Beschutte rustgevende zentuin mét jacuzzi

Marloes Blom

04-05-2022 10:00:00

zentuin

Het zonnigste terras in de tuin is 80 cm verhoogd, zodat de meeverhuisde jacuzzi ingebouwd kon worden.

Een jacuzzi, een houtkachel, grote planteneilanden en een luchtig geheel: Mirjam Smits wensenlijstje voor haar tuin is helemaal ingewilligd. Door elementen uit Japanse zentuinen toe te passen, is het echt een plek om tot rust te komen. Deze zentuin is precies waar zij en haar gezin naar snakten.

Drie jaar geleden kochten Mirjam en Jeroen in Blaricum een verwilderd stukje grond aan een historisch brinkje, omgeven door oude bomen. Ze wilden er graag een modern huis bouwen. “Maar ja, een wit gestuukte kubus past hier niet”, vertelt Mirjam lachend. “Het werd een rietgedekte woning met een puntdak zoals je die hier meer ziet.” Door de donkere gevel valt het huis nauwelijks op. Bij de uitbouw aan de achterkant van het huis konden ze meer hun stempel zetten. “Die is strak en wit gecombineerd met blank hout, plus grote glazen puien voor het contact met buiten. Dat vinden we erg belangrijk.” 

Groene cocon

Voor de bouw van het huis moest de volledige kavel op de schop, waardoor er voor de tuin een leeg canvas overbleef. Op een ‘rare’ vliegden na, want die mocht niet worden gekapt. Mirjam: “Die boom stond flink in de weg, maar had ook wel wat. Hij is mooi van lelijkheid en een speeltuin voor eekhoorntjes.” De boom bleek geen belemmering voor het uiteindelijke doel, het realiseren van een besloten binnentuin. “We hebben een tijdje in Australië gewoond, daar hadden we een ommuurde tuin. Dat geeft een gevoel van geborgenheid, heel fijn. Dat gevoel wilden we hier ook.”

Op de wensenlijst stonden verder een zonneterras met jacuzzi, een buitenkeuken met eetterras, een tegen regen en wind beschut terras en een schuurtje. Maar ook veel groen. Geen eenvoudige opgave voor ontwerper Arjan Boekel, die dit alles moest zien te realiseren in een tuin van elf bij dertien meter. Hij bedacht een moderne ‘courtyard’. De terrassen en het schuurtje kregen een plek tegen de buitenranden. Het hart van de tuin werd gereserveerd voor weelderig groen in grote planteneilanden, met als eyecatchers grillig gevormde Nothofagus-boompjes.

Het ruimtelijk effect van deze indeling is groot. De planteneilanden met grindpaadjes verbinden op een organische manier de verschillende functies in de tuin. “Het maakt niet uit op welk terras je zit”, zegt Mirjam, “overal kijk je uit op de beplanting. Het is alsof je in een groene cocon zit, superbeschut.”


De terrassen zijn omgeven door planten. Het groen fungeert als ‘vitrage’.

Meerdere favorieten

Het beste uitzicht op het groene tuinhart is vanaf het vlonderterras. Dat ligt zo’n tachtig centimeter hoger, zodat de jacuzzi erin kon verzinken. Het ‘podium’ is een van Mirjams favoriete plekken. “Ik zit daar graag op de bank met een drankje. Of ’s avonds in de jacuzzi, kijkend naar de sterren en – jawel – de vliegden. ’s Zomers spannen we er een hangmat overheen, dat is zo relaxed. De kinderen vinden dat ook een feest, schommelen boven de jacuzzi.”

Eigenlijk is er niet één favoriete plek in de tuin. “We verkassen steeds. Eerst naar het vlonderterras waar de zon staat, als het tijd is om te eten naar de buitenkeuken. Zodra het buiten wat killer wordt kruipen we in ons holletje: het overdekte terras bij de uitbouw. Houtkachel aan en genieten.”

De connectie binnen-buiten is optimaal. Vanuit de eetkamer loop je via het overdekte terras bijna ongemerkt de tuin in. Mirjam: “’s Zomers zetten we de schuifpui bij de keuken open. Het groen komt dan helemaal naar binnen, alsof we buiten staan te koken.”

