Droomhotel in de Deense duinen: Hotel Helenekilde

Marloes Blom

7 July 2020

Helenekilde hotel Denemarken

Als een wit baken schittert het historische badhotel boven op een klif, uitkijkend over zee en strand, geflankeerd door duinen en bossen. Hotel Helenekilde ademt Scandinavische stijl en serene rust. Hier droom je heerlijk weg in een van de rotan stoelen op het terras en vul je je dagen met zalig nietsdoen… Helenekilde hotel Denemarken Vraag een willekeurige Deen naar hotel Helenekilde en er volgt een dromerige blik vol verlangen. Het meer dan honderd jaar oude badhotel is in Denemarken net zo’n begrip als bij ons Hotel van der Werff op Schiermonnikoog; je hoeft er niet per se geweest te zijn om het toch te kennen. Het hotel ligt op nog geen uur rijden van Kopenhagen, aan de rand van het idyllische stranddorp Tisvildeleje dat als een langgerekte sliert langs de duinen strekt. Zoiets als Oost-Vlieland. De sfeer in het dorp is buitengewoon ontspannen, mensen kuieren op hun gemak langs de lage, oude huizen in snoepjeskleuren onder rieten daken. Er zijn veel kleine, eigenzinnige winkels en knusse terrassen met opgevouwen wollen dekens op de stoelen, mocht het weer een beetje tegenzitten. Een houten bordje wijst de weg naar Helenekilde Badehotel. De route voert door een flink bebost duingebied met fraaie vakantiehuizen op ruime kavels. Sommige met traditionele grasdaken of kunstig gesneden rietdaken. Pal aan zee, op de eerste rij, ligt het badhotel. Een statig, helderwit pand uit 1896. Het oogt eerder als een klassieke villa uit de belle époque dan een typisch hotel. Dat kan kloppen. Een rijke Deense vastgoedmagnaat liet het bouwen als zomerhuis voor zijn vrouw en gezin. Negen jaar later wisselde het pand van eigenaar en werd het een hotel, vernoemd naar de plaatselijke heilige bron Helenekilde. Vele moderniseringen en renovaties later ademt het gebouw nog steeds de traditionele sfeer uit van weleer. Lichte, hoge ruimtes en lage zitjes op een authentieke visgraten parketvloer met het niet te evenaren patina van de tijd.

Verpletterend uitzicht

De locatie is verpletterend. Het hotel ligt op een hoge klif die begroeid is met grassen, struiken en bomen. Vanaf de brede, trapsgewijze terrassen kijk je vrij uit over het weidse Kattegat, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden. Op een heldere avond zijn de lichten van de vuurtorens in de verte te zien; links die van Denemarken en rechts die van Zweden. Het fijne zandstrand onder aan de klif bereik je via een smal wandelpad. Het is zomer, de zon schijnt en het zeewater lokt. Toch blijven de meeste gasten boven bij het hotel op de zonovergoten terrassen met diepe rotan wegzakbanken en canvasstoelen. Anderen gaan in de grote, weelderige tuin op zoek naar luie ligstoelen of een zitje met privacy. En er zijn ook enkele gasten die de luxe hebben van een kamer met eigen balkon of dakterras. Helenekilde badhotel Denemarken

Beroemde balletdanser met oog voor design als geheime kracht

Geheime kracht achter de ongedwongen, bijna huiselijke sfeer van het hotel is Alexander Kølpin, telg van de familie die al sinds drie generaties het hotel bestiert. Jarenlang was Alexander een van de beroemdste balletdansers van Denemarken. Van huis uit heeft hij oog voor design ontwikkeld, zijn vader was architect en theaterproducent en zijn moeder modeontwerper. Naast zijn danscarrière vond hij altijd ruimte om vrienden van interieuradvies te voorzien. Ruim tien jaar geleden vroeg zijn familie hem het badhotel Helenekilde onder handen te nemen. Het had een opknapbeurt nodig, maar dan wel door iemand die het hotel door en door kende en de ziel intact zou laten. “De zomers uit mijn kindertijd bracht ik grotendeels hier door”, vertelt Alexander. “Ik ben verliefd geworden op deze plek. Eenmaal hier vergeet je alle dagelijkse zorgen en neem je de tijd voor elkaar. Juist omdat er weinig andere afleiding is. Vooral in de winter kom ik hier graag; het kan dan heel koud zijn en de zee kan dramatisch opspatten met grote, witte schuimkoppen. Met de wind in je haren over het strand lopen, dat verveelt nooit. Het mooie van deze plek is dat het niet alleen het strandgevoel opwekt. Aan de zuidkant beginnen uitgestrekte bossen waar ik graag wandel of fiets. Landinwaarts heb je de grote meren en glooiende weilanden, graanvelden en ecologische boerderijen.”

