Thea Seinen ziet ze vliegen: de putter

Marloes Blom

27 November 2022

putter

Van mussen die samen badderen tot de specht die roffelt op de lantaarnpaal voor haar deur: Thea Seinen spot graag vogels. Gelukkig wordt ze op haar wenken bediend in haar tuin aan de rand van de stad én in haar tweede tuin, bij haar stacaravan in een waterrijk natuurgebied. In deze aflevering: de putter.

Als ik in het najaar en de winter naar mijn caravan ga, gaat de kijker als eerste in mijn rugzakje. Er zijn rond mijn caravan in Botshol zo veel vogels te zien in de wintermaanden. Naast vaste gasten als ijsvogels, futen, meerkoeten, aalscholvers en buizerds trekken er groepen kramsvogels, koperwieken, sijsjes en putters rond. Van dit rijtje gasten vind ik de putters de allermooiste. Vaak hoor ik ze eerder dan dat ik ze zie als ze in de els zijn geland. Zo vanuit de verte vallen de felle kleuren helemaal niet op. Richt je de kijker erop dan zie je pas het felle rood en zwart-wit van het mooie kopje. De groep putters komt op de elzenproppen af die vol zaden zitten. Met hun puntige snavels halen ze met groot gemak de zaden uit de proppen.

Het gaat goed met de putter in Nederland

Het doet me deugd dat het goed gaat met de putter in ons land. De putter profiteert van de wilde bloemenranden die op steeds meer plaatsen in ons hele land rond akkers, weilanden en langs paden en wegen worden ingezaaid. Deze randen vormen voedsel voor wilde bijen, hommels, vlinders en allerlei insecten. Na de bloemen volgen de zaden en daar komen gegarandeerd de putters en andere vogels op af. Zaai of plant je langs een of meer randen van je tuin zonnebloemen, dan doe je niet alleen bijen, vlinders en hommels een plezier, maar ook de putter die dol is op de zonnebloemzaden. Plant ook een paar kaardenbollen (Dipsacus) in de tuin (o.a. deheliant.nl). De bloeiwijze bestaat uit een bol lilaroze bloemetjes. De zaden van de decoratieve kaardenbol zijn voor de putter tot ver in de winter een delicatesse. Heb je de ruimte, laat dan een rommelhoekje met distels staan. De putter wordt ook wel distelvink genoemd vanwege zijn voorliefde voor de zaden van de distel. In de winter kun je putters naast zonnebloempitten ook verwennen met nyerzaden (o.a. via vivara.nl).

Voor de lente losbarst, vormen de putters al paartjes. In het voorjaar kiest het paar voor hun nest een goed verstopte plek tussen het gebladerte van bomen en struiken. Het nest wordt op enkele meters van de grond gebouwd. Dat kan in de tuin, de parkstrook en de bosrand zijn. Het vrouwtje is de bouwvakker, het mannetje assisteert bij het verzamelen van mossen, grassen en veertjes. Dat ga ik niet in mijn tuin thuis en bij de caravan meemaken. Maar ik klaag niet. Ik vind het al een feest om zo’n groep smullende putters op dit moment van zo dichtbij te mogen zien. En weet je waar ik nou op hoop? Dat er zo’n heel klein knalrood of geel putterveertje naar beneden dwarrelt. Die heb ik nog niet in mijn veertjesverzameling.

Paspoort

Naam: putter (Carduelis carduelis)
Uiterlijk: rood ‘gezicht’ met een brede witte band, zwart achter- hoofd. Spitse driehoekige snavel. Zwarte vleugels met opvallende brede gele streep. Witte stuit en zwarte staart met witte vlekken. Bruine bovendelen en licht tot witte onderdelen. Tussen de 10,5 en 13,5 cm groot.
Zang: tintelend liedje. Ga naar vogelbescherming.nl om te luisteren hoe mooi dat klinkt.
Nest: gemaakt van mossen, grassen en veertjes, twee legsels van 4 tot 6 eieren.
Menu: bessen, maar voornamelijk zaden van o.a. kaardenbol, zonnebloem, kogeldistel, teunisbloem, paardenbloem en els. De jongen krijgen insecten.
Vijanden: roofvogels, o.a. sperwer.

CREDITS: TEKST THEA SEINEN | ILLUSTRATIE MAARTJE VAN DEN NOORT (@maartjevandennoort)

Thea’s eerdere columns

Meer vogels


Gratis voor jou



Meer Dieren