Een ruwe platte bol met lieflijke bloemetjes: de Cyclamen hederifolium

Marloes Blom

13 September 2023

cyclamen

Het zijn echte beauty’s, met hun gemarmerd blad en daarboven lieflijke roze of witte bloemen. Het is nu tijd voor deze nazomerbloeier: de winterharde tuincyclaam (Cyclamen hederifolium).

De roze (in allerlei schakeringen) of wittte, vlindervormige bloemetjes ontspruiten uit een ruwe, platte knol in de vorm van een grote kiezel. Ze staan graag in de halfschaduw. Plant de knollen in de nazomer of het najaar op zo’n 5 cm diepte. Als ze zich omhoog werken, wat kan gebeuren, dek je ze opnieuw af met bladcompost.

Tuincyclamen koop je onder andere bij Nijssen Tuin & Bulbs in Heemstede.

De tuincyclaam (Cyclamen hederifolium) is niet alleen een aanwinst voor buiten, maar ook voor binnen. TIP Een bloeiende cyclaam in een pot plant je later uit in de tuin. Leg de knol wat schuin zodat er geen water op blijft staan.

Kweek-weetje tuinclycaam

Cyclamen groeien bij de kweker als ‘koude’ teelt, er is nauwelijks energie nodig. Ook heeft de knol van nature al zo veel voedingsstoffen in zich dat er door de telers weinig aan toe te voegen valt.

cyclamen

Oorsprong Cyclamen hederifolium

De naam ‘cyclamen’ komt van het Griekse woord ‘kuklos’: cirkel of schietschijf. Toepasselijk voor deze platte, ronde knol én voor de wijze waarop de bloemetjes groeien: cirkelvormig. Er zijn zo’n 23 soorten, waarvan de meeste groeien in het Middellandse zeegebied – in bossen, op droge grond.

Alter ego’s

Deze winterharde tuincyclaam staat ook wel bekend als alpenviooltje, Napolitaanse cyclaam en herfstcyclaam.

Bol & Bloemetjes

De bol is aards en grauw, de bloemetjes zelf hebben ranke steeltjes met daaraan vlindervormige roze of witte bloemen. De blaadjes zijn groen met zilver….

Verzorging

Het fijne van zo’n droogbloeier is dat ie verder weinig zorg behoeft. Af en toe besproeien met wat water is alles. Wèl fijn: zorg voor een mooi schoteltje of schaal om de cyclamen op te leggen, zodat de bloemetjes goed tot hun recht komen.

cyclamen cyclamen

Binnen en buiten

Je kan de knollen natuurlijk ook buiten planten, in potten of in de border. Dat kan in het najaar en zelfs in de winter nog. Doe dat zo’n 5 centimeter diep, op een plekje in de (halfschaduw) ergens vooraan: het is een laag, klein plantje. De bloemetjes bloeien in het najaar, van september tot december.

Bestellen

Bestellen kan bijvoorbeeld bij het al eerder genoemde Nijssen Tuin & Bulbs.

Andere droogbloeiende bollen

Wil je meer droogbloeiers in huis? Denk dan eens aan Amaryllis en herfststijloos.

BEELDEN: PIXABAY | MARLOES BLOM 


Gratis voor jouMeer planten & tuin