Huiselijke sfeer

“Het leven is goed in Noord-Seeland. Die tevreden, ontspannen sfeer moest het hotel ook blijven uitstralen. Ik beschouwde de opdracht als een optreden. Net als in de dans heb ik een verhaal dat ik wil presenteren aan een publiek, in dit geval aan de gasten. Onze gasten verwachten geen glitter en glamour. Van oudsher biedt het hotel een ongedwongen sfeer met vanzelfsprekend comfort. Je kunt hier goed op jezelf zijn, maar ook makkelijk contact maken in onze lounges en op de terrassen. Mijn overtuiging is dat onze gasten zelf ook het hotel kleur geven. Je moet je hier thuis voelen, zomaar op een bank neer durven ploffen en een boek of tijdschrift van de stapel pakken. Om die huiselijke sfeer te benadrukken heb ik gekozen voor verschillende ruimtes die in open verbinding met elkaar staan. Alsof je door een huis met kamers en suite dwaalt. De verschillende zitjes heb ik met opzet laag gehouden zodat het uitzicht naar de tuin en de zee altijd vrij blijft. De lichtinval aan de kust is zo prachtig en helder, dat moet je vooral niet verstoren door opvallend meubilair. Ik heb gekozen voor een mix van Deens design, vintage en maritieme accenten. Aan de muur hedendaagse kunst, ingelijste foto’s van toen en theateraffiches uit mijn eigen collectie. De gastenkamers zijn ingericht in typisch Deense stijl in zachte Farrow & Ball tinten. Natuurlijke materialen als sisal op de vloer, zwaar linnen stoffering en betimmerde hoofdeindes. De hoofdkleur van kamers aan de zeezijde neigt meer naar blauw en die aan de boszijde meer naar groen. En natuurlijk staan overal in het hotel, ook in de kamers, vazen met vers geplukte bloemen. De natuur die buiten zo aanwezig is, moet je ook binnen voelen. Misschien verleidt dat gasten om een van de leenfietsen te pakken en de omgeving te verkennen. Omdat het weer hier zomaar kan omslaan, hebben we bij de receptie windvaste paraplu’s en een kast met hoge Hunter regenlaarzen in alle maten. Hoe heerlijk Helenekilde ook is, buiten ligt een wereld aan mooie ervaringen open. Al was het maar een flinke wandeling langs het strand richting Tisvilde Hegn, een van de grootste bossen van Denemarken.” Helenekilde hotel Denemarken

Helenekilde Badhotel Denemarken

Reiswijzer

Logeren in Helenekilde Badehotel? Het hotel ligt op een klif bij het schilderachtige kustplaatsje Tisvildeleje, een klein uur rijden ten noorden van Kopenhagen. Een auto is handig, maar niet noodzakelijk, het hotel heeft leenfiet-sen. Er is van alles te doen, het strand is hier kilometerslang en in het dorp zijn diverse leuke winkels en fijne restaurants. Logeren in het badhotel is iets voor bijzondere gelegenheden: een kamer voor 2 inclusief ontbijt kost vanaf € 334 per nacht. Info: Strandvejen 25, Tisvildeleje | helenekilde.com

In de omgeving

Eten & drinken

  • The little café, voor ontbijt en vegetarische maaltijden.
  • Cafe Maya is een goede Italiaan met groot terras.
  • Kongernes heeft een lichte, moderne Deense keuken en is hét adres voor weekendbrunches.
  • Op fietsafstand van Tisvildeleje ligt boerderij-restaurant Rabarbergaarden waar je niet alleen zelfgemaakte producten kunt kopen, maar ook uitgebreid kunt lunchen, dineren en koffiedrinken.

Leuke winkeltjes

  • ’s Zomers is er bij het station elke zaterdag vanaf 07.00 uur een vlooienmarkt. Kom vooral vroeg, de markt is in trek.
  • H66 is een kleine, hippe kledingwinkel in de stijl boho-chic.
  • Kleurrijke kleding en accessoires vind je bij boetiek Rastablanche.
  • Esthers garage is een interieurwalhalla vol vintage, antiek en modern design.
  • The Farm: iets buiten het dorp gelegen grote, oude boerderij met vintage spullen en ook buitenmeubilair.
  • Tisvilde Antiq is een heerlijke snuffelwinkel met breed assortiment meubels en kleingoed.
  • Antica: nog zo’n geweldige snuffelwinkel vol vintage en nieuw design.

Siteseeing

  • De bos- en meerrijke regio Noord-Seeland wordt beschouwd als een van de mooiste Deense streken. Eeuwenlang was het de speeltuin van het koninklijk hof; er zijn nog steeds koninklijke buitenverblijven te bezoeken. Een spectaculaire kustroute naar Kopenhagen is die via Gilleleje, Hornbaek en Helsingør.
  • Indrukwekkende kastelen in de buurt zijn Kronborg (inspiratiebron van Shakespeare voor het onderkomen van Hamlet) en Frederiksborg waarvan de tuin (mét meer) ook te bezoeken is.
  • Een aloude landelijke pelgrimsroute leidt vanuit Tisvildeje naar het klooster Esrum uit 1151 door een uitgestrekt landschap van bossen en weilanden. Er is een grote kruidentuin, boom-gaard en authentieke apotheek. Er is een restaurant, omringd met een tuin vol zitjes.

Meer informatie over de regio op visitnorthsealand.com | met dank aan visitnordsjaelland.com Meer beelden van dit mooie badhotel zie je in editie 6 van Seasons. Je bestelt ‘m eenvoudig in de webshop. CREDITS: TEKST MARGRIET DE GROOT | FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN


Gratis voor jou



Meer Overig