Wilde grassen: op de vaas & in de tuin

Marloes Blom

28 August 2022

wilde grassen

Laat het gaan! Maai het gras eens niet en kijk wat er ontstaat: een veld vol hoge grassen met halmen en pluimen die niet onderdoen voor hun siergrasfamilieleden. 5x grassen op hun mooist.

‘Gewone’ grassen vallen in weides vaak niet op, omdat bloeiende veldbloemen de blikvangers zijn. Pas op het tweede gezicht zie je hoe subtiel gekleurd grashalmen eigenlijk zijn: van zandkleurig en zachtgroen tot verschoten paars, blauw en roze. Bijen, vlinders en insecten houden wel van een beetje wild: een hoog opgeschoten grasveld is een oase voor beestjes.

5x wilde grassen op hun mooist

1. Zomeridylle

Dek je tafel in stijl met linnen servetten (stoerlinnen.nl, sostrenegrene.com), handgemaakt keramiek (rootfolk.com, loberon.nl) en glaswerk van de kringloopwinkel. Stoelen van bamboe of rotan zijn licht van gewicht en verplaats je dus makkelijk naar de beste plek. Een vaas met veldbloemen maakt het plaatje af.

2. Déjeuner sur l’herbe

Picknicken op een mooie plek in het gras is altijd een goed plan. Met een fijn kleedje en een mand in stijl wordt het een echt déjeuner sur l’herbe. De mand op de foto stamt uit de jaren zeventig en gaat nog steeds mee.

Soortgelijke nieuwe manden zijn te koop bij mandenmakerij Aangeenbrug’s (aangeenbrug.nl), Dille & Kamille (dille-kamille.nl) of Waldorfshop (waldorfshop.nl). Vergeet niet een bosje grassen te plukken voor thuis in de vaas.

3. Muurbloempjes

Met een (vintage) schoolplaat of botanische poster haal je de sfeer van een wilde-bloemenwei in huis. Te koop bij bijvoorbeeld amazon.nl (zoek op Cavallini vintage posterset), naturalisunlimited.com (zoek op schoolplaten) of fruugo.nl (zoek op wilde grassen).

4. Op pad in eigen tuin

Laat het grootste deel van het grasveld groeien en maai er een pad door. Je zult zien hoe je geniet van een ‘wandeling’ door eigen tuin.

5. Onderweg geoogst

Gevonden in de berm: diverse bloeiende grassen, zoals wilde peen (lees ook: 5 weetjes over wilde peen), kaasjeskruid, zuring, wikke en een takje pimpernel uit de tuin.

CREDITS: PRODUCTIE EN STYLING SELINA LAKE | FOTOGRAFIE SUSSIE BELL


Meer lezen

  • De Bloeimeesters is een collectief van tuinontwerpers, kwekers, beplantingsadviseurs en hoveniers die tuineigenaren willen inspireren hun tuinen te vergroenen. Hier belicht tuinarchitect Arjan Boekel Imperata cylindrica ‘Red Baron’, ofwel Japans bloedgras.
  • Een jacuzzi, een houtkachel, grote planteneilanden met onder meer grassen en een luchtig geheel: Mirjam Smits wensenlijstje voor haar tuin is helemaal ingewilligd. Door elementen uit Japanse zentuinen toe te passen, is het echt een plek om tot rust te komen. Deze zentuin is precies waar zij en haar gezin naar snakten.
  • Een mooi boeket samenstellen, het is een kunst. In deze zeven stappen gaat het bloemschikken je gemakkelijk af en creëer je een spannende bos. 

Gratis voor jouMeer planten & tuin