Zoete aardappel: dit zijn lekkere recepten

Marjolein ter Braak

12 oktober 2025

zoete aardappel

Zoete aardappel op tafel is weer eens iets anders dan een gewone AVG (aardappels, vlees, groente)-maaltijd. Deze zoete aardappel recepten zijn allemaal lekker en zo kun je eens afwisselen.

Is zoete aardappel gezond?

Rijk aan vezels, bevat vitamine A, C en mineralen als magnesium en kalium. Dus ja, er is niks mis mee om zoete aardappel te eten. Is zoete aardappel gezonder dan de gewone aardappel? Nee, dat niet. Gewone aardappel levert weer meer vitamine B6 en magnesium. Afwisselen dus, zo krijg je van alles wat binnen.

Zoete aardappel uit de oven

Een lekker vegetarische (maar je kunt natuurlijk zelf vlees toevoegen) lasagne met zoete aardappel uit de oven. Vegan lasagne arrabiata met zoete aardappel:

PRODUCTIE MARTHE MATTHYS | FOTOGRAFIE BRAM DEBAENST | RECEPTEN EN STYLING LES FILLES ROUGES

Hoofdgerecht voor 4 personen
20 min. + 50 min. oventijd

Ingrediënten

  • 250 g droge lasagnevellen zonder ei 
  • 500 g zoete aardappel
  • 3 takjes tijm
  • 2 zoete uien
  • 200 g silken tofu
  • 150 ml sojaroom
  • 400 g arrabiatasaus, kant-en-klaar 
  • 150 g vegan kaas, gemalen
  • olijfolie
  • zout en peper

Hier lees je hoe je deze lasagne maakt.

Zoete aardappel snack uit de oven

Weer eens iets anders dan gewoon toastjes voorschotelen aan je bezoek. In een kwartier gemaakt: Zoete aardappel belegd met taleggio en truffel.

zoete aardappel uit de oven
Colette Dike

Borrelhapje voor ± 9 toastjes Bereiding ± 15 min.

Ingrediënten:

  • 1 grote ronde zoete aardappel
  • 2 el honing
  • 2 el truffelolie
  • 50 g amandelen
  • 150 g taleggiokaas

Lees hier hoe je deze zoete aardappel snacks maakt.

Zoete aardappel dessert

Ja, als toetje kun je ook zoete aardappel eten. Wat dacht je van deze zoete aardappel strudel?

zoete aardappelstrudel

CREDITS: PRODUCTIE STEFANO SCATÀ | VERTALING RECEPTUUR DOSIA BREWER

Ingrediënten

  • 250 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 ei
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 el grappa
  • zout

Voor de vulling

  • 250 g aardappelen
  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 40 g suiker
  • 2 eieren, gesplitst
  • 2 el crème fraîche
  • 60 g amandelen, fijngehakt
  • 40 g rozijnen
  • 30 g pistachenoten, fijngehakt
  • rasp van 1 (biologische) citroen
  • 50 ml melk

Om te garneren

  • poedersuiker
  • pistachenoten
  • slagroom

Lees hier hoe je dit zoete aardappel toetje maakt.

Andere zoete aardappel recepten vind je hier:

BEELD: PEXELS