Waterlelie planten, zo doe je dat

Mariëtte Laan

11 april 2024

Waterlelie

Wie geniet er niet van? Mooie bloemenpracht in de vijver. Wanner het vijverwater al wat warmer begint te worden is het een prima tijd om een waterlelie te planten. Zo doe je dat!

Wanneer kun je een waterlelie planten?

In mei is het vijverwater al wat warmer, daarom is dat een goede tijd om een waterlelie te planten. Een waterlelie heeft volle zon en vruchtbare grond nodig om goed tot bloei te komen.

Een waterlelie planten: zo doe je dat

  1. Plant de dikke wortelstok van de waterlelie bij voorkeur in een mand of plantenkrat. Neem een zo groot mogelijke vijvermand, gevuld met speciale vijvergrond of waterleliegrond waarin wat klei zit.
  2. Bekleed de mand of het krat eerst met een juten lap zodat de aarde er niet uit kan spoelen.
  3. Een waterlelie vormt een dikke wortelstok waar dunnere wortels uit groeien. Plant de dikke wortelstok vrij oppervlakkig en schuin opgericht bijna horizontaal in de mand. Het groeipunt mag iets boven de aarde uitsteken.
  4. Dek de aarde af met jute en een laagje grind of vijversubstraat. Doorweek de mand met water en zet hem dan in de vijver.
  5. Laat de plant in een diepe vijver geleidelijk wennen aan het diepe water door de mand eerst 15-25 cm diep te zetten en na verloop van tijd steeds iets dieper. Zet de mand zo nodig op een stapeltje stenen als de vijver te diep is. Te diep planten kan een oorzaak zijn van een slechte bloei.
  6. De juiste diepte hangt af van de soort: kleine waterlelies 40-50 cm diep, grote waterlelies 50-80 cm diep. In grote, natuurlijke vijvers kan een waterlelie gewoon in de bodem groeien.

Lees ook: 7x weetjes over de waterlelie

waterlelie - vijver

Waterlelie bemesten

Goede vijvergrond bevat een langzaam werkende meststof, waardoor er zo weinig mogelijk voedsel uit de vijvergrond in het vijverwater terecht komt. Het is ook mogelijk de waterlelie te bemesten met speciale bemestingskorrels voor waterlelies. Gebruik nooit gewone tuinmest, er komt dan te veel voedsel in het water waardoor algen gaan groeien.

Waterlelie delen

Waterlelies worden snel te groot in een gemiddelde vijver. Kies daarom altijd een waterlelie die bij de maat van je vijver past. Is er na verloop van tijd te veel blad, dat bovendien schuin uit het water steekt, dan is het aan te raden de wortelstok te delen en opnieuw te planten. Graaf de hele plant op, spoel schoon en deel de wortelstok met een scherp mes in stukken, elk deel ca. 15 cm lang en met een krachtige knop. Plant een deel van de wortelstok weer terug, om zo de moederplant te vervangen. Bij een slechte groei is het aan te raden de wortelstokken in een groter krat te zetten, waterlelies hebben namelijk wel de ruimte nodig.

Lees ook: Een kijkje in de bloementuin van Monet

Hoe verzorg je een waterlelie?

De meeste waterlelies groeien probleemloos, mits ze op een beschutte, zonnige plek staan. Volle zon is een vereiste voor een rijke bloei. Knip uitgebloeide bloemen onder de waterlijn af. Als een blad lelijk wordt, kun je dat het best zo snel mogelijk afsnijden, want oudere bladeren kunnen worden aangetast door schimmels. Dat zie je aan de bruine vlekken die ontstaan. Luizen of waterleliekevertjes spoel je het best van het blad af. Als de waterdiepte minder is dan 40 centimeter kan de vorstgevoelige wortelstok van de waterlelie ’s winters bevriezen.

waterlelie - waterlelies in vijver

Zijn waterlelies winterhard?

Veel waterlelies zijn winterhard. De bladeren sterven wel af in de wintermaanden. Je kunt ze het beste weghalen zodat ze niet gaan rotten. Dan houd je je vijver lekker fris.

Kleine waterlelies voor kleine vijvers

  • Dwergwaterlelies zijn geschikt voor ondiepe schalen en bakken. Deze kleintjes, zoals de Nymphaea ‘Pygmaea Alba’ (wit), Nymphaea ‘Pygmaea Helvola’ (zachtgeel) en Nymphaea ‘Pygmaea Rubra’ (rood) hebben al genoeg aan een waterdiepte van 10 tot 30 cm.
  • Kleine waterlelies (zoals ze vaak worden aangeduid) zijn geschikt voor tonnen, kuipen en terrasvijvers met een waterdiepte tussen de 20 en 50 cm. Mooie kleine waterlelies zijn Nymphaea ‘Albatros’ (wit), Nymphaea ‘Ellisiana’ (rood) en Nymphaea ‘Laydekeri Fulgens’ (rood)

TIP Plant in een mini-vijver maar één waterlelie, anders wordt het dringen.

Beste waterlelie-adressen

Ook grond, grind en plantmanden zijn te koop bij vijverplantenkwekers en vijverspeciaalzaken, net als op de vijver- of aquariumafdeling van tuincentra, bouwmarkten en dierenwinkels.

TIP Fabrikant Velda levert Mini-Pond Substrate, een speciale vijvergrond voor mini-vijvers.

Meer lezen:

FOTOGRAFIE PEXELS | TEKST MODESTE HERWIG | BRON BUITENLEVEN


Gratis voor jou



Meer planten & tuin