In het ontwerp is de wit gestuukte binnenmuur van de uitbouw helemaal doorgetrokken naar de buitenkeuken. Het gevoel van een ommuurde binnentuin is hier het sterkst aanwezig. Alles is zorgvuldig op elkaar afgestemd, zelfs het konijnenhok is geïntegreerd in de buitenkeuken. “Voor ons moet een tuin rust uitstralen en niet volstaan met allerlei losse spullen. De konijnen hebben twee keukenkastjes, de andere drie zijn voor onze spullen en de barbecue.”

Het zonnigste terras in de tuin is 80 cm verhoogd, zodat de meeverhuisde jacuzzi ingebouwd kon worden.
Het overdekte terras met houtkachel is dé plek voor koele avonden.

Serene uitstraling

De rechthoekige lijnen van de terrassen worden verzacht door de grindpaadjes en organisch gevormde planteneilanden gevuld met siergrassen die licht wuiven over de cortenstalen opsluitbanden. De keuze voor vrijwel uitsluitend siergrassen lag voor de hand, zegt Mirjam. “Wij houden van een serene uitstraling zoals in Japanse tuinen, maar het mocht niet te statisch worden. Grassen zijn dynamisch, ze bewegen bij elk zuchtje wind.”

Dus geen uitbundige bloemen en kleuren, maar groentinten die de seizoenen volgen met hier en daar een toefje wit of zachtgeel. “Dat vind ik meer dan voldoende kleur. Ik hou van kleurrijke planten, maar niet in mijn tuin. Grassen vervelen me nooit, iedere dag zie ik iets veranderen. Een grasje dat uitloopt, pluimpjes, een lichte verkleuring. In de winter zien ze er ook goed uit, want de meesten blijven grotendeels groen. En ik heb er weinig werk aan, ze bedekken de bodem goed waardoor er nauwelijks onkruid tussendoor komt.”

Om hoogte en diepte in de tuin te krijgen, staan tussen de lage siergrassen enkele kleine bomen (Nothofagus). Met hun grillige verschijning maken ze de tuin speels. De heldergroene mini-blaadjes laten veel ruimte over voor zonlicht, belangrijk in een tuin op het noordoosten. In de winter springt de decoratieve visgraatstructuur van de takken in het oog.


De hele zomer piepen de bloempjes van het muurfijnstraal tussen de grassen door. De grillige Nothofagussen zorgen voor een speels, verticaal accent.

Precies naar wens

Op de gestuukte buitenmuur na bestaat de erfscheiding uit een met klimop begroeid hekwerk dat relatief weinig ruimte inneemt. Om de overgang naar de tuin geleidelijk te laten verlopen zijn aan de buitenranden eikenbladhortensia’s geplant. Het grote blad vormt een mooi contrast met de klimop, het blijft tot diep in de winter aan de plant zitten. ’s Zomers komen er ingetogen witte bloempluimen aan, in het najaar verkleurt het blad naar donker purperrood.

“De tuin is precies geworden zoals we wilden”, zegt Mirjam. “Onder de vliegden is het nog een beetje uitproberen wat daar werkt, de den onttrekt veel voedsel en water. Het groepje herfstanemonen dat daar stond had het moeilijk. Die staan nu kriskras door de tuin.” Kleur mist ze nog steeds niet, er staan zelfs geen voorjaarsbollen in de tuin. “Ik vind het mooi zoals het nu is. Kleurrijke bollen staan voor de deur, in het brinkje. In de tuin geniet ik van al het groen. Qua kleur heb ik voldoende aan het zachtgeel van het vingerhoedskruid en de witte muurstraalbloempjes die zomers subtiel tussen het gras uit piepen.”

Over deze tuin

Tuinstijl: moderne ‘courtyard’ waarin alle zitplekken uit- kijken op rustgevende beplanting in diverse groentinten. De tuin straalt eenheid uit door het ingetogen kleurenpalet en de vanzelfsprekende manier waarop de diverse onderdelen met elkaar zijn verbonden.
Waar: Blaricum, Noord-Holland
Grondsoort: zand
Sinds: 2019
Afmetingen achtertuin: 143 m2
Ligging: besloten aan een historische brink met rondom karakteristieke huizen en oude bomen. De tuin ligt op het noordoosten.
Bijzonder: groen staat centraal, de functies liggen langs de randen.
Ontwerp: Arjan Boekel, boekeltuinen.nl

Tuinplattegrond Pauline van Eijle

CREDITS: TEKST RENÉE KWAK | FOTOGRAFIE SIETSKE DE VRIES | TUINPLATTEGROND PAULINE VAN EIJLE

Meer tuinpracht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Tuin