Logeren in the pink pepper tree op Mallorca – inclusief lezersaanbieding

Linde Verhulst

1 July 2018

Midden op Mallorca ligt ‘the pink pepper tree’ verborgen. Rust staat voorop in dit hotel. Omringd door geurende rozemarijnstruiken en vijgenbomen vergeten de gasten hier de tijd.

Droomhuis

Wastafelplanken van olijfhout. Regenpijpen van terracotta. Een vloer van kiezelstenen. Op de funca van de Nederlandse Jacqueline Rozenhart en Zuid-Afrikaanse Glynn Jones is alles gemaakt van traditioneel, liefst lokaal gevonden, materiaal. Toen het paar de boerderij uit 1570 ontdekte, was het dak half ingestort en de tuin – een terrein van 6.000 m2 – een woestenij van bramen. “Toch voelden we allebei dat dit de plek was waarnaar we op zoek waren”, vertelt Jacqueline. Het stel woonde al een tijdje op Mallorca in een huurhuis en zocht naar een landelijke locatie om permanent te wonen en gasten te ontvangen. “Dat het huis geen binnenmuren had, alleen maar een keuken met vuurplaats, was wel even slikken. Tegelijkertijd gaf het ook ruimte. Nu konden we het huis indelen zoals wij wilden. Onze droom, een hotel, was opeens te verwezenlijken.”

The pink pepper tree

Tussen coup de foudre en getekend koopcontract zat nog wel een klein jaartje. “De boerderij stond al vijfentwintig jaar leeg, eerst moest alle verre familie van de overleden eigenaars getraceerd worden.” Pas toen er van iedereen goedkeuring voor de verkoop was, kon de aannemer erin: een lokale ambachtsman die met gevoel voor traditie de wederopbouw van het huis ter hand nam. Glynn, opgeleid tot architect, en Jacqueline waren ook elke dag op de bouwplaats te vinden. Jacqueline, lachend: “in die tijd hebben we ons beste Spaans geleerd: Glynn bouwvakkers-Spaans en ik schoonmaak-Spaans. Want ze produceerden veel stof, die werklui”

Renovatie

Positief ingesteld en niet bang voor een uitdaging overwonnen ze elke moeilijkheid, met om te beginnen het dak. Het werd compleet vernieuwd, inclusief isolatie, en weer bedekt met de oranje, gebakken pannen die typerend zijn voor de regio. De vloer werd opnieuw gelegd in Mallorcaans ruitpatroon van grijswitte kiezels geval in beton. Achter de afbrokkelende kalklaag van de buitenmuren bleken zich eeuwenoude gemetselde stenen te verschuilen. Ze kozen ervoor om die overal weer zichtbaar te maken. Deels afgewisseld met fris wit stucwerk. Jacqueline: “Ik wilde het licht houden. En zo voelen de kamers nog ruimer aan.”

Logeren tussen fruitbomen

Achter de boerderij snoeiden ze de bramenstruiken terug, waarna fruitbomen tevoorschijn kwamen: sinaasappel, citroen, clementine, granaatappel, abrikoos, kweepeer, loquat, appel en peer. Ook de amandel- en olijfbomen op het terrein bleken nog vrucht te dragen. “Wat een ontdekking was dat: omringd zijn door het heerlijkste fruit, klaar om te worden geplukt”, vertelt Jacqueline. Enthousiast door zo veel oogstwerk legde ze een moestuin aan waar nu tomaten, paprika’s, pepers, artisjokken, meloenen, courgettes en aubergines in de Spaanse zon gedijen. “Daarvan kook ik drie avonden per week voor onze gasten. Een mix van Nederlands, Midden-Oosters en Spaans.”

Rust staat voorop

Omdat een zwembad officieel niet was toegestaan op de finca – de bouwregels zijn streng op Mallorca – legde het inventieve paar een waterbassin aan van twaalf bij vier meter, voor de planten, want dat mocht wel. Pas ná goedkeuring door de lokale bouwinspectie kon de koele oase met groene mozaïekstenen worden betegeld. Het water schittert inmiddels, de linnen hemels boven de ligbedden wapperen uitnodigend. Omringd door geurende rozemarijnstruiken en vijgenbomen vergeten de gasten hier de tijd.

Oogstladder wordt kledingrek

Er was veel oude huisraad achtergebleven: krakkemikkige stoelen en kasten, “zelfs onderbroekn”, lacht Jacqueline. Van de stoelen maakte ze garderobekasten, zonder deuren. Ook oude oogstladders, gevonden in de omringende tuin, promoveerden tot kledingrek. Ook in andere kamers zijn exotische accenten te vinden: houtsnijwerk, wandkleden, kandelaren en kussens uit verre oorden. Ze steken kleurig af tegen de stenen achtergrond van de muren. “Ook de lampen in huis heb ik zelf gemaakt, van oude wijnflessen, manden of geknoopte touwen. Zelfs het snoeihout uit de tuin is hergebruikt, in tafelonderstellen. Een dode fruitboom kreeg een ereplaats in de bar en vóór de entree hebben we een olijf geplant, één die ook minstens driehonderd jaar oud is. Hij verwelkomt de gasten met open armen: zijn takken wijd uitgespreid.” pink pepper tree

Lezers Jubileumaanbieding

Het hotel van Jacqueline en Glynn ligt aan de voet van het Tramuntana-gebergte aan de rand van het dorp Lloseta, midden op het eiland Mallorca. De finca wordt omringd door wijn-en olijfgaarden (proeverijen!) en beschikt over een tuin, boomgaard, zwembad met terras, bar, keuken, zitkamer en eetruimte. De acht royale kamers, elk met eigen badkamer, hebben fijne bedden met een kingsize klamboe erboven. Prijzen: vanaf € 145 per nacht voor twee personen. Meer informatie op thepinkpeppertree.com. Ook logeren bij the pink pepper tree en genieten van de mediterranse oase? Seasons-lezers ontvangen bij aankomst een mooie fles Mallorcaanse wijn. Tekst Johanna Hoogendam | Fotografie Tessa Jol

Lees ook…

Logeren in bijzondere vissershuizen in Port-en-Bessin Rivierhuis aan de Roer La Scuola – bijzondere B&B in Italië


Gratis voor jouMeer Acties en aanbiedingen