Na enkele uren, en geen spoor van ons doel in zicht, geven we er de brui aan en keren we op onze schreden terug. Voor een laatste maal genieten we van de absolute schoonheid van de omgeving en van een barbecue op het strand.

Dag 7

EIDFJORD – OSLO – 312 KM Onze camperreis loopt ten einde. Na een bliksembezoek – want té populair – aan de donderende watervallen van Vøringfossen, zetten we koers naar Oslo via nationaal park Hardangervidda. Kilometerslang doorklieft een rechte strook asfalt het geërodeerde maanlandschap, bedekt met sneeuw en ijs. Een apotheose!

Wildkamperen

Net als in buurlanden Zweden en Finland geldt in Noorwegen het ‘allemans recht’ waarbij vrij in de natuur mag worden overnacht, mits de grondeigenaar toestemming geeft en uiteraard alles opgeruimd en netjes wordt achtergelaten.

Routes

Wij reden onder meer over de Aurlandsfjellet en Gaularfjellet, routes die behoren tot de mooiste van Noorwegen. De Aurlandsfjellet (Van Aurland naar Lærdal of andersom) voert over een woest, verlaten bergplateau met sneeuw, meertjes, rotsen en nu en dan wat begroeiing. De weg van Dragsvik naar Moskog over de Gaularfjell ligt dicht bij het Sognefjord, Deze spectaculaire weg loopt langs soms woeste watervallen. Kijk voor deze en meer routes voor je camperreis op www.visitnorway.nl.

Spektakeldorp Flåm

Het dorp Flåm is spectaculair gelegen langs de Aurlandsfjord. Ideale uitvalsbasis voor bergwandelingen en vaartochten. Ook de steile spoorlijn is wereldberoemd. Ooit deed de trein dienst als verbindingsweg naar Bergen. Nu brengt hij toeristen van de fjorden naar de bergtoppen.

Fjorden

De Sognefjord is de langste en diepste (tot 1300 m) in Noorwegen. Een van de zijarmen van de Sognefjord, de Nærøyfjord, staat op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO, www.visitnorway.com.

Ook zien onderweg:

  • De Heibergske Samlinger, een openluchtmuseum in Kraupanger, www.dhs.museum.no
  • Edvard Grieg Museum, woning van de beroemdste componist van Noorwegen, www.griegmuseum.no
  • Ole Bull’s villa, huis van deze Noorse violist op Lysøen, www.lysoen.no

Grootste park

Nationaal park Hardangervidda, is met 3422 km2 het grootste nationaal park van Noorwegen en de grootste hoogvlakte van Noord-Europa. Het is een paradijs voor wandelaars, met zijn netwerk van natuurpaden.

Zelf een camperreis door Noorwegen maken?

Wij trokken door Noorwegen met een camper van BBI Travel Experience en vlogen naar Oslo met SAS. Meer over Noorwegen op www.visitnorway.com. Met dank aan Innovation Norway. TEKST EN FOTOGRAFIE: KAT DE BAERDEMAEKER EN IVO VANHAMME   Lees ook: 5 mooiste stranden van Europa Logeren tussen flamingo’s 5 mooiste plekken in Montenegro Doen op het Deense eiland Læsø Kirgizië: dé vakantiebestemming voor natuurliefhebbers!


Gratis voor jouMeer Overig