Alles wat je wilt weten over tijm

Rachel Vieth

16 June 2024

Tijm

Heb jij al kruiden in de tuin staan? Er is er één soort die niet mag ontbreken, en dat is tijm. De plant geeft niet alleen mooie bloemen, hij is ook nog eens heerlijke toevoeging aan je recepten én ruikt ook nog eens lekker. Wat wil je nog meer?

Zaaien of poten?

Je kunt kruiden op verschillende manieren toevoegen aan je tuin of balkon. In de volle grond, in potten op je terras of in potjes op de vensterbank. Hoe leuk is het om je eigen kruiden te kweken en ze daarna te verwerken in je eten? Je kunt tijm zaaien vanuit een zakje of een volwassen plant rechtstreeks poten. Voor zaaien heb je net wat meer geduld nodig, maar het leuke daarvan is natuurlijk wel dat je het hele groeiproces mee kunt maken.

Lees ook: Buitenkijker: Belgische kasteeltuin met bijzondere kruiden

Waar plant je tijm?

Tijm heeft de voorkeur voor een zonnige plek, maar ook droge schaduw verdragen ze nog prima. Zet het plantje het liefst in een droge grond, waar het water goed uit weg kan lopen. Tijm houdt namelijk niet van natte voeten, dan kan zorgen voor wortelrot. De beste tijd om je tijm te planten is in het voorjaar tot aan de herfst. Zorg ervoor dat het in ieder geval niet vriest buiten.

Heb je last van slakken? Plant je tijm dan vlakbij je jonge zaaiingen. Slakken houden namelijk niet van de structuur en geur van de kruiden.

Tijm planten

Is tijm winterhard?

Het fijne aan tijm is dat het tegen vorst kan, winterhard is en ook in de winter z’n blad behoudt. Als de plantjes in een pot staan, zijn ze kwetsbaarder dan wanneer ze in de grond zou staan. De vrieskou tast namelijk de wortels eerder aan, omdat de wand van de pot dun is. Staat de wintertijm op een onbeschutte plek? Bedek dan de grond voor de winter invalt met een dunne laag stro.

Verschillende soorten tijm

Er bestaan verschillende soorten tijm. De meest bekende soort is Thymus vulgaris. Je herkent ze aan de witte of roze bloemetjes. Goed te gebruiken in de keuken, maar ook mooi als plant in de tuin. Nog zo’n bekende is citroentijm. Thymus citriodorus heeft een opvallende citroensmaak en is vooral lekker bij visrecepten, en om thee van te zetten. Kruiptijm (Thymus praecox) is een mooie bodembedekker en wordt in de tuin geregeld gebruikt tussen een tegelpad, voor een natuurlijk effect.

Tijm tussen de bloemen

Lekkere recepten met tijm

Je kunt de kruiden natuurlijk heel goed gebruiken in je gerechten. Niet alleen de takjes en bladeren, maar ook het bloemetje. We zetten daarom een aantal heerlijke, verrassende recepten voor je op een rijtje. Heb je bijvoorbeeld tijm wel eens gecombineerd met soesjes en passievrucht?
Soesjes met passievruchtencrème en citroentijm
Platbrood met kaas, tijm, walnoten & honing
Gevulde meloen met rauwe ham en tijm
Gevlochten voorletters van tijmbrood

TEKST RACHEL VIETH | BRON SEASONS, MAY & JUNE, KWEKERIJ BASTIN, INTRATUIN, TUINADVIES, 123PLANTEN | BEELD GETTY IMAGESGratis voor jouMeer planten & tuin