Zo krijg je een tuin vol dieren – van egels tot kikkers, vlinders en bijen

Marloes Blom

19 August 2021

Diervriendelijke tuin

Illustratie Amy Grimes

Ben je de gelukkige bezitter van een tuin? Het is wel zo fijn als die tuin óók een fijn plekje is voor de dieren – zoals vogeltjes, egels, kikkers, vlinders en bijen. Daar pluk ook jij weer de vruchten van: hoe gelukkig word je immers niet van het zien van badderende vogeltjes? De Britse avonturierster en schrijfster Sarah Stirling vertelt je in haar boek ‘Meer natuur! 52 tips voor een wilder leven’ hoe je een tuin vol dieren krijgt.

Een tuin vol dieren

De aanwezigheid van vogels en andere beestjes spreekt alle zintuigen aan en brengt een tuin tot leven. Het een is verbonden met het ander in zowel de geest als de ecosystemen; ik las over het pesticidevrij telen van groente toen ik me realiseerde dat hier sprake was van een wisselwerking. Als ik van mijn tuin een toevluchtsoord zou maken voor bedreigde diersoorten, zoals egels en bijen, zouden zij in ruil daarvoor tuinplagen opruimen en planten bestuiven.

Rommelhoekje

De sleutel tot een tuin waar dieren welkom zijn, is dat je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en ten minste één hoek van de tuin laat verwilderen, met onkruid, bladerhopen, een stapel stammetjes en een stapel stenen. Dit oefent een magische aantrekkingskracht uit op je toekomstige hulptroepen: de egels, kikkers en padden die hierop afkomen, zijn namelijk dol op alle soorten plaagdieren in de tuin, van kevers tot slakken.

Badderhoek

Een vijver of klein waterelement zal kikkers en padden aantrekken en vormt voor andere bezoekers een drink- en baddergelegenheid. Voeg een ondiep uiteinde toe, of maak een helling van stenen of hout, zodat dieren (inclusief egels, die bedreven zwemmers zijn) er makkelijk uit kunnen komen na het baantjes trekken.

Egelsnelweg

Egels zwerven 1-2 kilometer per nacht. De beste manier om ze te helpen is om ze bij de straat vandaan te houden: maak een gat ter grootte van een cd onder aan je tuinhek en zegt het voort. Probeer te ontdekken of er egels in je tuin zijn. Vul hun dieet aan door een beetje nat hondenvoer of ongezouten pinda’s en water buiten neer te zetten. Geen melk: in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dat slecht voor tuindieren.

Bloemen voor vlinders

Lentebloeiers: bosviooltje, gulden sleutelbloem, paardenbloem, vergeet-me-nietje, sering, driekleurig viooltje. Zomerbloeiers: vlinderstruik, korenbloem, geranium, hebe, kamperfoelie, lavendel. Herfstbloeiers: chrysant, teunisbloem, klimop, aster, violier, tabaksplant (Nicotiana).

Bloemen voor bijen

Lentebloeiers: Amerikaanse sering, kandelaar (Primula), laurierkers, wilde appel, wilde hyacint, dotterbloem. Zomerbloeiers: berberis, kleine steentijm, bergamot, slaapmutsje, madelief. Herfstbloeiers: vertakte leeuwentand, ruige rudbeckia, bernagie, polei, spoorbloem, aardbeiklaver. Tip: overweeg een kersenboom aan te planten. Egels eten vooral kevers en slakken, maar gevallen kersen zijn een egeltraktatie, evenals de insecten die van de kersen eten, en de bladeren hebben het Goudlokjesformaat: precies goed als nestelmateriaal.

Plek voor kikkers en padden

  • Graaf een 30 centimeter diep gat op een vochtige, beschaduwde plek vlak bij je vijver of waterelement.
  • Vul op met een losse wirwar van stokjes en stenen om een lage hoop te creëren.
  • Bedek met aarde, maar laat een paar ingangen vrij.
  • Strooi er wild bloemenzaad over en schilder als je het leuk vindt de naam van het huis op een steen.

Andere ideeën

  • Installeer een vogelvoederhuisje, uilennestkast, bijenhotel en/of vleermuizenkast.
  • Tuinier zonder bestrijdingsmiddelen.
tuin dieren

Illustratie Amy Grimes

Meer natuur

paardenbloemkoffie Veel mensen hebben behoefte aan meer natuur in hun leven. Meer natuur! neemt je in elk seizoen mee op avontuur aan de hand van tips, DIY’s en recepten. Zwem in natuurwater, kook boven een kampvuur, zoek schelpen of maak je eigen jam. Je hoeft geen grootse avonturen te beleven om meer in contact te komen met de natuur. Door de mooie illustraties en dagboekfragmenten is het lezen van dit boek al een ware natuurbeleving. Erg leuk om cadeau te geven, of lekker voor jezelf te houden. Sarah Stirling | Meer natuur! 52 tips voor een wilder leven | € 16,99 | Becht | Meer info via gottmer.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: ILLUSTRATIES AMY GRIMES | TEKST SARAH STIRLING 

Meer diervriendelijke tips


Gratis voor jouMeer Dieren