Knisperbrood uit de fjorden

Anne Bonthuis

10 november 2015

De Vikingen zetten hun tanden er al in, maar ook de Noor van het hier en nu eet zijn maaltijd liefst met flinterdun flatbrøt. In Hardanger maken ze dit harde en flinterdunne brood nét weer even anders. En altijd samen. Want het is meteen een goed excuus om elkaar weer eens op te zoeken in deze afgelegen streek rond een van Noorwegens grootste fjorden. samen bakken Twee, drie keer per jaar komen vrouwen uit de Hardanger-regio bij elkaar om samen krotakaker te bakken, zoals de ronde, ribbelige koeken hier heten. Een gewoonte uit de tijd dat reizen nog een hele onderneming was en het niet mogelijk was elkaar meer te zien. _DSC5728 Wie nu naar Hardanger gaat, met z’n gletsjers, hoogvlaktes en bergwanden die loodrecht uit de fjorden oprijzen, kan zich gemakkelijk voorstellen dat het leven hier ‘s winters eenzaam was – en nog steeds kan zijn. Krotakaker bakken, een flinterdun brood met roggemeel of aardappel als hoofdbestanddeel, was dan ook echt een sociale bezigheid. Onder het bakken werden er nieuwtjes uitgewisseld en banden weer aangehaald. boter en suiker Bij het bakken heeft ieder haar eigen rol. De gastvrouw – die haar huis ter beschikking stelt – maakt alvast het deeg. Dat bevat, in tegenstelling tot ander flatbrøt, gist, en moet dus eerst een tijd rijzen. Ook stookt ze de houtoven op; bij de traditionele houten huizen staat die vaak in een apart bakhuisje. Is het deeg klaar dan neemt de volgende bakster er een bolletje van, dat met de deegroller op het met bloem bestoven aanrecht tot een mooie ronde koek wordt gerold. Dat moet snel, want het deeg mag niet gaan plakken.dubbel 2 Met een plathouten spatel wordt het deeg nu gekeerd. Dan komt de vrouw met de ‘krote’ in actie. Dit is een roller vol kleine scherpe punten. Daarmee rolt zij in beide richtingen over de koek. De krotakaker mogen namelijk bijna niet rijzen en wordt het deeg geperforeerd. Dat gebeurt met zo’n traditionele krotakake-roller. Zo ontstaat het grillige, ruitvormig patroon op de ‘kake’ (krokante koek).handig De bakster, en dat is degene die, volgens de anderen, het slechtst kan rollen, zorgt dat de krotakake in de met bloem bestoven oven gelijkmatig wordt gebakken. Na afloop worden de broden opgestapeld en verdeeld, en neemt ieder het hare mee naar huis. De koeken zijn dan nog zeker drie maanden houdbaar. dubbel 1   Verrassend genoeg eten de Noren krotakaker niet altijd krokant. Voor het ontbijt bijvoorbeeld worden ze weer vochtig gemaakt, besmeerd met jam of suiker en boter, opgerold als een pannenkoek en met smaak verorberd.   Img67301 scherm   recepten   Onze recepten met krotakaker Traditioneel Noors ontbijt Noorse haring in tomatensaus Appelgelei Garnalensalade met blauwe kaas

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten