Deze nieuwe cosmea’s wil je écht in je tuin

Marloes Blom

12 September 2022

cosmos apricotta

De cosmea is al lang één van onze favoriete zomerbloeiers – én die van vlinders en bijen. En nu zijn er weer twee prachtige zalmkleurige soorten bij: Cosmos ‘Apricotta’ en Cosmos ‘Apricot lemonade. Wil je deze knapperds in je tuin, bestel dan vooral op tijd de zaden.

Nog even over de knappe cosmea

Eerder schreven we al uitgebreid over deze ranke zomerbloeier:

“De cosmea valt in de categorie makkelijk en mooi. Je hebt maandenlang plezier van de mooi gekleurde frêle bloemen, buiten én binnen.  En je lokt er bovendien bijen en vlinders mee, die snoepen van het stuifmeel en de nectar.”

In dat artikel lees je ook alles over de verzorging.

Prachtige cosmea’s: Cosmos Apricotta & Cosmos Apricot lemonade

Nu viel ons oog op twee soorten waarop we meteen verliefd werden: Cosmos ‘Apricotta‘ en Cosmos ‘Apricot lemonade‘. Moestuinderij & bloemenkwekerij The Farm Dream omschrijft Apricotta, de nieuwste variant (en hoe deze verschilt van de al wat oudere Apricot lemonade), als volgt:

“Verbazingwekkende nieuwe cosmos soort met zachtroze, abrikoos en perzik. Gegarandeerd dat deze bloem uw nieuwe favoriet wordt deze zomer! Vergeleken met de apricot lemonade, een andere geweldige cosmos soort, is de Apricotta groter en minder vertakkend. De Apricotta variëteit zal daarom makkelijker zijn om bloem van te snijden voor bloemstukken. De Apricotta Lemonade is echter kleiner en gemakkelijker om vooraan in uw tuin te planten. De Apricotta heeft warmere tinten en de Apricot Lemonade is meer fris en zoet roze.”

Cosmos Apricotta

Tuinontwerpers én zadenshop Studio May and June wijden op hun Instagram account @studiomayandjune ook een bericht aan Cosmos Apricotta, en omschrijven ‘m als volgt:

“De kleur is zó moeilijk te vangen op foto, alsof er een soort neon effect overheen zit. Maar de realiteit is dat het een prachtige cosmea is, met een variatie van roze abrikoosachtige kleuren. Een blijvertje.”

De bloemen van Cosmos Apricotta zijn zo’n 8 cm groot, en in sommige tuinen schitterde hij dit jaar al. Check bijvoorbeeld dit Insta bericht van @tuin_harculo.

Cosmos Apricotta | Foto The Farm Dream
Cosmos Apricotta | Foto The Farm Dream

Cosmos Apricot lemonade

Cosmos Apricot lemonade is dus al wat bekender en ook heel mooi als je het ons vraagt. Vreeken’s Zaden beschrijft ‘m zo:

“Wit in de puntjes, lichtzalm (of licht abrikooskleurig) in het midden en naar het centrum zachtlila-roze om tenslotte weer wit te eindigen. Wie verzint zoiets…. De bloei begint al vroeg op een hoogte van 50-70 cm.”

Cosmos Apricot lemonade | Foto The Farm Dream
Cosmos Apricot lemonade | Foto The Farm Dream

Kopen

Let op: de zaden van deze mooie en nog wat unieke soorten zijn gewild en snel uitverkocht. Je kunt vaak een melding instellen via de sites van de webshops: dan word je geïnformeerd zodra ze weer op voorraad zijn. Via deze webshops kun je ze bestellen – en meteen online rondstruinen tussen andere mooie bloeiers.

Cosmos Apricotta

Cosmos Apricot lemonade

CREDITS: FOTO’S THE FARM DREAM

Meer voorpret & kopen voor je (pluk)tuin volgend jaar


Gratis voor jouMeer planten & tuin